Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Novogradiški rukometni veterani-istinski promotori sporta, prijateljstva i grada, čuvari uspomene na Tošu Proeskog (audio foto)

Iako će se dojmovi još dugo prepričavati, a prijateljstvo nastaviti i produbiti, vrijeme je za podvlačenj crte, ali i službene zahvale.

Matijevic

Jer, Novogradiščani ne bi uspjeli na put prijateljima da nije bilo sluha i finacijske pordške mnogih.

Onima najzaslužnijima u ime cijele ekipe putnika, zahvaljuje predsjednik Udruge rukometnih veterana Nova Gradiška, inicijatora susreta koji će i narednih godina, sportom nastaviti slijediti Tošinu viziju ljubavi,prijateljstva i  povezivanja.

 

A, upravo su se novogradiški rukometni veterani posljednjih godina predstavili i kao najbolji promotori sporta, ali i vrsni ambasadori našega grada.Povezujući gradove, prijatelje i ideje, uspostavljajući nove veze snagom koju ima samo sport.

rukometasi ng mk

Ne, umanjuje to, kaže Goran Matijević, zasluge i prve gradske rukometne ekipe koja trenutno igra i u 1.Hrvatskoj rukometnoj ligi, što je, zasigurno uspjeh kojim bi se trebao ponositi svaki Novogradiščanin, ali i potvrda višedesetljetne rukometne tradicije koja je iza najmlađeg hrvatskog grada. Jer, iako su možda prvi „povukli“, iako su zasebna udruga, rukometni su veterani svih ovih godina usko povezani s klubom ali i zajedničkim ciljem-promocijom rukometa, našeg kluba i našeg grada.Da nema takve pozitivne atmosfere, ali i zajedničkih ideala, puno bi teže bilo i održati spone između 900 kilometara udaljene zemlje u srcu Balkana i Tošinog Kruševa.A, čitava je priča. kako to obično i biva sa svim hvale vrijednim i uspješnim pričama, nastala sasvim slučajno i spontano okupljanjem nekolicine ( još uvijek) strastvenih i vatrenih zaljubljenika u rukomet, iako veteranske dobi.Uslijedila su druženja, naporni treninzi, a potom i turniri čiji su im rezultati pokazali kako još puno toga mogu ponuditi sportu i svome gradu. Drugo mjesto na turirnu veterana u Križevcima i Našicama, ulazak u finale na turiniru u Biogradu prije 6 godina, u utakmicu koju su tijesno izgubili od ekipe Čeha, ali zato u polufinalu „poderali“ rukometne majstore, Španjolce...samo je dio rezultata koji stoje iza ekipe novogradiških rukometnih veterana, ali i dokaz kako smo, bit će, sjajno tlo za rast budućih mladih talenata.S vremenom se ova veteranska rukometna priča spontano ispreplela s onom memorijalnom, pričom koja je, spletom nesretnih okolnosti i tragičnom pogibijom Toše Proeskog u našem gradu, spojila Hrvatsku i makdoniju, a onda i jedne i druge rukometne veterane.Stupivši u kontakt s makedonskim Rukometnim savezom , usko surađujući s Marjanom Načevskim, ali i nizom uglednih rukometnih imena bivše i aktualne, samostalne makedosnke države, poput Stefčeta Stefaovskog i Pepija Manasovskog. novogradiški su rukometni vetrani 2011.godine, po prvi puta, na svom terenu, ugostili prijatelje iz Makedonije i gostoprimstvom, ali i visokom sportskom razinom natjecanja, sve oduševili.

Rukometasi MK

Vrlo brzo Makedonci su odlučili uzvratiti sve ono što ih je dočekalo u Novoj Gradiški, ali, zbog financijskih prilika, odnosno, neprilika, uzvratni je susret bilo moguće organizirati tek ove godine.I, mada su u prijateljskoj utakmici odigranoj u Prilepu, ovaj puta izgubili, rezultat je, ionako, bio, u drugom planu. Jer, krajnji je cilj postignut-nastavak prijateljstva, nove uspostavljene veze između dva grada, ali i dogovor o trajnom čuvanju uspomene na čovjeka koji ih je sve spojio.Osim toga, priliku za uzvrat gostomprimstva, ali i ostiski rukometni revanš. Novogradiščani će imati već u siječnju iduće godine, na trdaicionalnom Međunarodnom rukometnom turniru „Ivo Petranović“ kojemu će naš grad biti domaćin od 21.do 23.siječnja 2016.godine.

Rukometasi NG

A, bit će to, istinski sportski gušt, jer Makedonci najavljujuju kako stižu u kompletnom sastavu, pojačani ženskom rukometnom ekipom iz Prilepa.Poznavajući uspjehe nekih davnih generacija, u godinama kada smo igrali pod istom zastavom, upravo će gosti i prijatelji iz Makedonije biti i najveći favoriti turnira, što potvrđuju i slijedeća imena koja će istrčati na teren novogradiške školske sportske dvorane.Tu su već spomenuti Pepi Manaskov i Stefče Stefanovski, potom Zoran Kzmanovski, pa Aleksandar Zarkov, nekada najperspektivniji pivot Jugoslavije, ali i nama najpoznatiji Iva Markovski, uspješni igrač Badela i Metkovića. Iako će Makedonci utjerati strah u kosti protivnicima, i ostali su gosti turnira, gotovo  jednako jaki.Valja svakako izdvojiti i ekipu iz Novog Sada,, slovenskog Celja, standardno jake Našičane, a ovih su dana domaćini i u opakim pregovorima s ekipom „Otpisanih“ iz rukometne meke, grada Metkovića, koju čini čak nekoliko bivših hrvatskih reprezentativaca.Međunarodni rukometni turnir „Ivo Petranović“ ukupno će ugostiti 10 muških i 6 ženskih ekipa, a obzirom na interes rukometnih veterana, polako, ali sigurno postaje prepoznat kao turnir na kojemu je pitanje sportske časti, pojaviti se.

rukometasi ng mk pozdrav

Bit će to sjajna promocija sporta, prijateljstva, ali i grada Nova Gradiška, jer valja napomenuti kako je ovaj susret od nedavno i službeno uvršten u program turističkih manifestacija grada.Jer, ništa poput sporta, nema takvu snagu promocije, ali i uspješnu gospodarsku podlogu, obzirom kako su u dane turnira, doslovno popunjeni svi novogradiški smještajni kapaciteti.

Dobar je to vjetar u leđa i daljnjem razvoju rukometa u našem gradu, sporta čiju atraktivnost, vještinu, brzinu i inteligenciju, na sreću prepoznaje sve više klinaca.O tome u nastavku, uz poziv da srijedom ili subotom navratite na večernje treninge, Goran Matijević


Rukometna budućnost u NG