Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Menadžment volontera-edukativna radionica u Puli, dan drugi (foto)

( ili „volonterski posao nije plaćen zato jer je bezvrijedan, nego zato što je neprocjenjiv“

„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“

„Osnaživanjem organizacija civilnog društva do kvalitetnijih socijalnih usluga“naziv je projekta koji od prosinca 2014.do veljače 2016., sredstvima europskog socijalng fonda, uz sufinanciranje Vladinog Ureda za udruge provodi Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije u partnerstvu s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke, Udrugom GOLUBICA, udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem iz Vukovara i Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz Nove Gradiške.

Obzirom na činjenicu kako organizacije koje skrbe o osobama s različitim invaliditetom, na području ove tri županije nisu jednako razvijene, niti imaju iste mogućnosti za unapređenje postojećih socijalnih usluga u lokalnim zajednicama, cilj projekta je uspostaviti mehanizme i standarde kvalitete, ali i unaprijediti kapacitete za menadžment volontera u području pružanja socijalnih usluga.Osim afrimacije i promocije koncepta volonterstva, te razbijanja predrasuda prema socijalno isključivim skupinama, projekt će dugoročno doprinijeti povećanju kvalitete socijalnih usluga i povećanju socijalne uključenosti krajnjih korisnika. U okviru projekta u Puli je u tijeku trodnevna edukativna radionica, modul 1., o menadžmentu volontera.

Iako smo još uvijek, poprilično daleko od zemalja sa stoljetnom tradicijom volonterstva, dobrovoljno ulaganje  osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osbe ili za opću dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi, kako koncept definira Zakon Republike Hrvatske, i volonterstvo, unatoč opterećenosti brojnim zabludama, polako, ali sigurno i u Hrvatskoj postaje prepoznata vrijednost.

O volonterstu danas, vrlo je teško govoriti bez rzaumijevanja značenja filantropije, poticaja na dobrotvornu akciju, koji podrazumijeva aktivne pojedince i grupe koji u organiziranim i poticajnim okolnostima na različite načine promoviraju i unapređuju rad za opće dobro. Na sreću, riječ je o konceptu koji prepoznaje i sve više organizacija civilnog društva, koje su svakodnevno u potrazi za novim volonterima. Jer, valja znati kako je u zemljama razvijenih demokracija volontiranje značajan faktor na gotovo svim razinama življenja, od svakodnvevice do promoviranja društveno važnih pozitivnih promjena. Osim toga, rad volontera je izuzetno priznat i vrednovan, te je gotovo obavezna preporuka i za zapošljavanje.Iako društvo od volontera ima niz koristi i pojedinci od volontiranja dobivaju iznimno puno.

 

Razvijanje ili usavršavanje vještina, stjecanje samopouzdanje, osjećaj koristi, jačanje i širenje socijalnih krugova, mogućnost nefromalnog obrazovanja-samo su neke od  sjajnih prednosti volonterstva. Osim toga, važno je imati na umu i kako je koncept volonterstva jedan od kljunih elemenata u strategiji cjeložvotnog učenja u Europskoj uniji. Motivacija volontera, ali i motivacija organizacija za uključivanjem volontera u svoje aktivnosti, zakonski okvir, opis poslova volontera,prava i obveze volontera,ugovor o volontiranju, uloga koordinatora volontera, ali i način pronalaženja volontera-samo su neke od tema obrađenih drugog dana iznimno dinamične, edukativne, interaktivne radionice za koju su se pobrinule voditeljice Zvjezdana S chulz Vugrin i Slađana Novota.Pred sudionicima, članovima organizacija civilnog društva iz Vukovarsko srijemske i Brodsko posavske županije još je jedan dan u kojemu će učvrstiti znanje o naučenom, ali i zasigurno, zauvijek promijeniti stav o volonterstvu.

Jer, važno je osvijestiti kako je volontiranje sjajan način socijalnog uključivanja i integracije, aktivnost i koncept koji doprinosi izgrađivanju kohezivnog društva stvaranjem veza temeljenih na povjerenju i solidarnosti, čime se, dugoročno, stvara i značajan socijalni kapital. Volontiranje, osim toga, kreira prostor u kojemu ljudi, bez obzira na nacionalnost, religiju, ekonomski status, dob ili stupanj obrazovanja dijele slične vrijednosne stavove. Ali i doprinose stvaranju pozitvnih promjena u društvu. A, upravo je to kapital koji je, za svako društvo, neprocjenjiv.Ako ste   kojim slučajem, tek sada, po prvi puta, počeli promišljati o volonterstvu, ali i mogućnosti da pokrećući sebe, promijenite i svijet, više konkretnih informacija i savjeta o tome kako se pridružiti sve većem broju istomišljenika, pronađite na stranicama Volonterskog centra Osijek i otkrijte jedinstvenu „energiju srca“.I, vjerujte, bit će dovoljan samo trenutak da zauvijek promijenite dotadašnji način razmišljanja i doživljaj svijeta oko sebe.

23 09 2015 NGB 001

23 09 2015 NGB 003

23 09 2015 NGB 004

23 09 2015 NGB 005

23 09 2015 NGB 009

23 09 2015 NGB 010

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner