Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

14.susreti povratničkih folklornih skupina Okučani

Obnovimo i sačuvajmo baštinu zbog tradicije koja nas čini onim što jesmo

Sve osobine nekog naroda i kraja, njegova psiha i podneblje, prirodni fenomeni, govor, ritam, pjesme i plesovi skupljeni su u folklor.

Istovremeno, narodna melodija određenog kraja, sa sobom donosi i okus i miris pejzaža,atmosferu i psihologiju kraja i njegovih ljudi .Uz usmenu predaju znanja , vještina i običaja, dakle sve ono što čini kulturno nasljeđe prenošeno s generacije na generaciju, tradiciju, folklor je, na neki način esencija nacionalnog identiteta. Čuvajući tradiciju zavičaja  na najbolji način čuvamo i stvaralačku snagu narodnog duha, njegov kulturni i društveni život. Upravo to je cilj jedinstvenih susreta povratničkih folklornih skupina u Okučanima koji će, ovu subotu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture doživjeti svoje 14.izdanje

Manifestacija pod nazivom „Obnovimo baštinu“ u organizaciji Općine Okučani i KUD-a „Tkanica“, posljednjih 14 godina okuplja folklorne skupine iz hrvatskih gradova i općina stradalih u Domovinskom ratu.Riječ je o društvima koja su, u većini slučajeva, kontinuirano djelovala i u progonstvu, a neka su rad obnovila nakon povratka.Na manifestaciji redovno sudjeluju i folklorne skupine Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji su novi dom pronašli u Hrvatskoj i tu nastavili čuvati vlastitu tradicijsku kulturnu baštinu.

Jedinstveni susreti „Obnovimo baštinu“ okupljaju i članove folklornih skupina nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kao i skupine Hrvata koji žive izvan matične domovine.Okučanski susreti uz čuvanje tradicije i folklorne baštine imaju i iznimnu edukativno-etnografsku komponentu koju prepoznaje i posebno vrednuje Ministarstvo kulture, obzirom da su sve sudionike kao i njihov umjetnički program predložili članovi Stručnog odbora sastavljenog od renomiranih folklorista i etnologa .Iako je smotra revijalnog karaktera, izbor najljepše nošnje ima natjecateljsku komponentu.

14.susreti povratničkih folklornih skupina ove će godine,u subotu, 29.kolovoza, u Okučanima okupiti čuvare tradicije iz Gline, bosanskohercegovačkog Odžaka, Hrvatske Dubice, Banja Luke, Darde, Petrinje, Prekopakre,Jajca, Žeravca,Živinica,Koraća, domaćine, članove okučanskog pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, domaćine, članove KUD-a „Tkanica“, te članove novogradiške Udruge umirovljenika.Prema službenom hodogramu susreti počinju oko 15 sati dolaskom gostiju, svečanim prijemom kod načelnika Općine, te stručnim skupom na temu „Obnovimo baštinu“.

Upravo je spomenuti stručni skup još jedan razlog zašto je glavni pokrovitelj okučanskih susreta Ministarstvo kulture.Jer, uz priliku za uživanje u ljepoti živopisnih nošnji i speecifičnosti koreografija, sudionici susreta svake godine, upravo tijekom stručnog skupa, dobiju i priliku naučiti ponešto vrijedno iz područja etnografije, te čarobne znanosti čiji je zadatak prikupljati, opisivati i proučavati materijalnu, društvenu i duhovnu kulturu naroda. A, Hrvati se, u tom smislu, imaju, itekako, čime ponositi, jer, gotovo svaka naša regija obiluje nizom specifičnih narodnih nošnji, napjeva, plesova, različitih dijalekata i običaja, čineći nas zemljom iznimnog etnografskog potencijala, ali i vrijednom proučavanja. Dosadašnji stručni skupovi „Obnovimo baštinu“ sudionicima su pružili priliku da se, putem zanimljivih preedavanja upoznaju sa specifičnostima stare slavonske narodne nošnje iz Batrine, Gorica, Galovca pokraj Zadra ( riječ je o sasvim posebnoj narodnoj nošnji sačuvanoj još iz 18.stoljeća, na način da je sve do Drugog svjetskog rata bila zakopana u zemlji), običajima Hrvata iz Bosne i Hercegovine.Središnji svečani mimohod sudionika i slavonskih konjskih zaprega ulicama Okučana zakazan je za 18 sati, a sat kasnije, u prostoru sportskog centra uslijedit će nastup folklornih skupina i revija narodnih nošnji.

Jedinstvena manifestacija koja čuva običaje i kulturnu baštinu autohtonog stanovništva, ali i svih onih koji su, s godinama, područje Zapadne Slavonije izabrali za svoj novi dom, i ove će godine, po 14.puta, kod sudionika i posjetitelja osvijestiti značaj očuvanja kulturnog naslijeđa, ali i odlučnost da se ono sačuva. Uostalom ,Okučani su, kako prijašnjih godina reče jedan od sudionika „upravo izmišljeni da sve naše povratnike, prognanike i žitelje starih, ali i novih kuća i naselja, prime u svoje okrilje, te ih učine jednakima, ponosnima i sretnima“. Osim toga, Okučani su „mjesto i simbol otpora, ali i slobode, simbol zajedništva, ali i vjere u bolje sutra“, kako je, prije nekoliko godina, otvarajući 9.smotru, rekao župan brodsko-posavski, Danijel Marušić, podsjećajući na značaj zajedništva i suživota, koji predstavljaju bogatsvo svakog kraja.

Na tragu toga, i ove će godine, ulicama Okučana „zatutnjati“ svečane zaprege, preplaviti ih rijeka folkloraša u živopisnim nošnjama, krenuti pjesma i svirka, odjekivati cika i vika. I još će jednom postati jasno kako ima nešto slično u snazi naroda i ljepoti etno baštine. Povezuju ih prkos i inat narodni, ali i želja da stvari budu kakve su bile nekada, te da se sve ono vrijedno što nas čini prepoznatljivima i posebnima, unatoč svemu, sačuva i preda kao zalog i najveći poklon novim generacijama. Zbog svega toga, zbog tradicije koja nas čini onim što jesmo, zbog kulturnog naslijeđa čuvanog i prenošenog generacijama, „obnovimo baštinu“ zajedno . Okučanci vas čekaju s dobrodošlicom u subotu29.kolovoza.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner