Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Uz Međunarodni tjedan gluhih ( 24.do 30.rujna) - novogradiške aktivnosti

Naučimo slušati zvuk tišine ili recimo to rukama

Zamislite da živite u svijetu potpune i aposlutne tišine. Svijetu bez zvukova, bez glazbe, svijetu bez mogućnosti da nekome nešto, onako, krišom šapnete na uho.(Bez obzira na sve romantične konotacije koje vam, ovoga trenutka mogu proći kroz glavu, „sound of silence“ kao, uostalom i život u tišini, nije ni malo jednostvan).

A, onda , umjesto da od frustracije poželite viknuti, pokušajte sve to reći rukama i objasniti jezikom znakova.Jer, dvojezičnost je ljudsko pravo.Upravo će na tu činjenicu narednih dana, s ciljem podizanja svijesti o gluhoći, ali i poboljšanja položaja gluhih osoba u društvu, nastojati upozoriti Međunarodni tjedan gluhih.

Svjetska federacija gluhih procjenjuje kako je u svijetu trenutno više od 70 milijuna osoba koje se svakodnevno bore s izazovima ovog hendikepa. Važno je, uz to i spomenuti kako statistika kaže da je u ukupnom stanovništvu jedan promil gluhih, te dva do tri posto nagluhih osoba. U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom 13 343 njih s oštećenjem sluha, a prema procjenama teže nagluhih ima između 100 i nevjerojatnih 150 tisuća osoba.Zbog svega toga, cilj Svjetske federacije je osigravanje prava na znakovni jezik gluhim osobama, ali i svima ostalima, uvjetno rečeno zdravim, koji bi ga mogli shvatiti kao bilo koji drugi strani jezik.Samo će na taj način osobe s hendikepom imati jednake mogućnosti u svim sferama života, uključujući pristup informacijama i obrazovanju.Osim toga, senzibilizacija javnosti ima za cilj upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanjefične problematike s kojom se svakodnevno nose gluhe osobe. Sve aktivnosti bi trebale rezultirati i boljom educiranošću gluhih osoba o sredstvima korisnim za njihovu bolju i  jednostavniju komunkaciju, čime bi im bila olakšana integracija u društvo, ali i značajno poboljšana kvaliteta života.

 Značajno je i za istaknuti kako je Ministarstvo socijalne politike i mladih kao prioritet, prepoznalo potrebu donošeenja Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba. Osim toga, sukladno obvezama Republike Hrvatske kao države stranke Konvencije o pravima osoba s  Ujedinjenih naroda, takve osobe imaju pravo, na ravnopravnoj osnovi s drugima, na priznavanje i potporu svom specifičnom kulturnom i jezičnom identitetu. Nadalje, člankom 24.Konvencije države se obvezuju olakšati učenje znakovnog jezika i promicati jezični identitet zajednice gluhih. S tim je ciljem donesen i Akcijski plan Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaaliditetom.

Za vidljivost gluhih osoba u našem društvu, tijekom cijele godine, a ne samo posljednjeg tjedna u rujnu, s iznimnim se entuzijazmom zalažu članovi Udruge gluhih i nagluhih, koji su, zahvaljujući nizu kvalitetno realiziranih projekata, itekako, uspješno skrenuli na sebe pozornost.Zahvaljujući njima, Novogradiščani su u nekoliko navrata dobili priliku naučiti jezik znakova, a ovdje, baš kao i kod svakog drugoh stranog jezika,vrijednim onoliko koliko ih govorimo.Učinili su to s ciljem uspostave bolje komunikacije, rušenja svakodnevnih kulturološko-civilizacijskih barijera, ali i kreiranja društva jednakosti kakvim se često ( iako ne uvijek i opravdano) volimo nazivati. I iako smo danas i formalno dio Europe, mentalitetom smo, na žalost, još uvijek daleko od starg kontinenta.

Na sreću, tu je Udruga gluhih i nagluhih ( evaluacija i statistike potvrđuju-jedna od najkvalitetnijih lokalnih, ali i regionalnih udruga) koja je europske modele djelovanja i življenja odavno preuzela, čineći nas bližima ostatku svijeta.Upravo će oni, na svoj prepoznatljiv način, uz zajedničko druženje, i ove godine obilježiti Međunarodni tjedan gluhih. Bit će to i prilika da se još jednom predstave sugrađanima, ali i zahvale na suradnji,jer, činjenica je kako su jedni od rijetkih koji za svoje projekte uspješno „dobivaju“ i širu zajednicu, čineći tako sredinu demokratskijom, zdravijom, bogatijom, ali i otvorenijom za različitosti.

Aktivnost kojom će nas još jednom nastojati pozitivno prodrmati ovaj je puta izložba fotografija pod nazivom „Uključeni znakom-Europa različitosti“.Riječ je o fotografijama snimljenim tijekom projekata „Europe for inclusion“ i „Creativity in your career“.Autor fotografija je Požežanin Neven Petrović, magistar fotografije, umjetnik s diplomom Akademije dramskih umjetnosti, ali i brojnim samostalnim izložbama. Bit će to foto priča o životu jednog projekta, povezivanju, počecima prijateljstva, ali i priča o promicanju europskih vrijednosti, građanstva i značaja promicanja inkluzije. Kako bi foto priča bila potpuna, pratit će je i projekcija tri kratka filma s, itekako, značajnom porukom koju će poslati pripadnici marginaliziranih društvenih skupina, želeći nam zorno pokazati s kakvim se sve stereotipima svakodnevno suočavaju, ali nas i poučiti kako se predrasude uspješno ruše. Članovi udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška na otvorenju izložbe vas očekuju u srijedu, 23.rujna, točno u podne, s dobrodošlicom.Naučimo zajedno s njima slušati „zvuk tišine“ i pomozimo im da postanemo društvo kakvo bi trebali biti.

Vrijeme je da i mi ostali naučimo slušati  " zvuk tišine" .Tek onda ćemo postati društvo kakvo bi trebali biti. Članovi novogradiške Udruge gluhih i nagluhi tome nas posljednjih godina uspješno uče.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner