Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

CESARIĆI WEB DETEKTIVI

Za otkrivanje neprimjerenih sadržaja na internetu

n

POŽEGA – Učenici OŠ Dobriša Cesarić u Požegi uključeni su u projekt Web detektivi koji se od studenog provodi u pet slavonskih županija s ciljem povećanja razine svijesti o zlouporabi korištenja interneta i društvenih mreža. Projekt provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Policijskom upravom Osječko-baranjske županije  i tvrtkom Microsoft Hrvatska. Mali Cesarići danas su sudjelovali u prvoj od dvije radionice nakon kojih će dobiti službenu iskaznicu web detektiva. Podršku projektu dala je i PU požeško-slavonska.

“Projekt je orijentiran na učenike osnovne škole gdje im se želi pokazati koji je to neprimjereni sadržaj na internetu, kako reagirati i kome se obratiti. Projekt obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku županiju, odnosno pet škola na području tih županija gdje će ukupno biti educirano sto učenika,” rekla  je voditeljica projekta Adrijana Valičić iz osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Radionica u Požegi okupila je učenike petog razreda koji su detaljno upoznati s dobrim i lošim stranama interneta.

nn

Naime, u svakoj od pet škola održat će se po dvije radionice, a teme su “Obrazovanje o internetu i pravilima korištenja Interneta” te “Kako postupiti u slučaju neprimjerenog sadržaja na internetu”. Po završetku radionica svaki će sudionik dobiti službenu diplomu i iskaznicu web detektiva. Pomoću jedinstvenog koda s iskaznice mali detektivi moći će neprimjereni internetski sadržaj prijaviti putem dojavnog Internet obrasca.

Policijski službenik za nadzor i planiranje PU požeško-slavonske Krunoslav Kokić istaknuo je značaj ovakvih edukacija jer i ova policijska uprava već nekoliko godina provodi preventivne aktivnosti vezane uz sigurnost na internetu u koje su uključeni svi učenici sedmih razreda u županiji.

nnn

“Činjenica je da broj korisnika interneta svakodnevno raste, a pri tom se doban granica početka korištenja interneta, osobito društvenih mreža sve više spušta. Internet je mladima gotovo neograničeno dostupan, a upravo vrijeme provedeno na internetu jedan je od ključnih čimbenika koji utječu na počinjenje nasilja, a i na vjerojatnost postajanja žrtvom. Kako nažalost, u brojnim slučajevima, u obitelji nisu postavljena pravila kako na siguran način koristiti Internet, smatramo kako su edukacije zapravo odličan vid prevencije i općenito u odnosu na računalni kriminalitet ali i u odnosu na elektroničko zlostavljanje. Djeca ponekad nisu ni svjesna kako se s objavljivanjem određenih povjerljivih osobnih informacija dovode u povećanu opasnost da postanu žrtve. Stoga smatram da je ovaj projekt Web detektivi odličan vid edukacije i na ovaj način sigurno ćemo pridonijeti sigurnosti djece na internetu i s veseljm smo se uključili te se nadamo budućoj suradnji bilo kroz ovaj projekt ili slične projekte na tu temu,” rekao je Kokić.

nnnn

S osječkim “Legosima” Cesarićeva škola ima već ima iskustvo dobre suradnje, ekla je ravnateljica škole Zvjezdana Krip. “Od početka školske godine surađujemo s Centrom za zlostavljanu i nestalu djecu, popularnim Legosima. Započeli smo s projektom poludnevnog boravka za djecu s teškoćama u učenju i ponašanju od petog do osmog razreda. U taj pilot projekt uključeno je pet škola u Hrvatskoj i imali smo sreću da je i naša škola jedna od njih, a suradnju smo učvrstili ovim drugim projektom Web detektivi,” naglasila je ravnateljica Krip.

Ovom prilikom najavila je i drugu aktivnost malih Cesarića – projekt Medaljica Cesarica. Naime, kako u Gradskom društvu Crvenog križa Požega od 5. do 7. prosinca traje akcija dobrovoljnog darivanja krvi, učenici su izradili medaljice kojima će u znak zahvalnosti darivati svakog tko dođe dati krv u prostorije Crvenog križa tijekom ove akcije.