Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Tamo gdje vječno sunce sja....

Novogradiščani u Makedoniji- program četverodnevnog posjeta u okviru 8.“In memoriama Toše Proeski“

Ovogodišnji tradicionalni „ In memoriam Toše Proeski“ koji posljednjih osam godina prijateljstvom i uspomenama spaja Makedoniju i Hrvatsku, Kruševo i Novu Gradišku, ove će godine potvrditi uspostavljene veze četverodnevnim posjetom  Novogradiščana zemlji na krajnjem jugu Balkana

Zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević i direktorica Turističke zajednice, Dinka Matijević, neslužbeno će, u ime grada, predvoditi delegaciju, koju će, uglavnom i u većini činiti novogradiški rukometni veterani, jedni od najzaslužnijih što su dani sjećanja na Tošu Proeskog,, uz memorijalni karakter, dobili i onaj sportski. Uostalom, na vrlo sličan način kako je to oduvijek, pjesmom, činio Toše, i sport ima jedinstvenu snagu povezivanja  i uspostavljanja trajnih  prijateljskih veza.

 

Novogradiščani će na put dug više od 900 kilometara u četvrtak, 15., a službeni program boravka potrajat će do nedjelje, 18.listopada. Makedonci, po osjećaju i stilu za gostoprimstvo, kažu oni koji znaju, vrlo slični nama, Novogradiščanima su pripremili izniman turističko-kulturno-gospodarsko-sportski program.

Prva službena postaja je Skopje, makedonska prijestolnica, grad velikog Aleksandra, tvrde Makedonci navodeći u prilog tezi i niz arheoloških dokaza, grad suvremenih, grandioznih spomenika povijesti, sa jedinstvenim orijentalnim starim dijelom zvanim Bit Pazar,predloženim za listu UNESCOVE baštine, ali i grad brojnih sakralnih objekata od kojih najstariji i najpoznatiji-Bizantska crkva Svetog Pantelejmona, zapanjuje i svojom 9 stoljeća dugom poviješću. Uz priliku za turističko upoznavanje grada, Novogradiščani će se prve večeri na zajedničkoj večeri družiti s dragim prijateljima, makedonskim rukometnim veteranima .

 

Drugi dan posjeta, petak, počet će doručkom u Staroj Čaršiji, najvećoj i najstarijoj čaršiji na Balkanu, nastaviti se putem doline Vardara do čuvene Tikveške doline, vinarije Elenovi ( a, upravo su vina, uz iznimne prirodne ljepote ono što turisti u Makedoniji traže), mjesta Demir Kapija i Popova kula, do dolaska u grad Prilep, gdje će uz svečani ručak, goste pozdraviti i  dočekati i čelni čovjek grada, Marjan Risteski . Uslijedit će put prema Kruševu, rodnom gradu Tošeta Proeskog, posjet njegovoj rodnoj kući, a potom i groblju Gumenje.Povratak u Prilep značit će i pripremu za još jednu zajedničku  hrvatsko-makedonsku večeru, za koju će se ovaj puta, pobrinuti novogradiški rukometni veterani pripremajući domaćinima najbolji mogući slavonski čorbanac.

 

Subotnje prijepodne proteći će u priprema za rukometnu utakmicu, nakon kojega će Novogradiščani put Bitole, a potom i do istinskog bisera upisanog u svjetsku baštinu, makedonskog i pravoslavnog Jeruzalema, kako grad Ohrid nazivaju povjsničari i kulturnjaci. Uz čarobni grad, organiziran je i posjet čuvenom, istoimenom Ohridskom jezeru, nastalom prije ledenog doba, u čijim je vodama sačuvano 200-njak endemskih vrsta od kojih su neke stare do nevjerojatnih 30 milijuna godina i u svim su ostalim dijelovima svijeta odavno izumrle. Noćenje na jezeru, zasigurno će biti vrhunac  četverodnevnog nezaboravnog izleta. Posljednjeg dana, u nedjelju, domaćini će Novogradiščane, prije zajedničkog, završnog ručka i puta kući,  odvesti i do Kumanova, trećeg  najvećeg makedonskog grada, smještenog na važnom križanju puteva Srbije, Bugarske i Grčke.

 

Sjajan i do zadnjeg trenutka ispunjen program kojim će Makedonci kroz četiri dana nastojati zahvaliti Novogradiščanima za sve godine čuvanja uspomene na balkanskog pjevačkog princa, Slavoncima će pružiti jedinstvenu priliku za doživljaj ove, kažu turistički vodiči, iznimno živopisne zemlje, jedinstvenih prirodnih ljepota, duge povijesti  i tradicije, višestoljetne kulture prepune, na izgled nespojivih, orijentalno-antičko-balkansko elemenata. I, da, nikako ne zaboravimo-vrhunskih vina! Zahvaljujući  osobnom „insideru“, NG-buntovniku koji će, također na put, Makedoniju ćemo, tekstom i fotografijom, iz prve ruke, upoznati i mi. A, sve brojniji turisti zemlji zaključanoj u srcu Balkana, kažu, kako se itekako što ima upoznati. Tako, na primjer, čuveni „Guliver travel“, između ostaloga piše:“Makedonija je jedna od najmanjih europskih država, ali i jedna od najstarijih nacija, zemlja brojnih drevnih i srednjovjekovnih spomenika i povijesnih lokaliteta, starih gradova i utvrda, megalia i zanimljivog stijenja zvanog Kamene lutke, rimskih toplica i turskih bazara, ali i svakog svog kutka prepunog baštine, kulture i arheologije.Prekrasna je to zemlja fantastičnih planinskih vrhova, plodnih ravnica i predivnih jezera, prepuna brojnih, od Unesca zaštićenih skrivenih i poznatih kutaka, ali i sve atraktivnija turistička destinacija, prirodni raj, ali i raj za trgovanje, obzirom na, čak i za nas, relativno popularne cijene. Uz otkrivanje sjajnih vinograda i guštanje u vinima koja su ljudi s ovih prostora uzgajali oduvijek, zemlja je to u kojoj valja otkriti dolinu Vardara, ali i putev vinogradarstva poput mjesta Kavararci i Negotino, ali i zanimljivih gradova Kruševa. Prilepa, Velesa, Bitolja.Kulturni turizam posebna je priča u zemlji juga, jer tamo ćte naići na lokalitete iz prapovijesti, antike i starog Rima, Bizanta i Otomanskog carstva. Nikako ne treba pri tom propustiti lokalitete S tobi i Herakleja, podne mozaike i antičke stupove.A, onda, kada doživite priordne čari, obratite pažnju i na domaćine-gostoljubive, vesele i raspjvane Makedonce,koji dočekuju punog srca i otvornih ruku, ali i osvajaju jednostavnošću i dobrotom, običajima  i folklorom. „Pratite, nas stoga, narednih dana, upoznajte samo srce Balkana i s nestrpljenjm očekujte dnevničke zapise s putovanja.

 

Foto; ilustracija