Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Multimedijalni centar ROJC, Pula (foto)

Jedinstvena nacionalna adresa u kojemu „stanuje“ civilno društvo

Priča o pulskom, ali i središnjem nacionalnom mjestu stanovanja „civilnog društva“ počinje davne 1870.godine, u vrijeme austrougarske Pomorske škole.

70-ak godina kasnije,mjesto je to na kojemu je većina tadašnjih 18-godišnjaka,  „gulila“svoje vojničke dane, preživljavajući dril tadašnje Jugoslavenske narodne armije. Godine Domovinskog rata, „Rojc“ su pretvorile u mjesto  stanovanja brojnih izbjeglica, a potom i u mjesto koje su, s dolaskom nekih novih, slobodnijih vjetrova, počele skvotirati brojne pulske udruge.

Prvi među njima bili su inicijatori i pokretači jednog od najvećih i najpoznatijih punk festivala ovog dijela Europe, čuvenog festivala „Monte Paradiso“. Kako je prostor , s vremenom, počeo prepoznavati  sve veći broj udruga, zajedničkim je snagama, ali i jednom od  prvih, istinskih građanskih akcija u demokratskoj Hrvatskoj, izvršen uspješan pritisak na grad Pulu, i „Rojc“ je, pripao svima, pod uvjetom, da se o njemu, na pravi način brinu, ulažući u prostor.

Danas je „Rojc“ jedinstvena nacionalna adresa, mjesto u kojemu stanuje civilno društvo, ali i mjesto na kojemu djeluje 110 gradskih udruga. Dijeleći i kreirajući prostor, udruge su se, s vrmenom, povezale u Savez, a onda, godine 2014., želeći razmjenivati sadražje, surađivati i družiti se, osnovale i dnevni boravak.Od tada, tek priča postaje posebno zanimljiva, a „Rojc“ mjesto kroz koje na dnevenoj bazi prođe 600-njak posjetitelja.

Brojka je to koja se vikendom i udvostručuje, pa je, netko, nedavno izračunao, kako mjesečno u „Rojcu“, a posebno u njegovom dnevnom boravku,  boravi više od 15 tisuća ljudi.  Zajednički je to prostor udruga, ali i svih građana Pule,mjesto nacionalnog, ali i međunarodnog značaja i prepoznatljivosti, mjesto na kojemu se svakodnevno održavaju filmske i književne večeri, svirke i promocije, mjesto proba brojnih anonimnih, ali i renomiranh bendova,mjesto održavanja edukativih radionica i seminara, mjesto na koj,e radi razmjene iskustava i učenja navraćaju mladi, ali i oni koji se mladima osjećaju iz cijele Hrvatske, mjesto na kojemu svatko, svakodnevno od 13 do 21 sat može navratiti na kavu, koristiti besplatan internet, prošvrljati bogatom knjižnicom, zavaljen u udobnu fotelju prelistati dnevne novine, ali i kreirati i ponuditi vlastite sadržaje i projekte.

Trenutno, posljednjih nekoliko mjeseci, „Rojc“ i njegov dnevni boravak, adresa je stanovanja i Piere-Luca, ali i njegovog psa, mladića iz Francuske, koji je međunarodnom razmjenom, upravo Hrvatsku i Pulu izabrao kao mjesto na kojemu će volontirati slijedećih 9 mjeseci. Živeći i svakodnevno navraćajući u „Rojc“ mladi francuski volonter, u suradnji s ekološkom udrugom „Zelena Istra“ razvija i jedinstveni europski projekt urbanih vrtova, kojima će oplemeniti vanjski prostor stare austrougaske vojarne, ali i europske eko trendove približiti ovom dijelu Europe.

Kako priča o dnevnom boravku, koliko god bila urbana i pomalo alternativna, ne bi bila i stihijska, za prostor, ali i sve njegove sadržaje, svakodnevno brine voditeljica Ana Orsag. Želite li ostaviti vlastiti „touch“ u „Rojcu“  i pokazati koliko ste kreativni, na raspolaganju su vam sve njegove ravne površine. Jedna od onih, posebno impozantnih, svakako je, svojevrsni memorijalni „Tustin zid“,  mjesto sjećanja na Branka Črnca, hrvatskog Iggy Popa, „tate punka“ u Hrvata, starog hipija,pravovjernog punkera, radnika „Uljanika“ u plavoj kuti, vrijednog kolkecionara gramofosnkih ploča, obiteljskog čovjeka s dušom radoznalog djeteta, frontmena benda „KUD IDIJOTI“, vjerojatno jedinog hrvatskog benda koji bi, s pravom, mogao ponijeti titulu „the only band that matters“, istu onu kojom su čašćeni i nazivani dečki benda „The Clash“. Zid je nastao prije nekoliko godina, nakon Tustine smrti, iste one godine kada je i zauvijek nestao punk u Hrvata.

Ovo nije kraj priče o „Rojcu“, jer, upravo je u planu projekt izgradnje hostela, koji bi se trebao smjestiti na trećem katu sjevernog krila, ponuditi smještajne kapacitete mladim europskim avanturistima i putnicima, ali im i otkriti Istru iz jednog sasvim novog ugla. Zbog svega ovoga, „Rojc“ je, zasigurno jedinstveno nacionalno mjesto, jedna od rijetkih adresa na kojoj stanuje istinsko civilno društvo, isto ono o kojem su pod nazivom „societatis civilis“ pisali stari Grci i Rimljani, svjesni njegovog značaja. Jer riječ je o društvu u kojemu aktivni građani sudjeluju u oblikovanju poltike, ali i institut koji predstavlja socijalnu interakciju institucija i organizacija. Pulska adresa civilnog društva adresa je, na kojoj, uz sve navedeno, stanuju još i  urbanost, kreativa i alternativa. Istinska je to tvornica kulture, ali i dokaz kako stvari i ljudi mogu, itekako, dobro šljakati, ako ih povezuje zajednička ideja i vizija.

25 09 2015 NGB 005

25 09 2015 NGB 001

25 09 2015 NGB 004

25 09 2015 NGB 011

25 09 2015 NGB 007

25 09 2015 NGB 010UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner