Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Upoznajte jedinstveni svijet gljiva

J

„Ne beri i ne jedi gljive koje ne poznaješ,ne nosi ih u zatvorenim torbama,ne miješaj one jestive sa sumnjivima, ne smetni nikad s uma kako je oprez majka mudrosti.“ Ovo su samo neke od 10-ak osnovnih gljivarskih zapovijedi, svojevrsni „šalabahter“ bez kojega se ne odlazi u šumu. S ostalima, kao i brojnim drugim zanimljivostima o ovom, kako kaže enciklopedija, „ jedinstvenom obliku života na Zemlji“ Novogradiščani će se moći upoznati  ove subote na tradicionalnoj Izložbi gljiva.

Onako stručno, mikološki i biološki, gljive su jedan od najzanimljivijih, ali i najbrojnijih organizama.Pretpostavlja se da ih ima oko milijun i pol vrsta, od kojih je opisano i do kraja poznato samo 70-ak tisuća. Poznate i kao šumsko meso, gljive uz svoju iznimnu prehrambenu vrijednost, imaju i onu ljekovitu. Tako posebne, za rast i razvoj traže i posebnu okolinu, koju su, na našu sreću, pronašli i u Slavoniji.Regija je to, kažu poznavatelji, nevjerojatno bogata gljivama, između ostalih i tartufima, kojih je, u našim šumama, navodno više nego i u Istri, ali , na žalost, i regija koja je nedovoljno zastupljena u stručnim, gljivarskim krugovima.

Želeći svijet gljiva približiti svima, educirati i informirati, ali i promovirati prirodna i prehrambena bogatstva slavonske regije, članovi Gljivarskog društva iz Našica, čji su članovi i Novogradiščani,  Prošle su godine našički gljivari u središnjoj gradskoj ulici izložili više od 200 različitih vrsta gljiva, odgovarali na brojna zanimljiva pitanja posjetitelja, ali i nudili mogućnost degustiranja specijaliteta od gljiva.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner