Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Retro je uvijek in…ili i krš može zlata vrijedan biti“

Priča o OTK „Classic 99“-bez službenog povoda, ali itekako s razlogom

S razlogom ili ne, povodom ili bez njega, činjenica je tek kako uz staru godinu mora ići bar još nešto staro…

A, oni su mi, iz te kategorije, stvarno dragi, i prvi kojih se sjetim kad mislim „retro“. Uostalom, za dvije godine bit će im već 20-ta na ramenima, a toliko je toga iza njih. Ni malo nevažno….I dečki ( doduše i ta je kategorija, u skladu s onim maloprijašnjim referencama o protoku vremena, relativna, ali ionako je „sve relativno moj Alberte“) rade strašne stvari…najstrašnije do sada, upravo u godini na izmaku…Jer, prethodnih 365 dana čini se da su se posebno zaigrali.. Dokazujući svima kako najveće i najznačajnije kreacije nastaju uglavnom i u pravilu iz entuzijazma. I istinske životne strasti.. .

Ali i kako „krš može zlata vrijedan biti“. I kad bi kojim slučajem postojala nagrada za najkreativniju i najposebniju gradsku udrugu ( gle, gle ideje?!),  ove bi je godine trebalo dodijeliti upravo njima… Osim toga, u trenutku kada veliki broj klubova i udruga zbog recesijskih razloga, ili tek nedovoljno volje i znanja, značajno smanjuje broj aktivnosti, oni uspijevaju, jer, kako reče jedan od dugogodišnjih članova, “mi radimo vođeni emocijama, a ne interesom“

A riječ je o ekipi entuzijasta ( tako se to kaže pristojno, iako ih drugi smatraju čudacima koji u garažama gomilaju krš) koji su okupljeni oko naziva „CLASSIC 99“, na krhotinama povijesti, slavnoj tehničkoj tradiciji, te međusobnoj zajedničkoj  životnoj strasti. sada već davne 1999.godine osnovali  prvi ( i još uvijek jedini) novogradiški klub ljubitelja starodbnih vozila.I, unatoč nepovjerenju okoline, uspješno izgurali skoro dva  desetljeća ( e, to je onih zamalo 20 s početka priče, koje su im na ramenima),  postajući prepoznati izvan granica grada, ali i Hrvatske.

17 uspješno organiziranih međunarodnih susreta starodobnih vozila, izvjestan broj jednako posebnih, jednako drugačijih susreta vlasnika i zaljubljenika u „old fashion“ bicikle, nekolicina manjih ili većih izložbi promotivnog, ali prije svega i edukativnog karaktera, osvjena i zaslužena Medalja grada zbog promicanja značaja tehničkog dijela povijesne baštine, nagrada Županijske zajednice tehničke kulture, stalno mjesto i uvažena pozicija u godišnjem itinereru Hrvatskog odltimer saveza, a onda konačno, tijekom godine koja je na izmaku ( iako je riječ o ideji koja u njihovim glavama stanuje ohoho vremena), i revolucionaran korak- početak realizacije sasvim posebne, sasvim drugačije, itekako autentične priče o osnivanju jedinstvenog Muzeja prometa i tehnike u našem gradu.

Sve su to reference iz životopisa kluba čiji nam članovi sve vrijeme svog postojanja, nesebično dijeleći vlastito znanje, strast i zauvijek zaboravljene, zahrđale komade i komadiće povijesti-isključivo one tehničke i one prometne, polako ali sigurno mijenjaju i percepciju o starinama,  pokazujući kako se znanost koju nazivamo i učiteljicom života, ali i sve ono što je kroz vrijeme ostavljala za sobom, krije svugdje oko nas, ali i kako je pojam vrijednosti, uistinu relativan. Jer, kako već utvrdismo, ono što je nekome tek krš zaboravljen u garaži, drugome predstavlja istinsko blago. Zbog svega toga, ali i onog što ćemo tek navesti, ranije spomenuta, nepostojeća nagrada, simbolično bi, ali i službeno trebala, na ovaj ili onaj način ( recimo da je jedan od tih i novinarski osvrt poput ovoga) biti dodijeljena ekipi Old timer kluba „Classic 99“.

Bio bi to dobar vjetar u leđa ( iako su iza njih i godine u kojima su jednako prkosno, jednako sa stilom, onako kako klasičari jedino i znaju,  vozili u punoj brzini  i bez ikakve podrške ), ali i pravi poticaj da i narednih 12 mjeseci nastave na sličan način. Na kraju krajeva, dođu nam nešto poput uvrnutih učitelja, onakvih kakve je svatko od nas u životu imao, ali i doživljavao s posebnim simpatijama. Jer, nije mala stvar ni mala zasluga demonstrirati gradu i sugrađanima kako je povijest automobila dobra prilika za zaradu i turističku promidžbu, učeći nas, uz put i osnovnim postulatima filozofije hedonizma, onima koji tvrde kako uz znalačko uživanje u dobrom vinu i dobroj klopi, gotovo u pravilu prati i oku ugodno žensko društvo, ali i dobar automobil. Osim toga, i puno veći znalci tvrde kako se dosezi civilizacije najbolje mogu pratiti kroz razvoj tehnike. A, upravo su čuvanje, a onda i prezentiranje tehničkog povijesnog nasljeđa, njihov gušt, stil života, pomalo i  posao, ali i extra special način kojim se potvrđuje lokalpatriotizam . I koliko god ih pratila početna skepsa i koliko god možda ne dijelili njihovu strast, zahvaljujući ekipi OTK „Classic 99“ mogli smo naučiti i kako nas bespuća povijesne zbiljnosti ne zovu bez vraga gradskom, urbanom sredinom. Evidentno je to postalo posebno godine 2012., godine u kojoj smo, saznali kako smo, bar u tom trenutku, statistički u svakom slučaju, bili grad s vjerojatno najvećim brojem starodobnih vozila po glavi stanovnika, ali i kako smo iste te ano domine, ponosno zakoračili u prvo stoljeće od kako se ulicama Gradiške Nove , do tada nikad viđeno, provezlo izvjesno čudo na četiri kotača?

Zasluga je to „Clasičara“, ali i davnašnjeg  lokalnog avanturiste, geometra i gradonačelnika, Josipa Žagara ( i supruge mu Jelke, retro ljepotice sa suvozačkog sjedala, gradske dame onog vremena), čovjeka koji se, pišu kroničari „Na veliko čuđenje pučanstva malog grada prije sada već 104 godine, provezao u zanimljivoj, nepoznatoj kočiji bez konja koja je, za razliku od uobičajenih, stvarala veliku buku i dizala prašinu. Kočija je bila Ford T, prvi serijski automobil na svijetu, jedan od onih kakve globalno sanjaju svi svjetski zaljubljenici u starodobna vozila. Pronalazeći u gradonačelniku Žagaru istomišljenika, svjesni njegovog značaja ( ne samo u tehničko-povijesno smislu), lika, djela, ali i prvenstveno automobila, članovi kluba „Classic 99“ dugoročno ili kratkoročno ( ovisit će, prije svega o količini novca u proračunu udruge)  namjeravaju podići spomen ploču koja bi zauvijek trebala sačuvati priču o dolasku prvog vozila na četiri kotača u nekadašnji Friedricshdorf. Tu je još i ideja o jedinstvenoj monografiji automobilizma u Novoj Gradiški, koja će, ipak, pričekati neko povoljnije financijsko vrijeme.

Na sreću, takvo je vrijeme, čini se stiglo ove godine, od kako su se „Clasičari“ uz „blagoslov“ grada i njegovog aktualnog gradonačelnika, preselili u novi prostor ( zgrada nekadašnjeg „Remonta“), u kojem su, izlažući tek dio postava, ali i svega onoga vrijedno prikupljanog godinama,  počeli realizirati dugogodišnju priču o osnivanju gradskog Muzeja prometa i tehnike. Mjesto uspomena, budući itekako atraktivan muzej, prema zamisli lokalnih „retro manijaka“ zamišljen  je u sedam odjela, s eksponatim koji se odnose na  razvoj prometa u gradu, razvoj prijenosa zvuka ( radioaparati, gramafoni džuboks), te razvoj vatrogastva. Dugoročno, bio bi tu i odjel posvećen novogradiškoj industriji koji će predstavljati zauvijek ugasle lokalne tvornice prije ratnih 90-tih, ali i odjele prometa iz Domovinskog rata, poljoprivrede i obrta.Već je sada ( zahvaljujući, prije svega, velikom broju, doniranih predmeta u čemu je sudjelovalo više od 100 novogradiških obitelji) itekako  jasno da će i nedavno dodijeljen im prostor, biti premalen za sve ono vrijedno izlaganja.Jer, povijest, onu tehničku, ali i onu prometnu, čine i gramofon na navijanje. Parna pumpa sa gradskog Željezničkog kolodovora, stara benzinska pumpa, ali i dio poljoprivrednog postava jedinstvenog u širem okruženju

Europa je ( ona prava, nama još uvijek pomalo daleka i nedostižna) odavno prepoznala značaj tehničkog povijesnog naslijeđa, te prije svega vrijednost starih, a sačuvanih automobilskih primjeraka. Otuda i porast cijena na tržištu old timer vozila. Kako i mi imamo ambiciju, osim politički i geografski, postati dio te i takve Europe, za očekivati je mijenjanje naše svijesti i ukupne percepcije - i u ovoj oblasti.Zahvaljujući članovima kluba „Classic 99“, možda smo neke stvari i počeli „kontati“….

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner