Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

IZLOŽBA LUTKARSKIH RADOVA UAOS

Osječki studenti Požežanima za blagdane poklonili komadić magičnog svijeta lutaka

n

POŽEGA – Uz blagdansku predstavu “Kraljevna na zrnu graška” koja će uveseljavati kazališnu publiku tijekom prosinca, a u kojoj su radom na kostimima svoj obol dali polaznici studija kazališnog oblikovanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, tiho i samozatajno u požeško kazalište smjestila je i jedinstvena izložba njihovih lutkarskih radova. Izražajni likovi promatraju vas u Galeriji Ciraki i zovu na druženje – na uživanje u jedinstvenom umjetničkom izražaju. Klince i klinceze oduševit će, one starije vratit će u djetinjstvo.

Preddiplomski sveučilišni studij kazališno oblikovanje koji se realizira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku pri Odsjeku za primijenjenu umjetnost jedini je prvostupanjski tropredmetni studij s područja primijenjene likovne umjetnosti u Hrvatskoj, ali i u široj regiji na kojem se obrazuju budući kostimografi, scenografi, oblikovatelji lutaka i lutkarski tehnolozi. Studij je pokrenut u akademskoj godini 2014./2015. Na izložbi je predstavljen izbor radova dviju generacija polaznika studija, pojasnio nam je Matija Dijanović (koji je zajedno s kolegicom Suzanom Šambar pod mentorstvom Zdenke Lacine, potpisuje kostime u  novoj požeškoj predstavi “Kraljevna na zrnu graška”).

nn

“Student sam treće godine kazališnog oblikovanja, pripadam prvoj generaciji. Ovo je izložba prošlogodišnja, s naše druge godine. Svake godine na akademiji imamo godišnju izložbu naših radova koje profesori izaberu kao najbolje, a ova izložba predstavljena je već i u Čakovcu u okviru Susreta profesionalnih kazališta Hrvatskog centra Assitej tako da nam je ovo drugi put kako ju postavljamo u prostor izvan akademije. Ima tu primjeraka iz raznih nastavnih predmeta – tehnologije lutke, oblikovanje, oblikovanje karaktera lutke, a postavili smo i fotografije na kojima se vidi i naš rad u  vrlo uspješnoj predstavi HNK Osijek “Moje pjesme, moji snovi”,tu su rekviziti, maske i razni drugi predmeti. Predstavili smo stolne lutke, plošne lutke i ginjol. Mi smo još uvijek novi studij, učimo se i razvijamo i lijepo je da ljudi mogu vidjeti kako postoji ustanova u kojoj se obrazuje ovakva profesija, a vjerujem kako će izložba biti zanimljiva ne samo djeci već i svima koji vole kazališta,” rekao je Matija.

nnn

Bogat blagdanski program u kazalištu ova je izložba dodatno obogatila dajući cijeloj blagdansko-kazališnoj priči novu dimenziju. Svojom ljepotom uvjereni smo, razveselit će sve, jednako kao i predstava, a s nama se složila i ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović. “Da, slažem se, jer ovu sam izložbu vidjela u Čakovcu i ostavila je na mene veliki dojam. Odmah sam znala da ta izložba treba biti i kod nas, otvorio se slobodan prostor u našoj Galeriji Ciraki i odmah sam kontaktirala Akademiju s kojom smo obnovili suradnju i na nekim drugim područjima. Uvjerena sam kako će posjetitelji kojih će u prosincu biti puno, doista uživati u jednoj pravoj kazališnoj izložbi,” rekla je ravnateljica Neferović dodajući kako je tu puno poveznica jer lutka ginjol osnova je i višestruko nagrađivane predstave Gradskog kazališta Požega ” U potrazi za dijamantnom suzom”. “Gradsko kazališe Požega dobilo je svoju prvu nagradu od Hrvatskog centra Assitej upravo s Dijamantnom suzom  i to posebno priznanje baš za njegovanje lutkarske tehnike ginjola. I evo, sve je to povezano i lutka ginjol i Suza i ova izložba, ali i rad našeg Gradskog kazališta Požega koje osnažuje i potiče lutkarski rad što ćemo pokušati zadržati i dalje,” rekla je ravnateljica Neferović.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner