Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Društvo naša djeca Nova Gradiška-u novo razdoblje s novom, starom predsjednicom na čelu

Jer čovjek je velik sve dok ne izgubi srce djeteta

DND  logo

Sanjajući o svijetu kreiranom prema njihovoj mjeri, čvrsto vjerujući u misao kako je čovjek velik sve dok ne izgubi srce djeteta i djelujući pod motom ljubav djeci prije svega, posljednjih 65  godina u Hrvatskoj aktivno djeluje Savez društava naša djeca, okupljajući oko zajedničke vizije i misije više od 4 tisuće volontera, ali i preko 10 tisuća onih koji će sutra voditi neko novo i bolje društvo.

Jer,upravo je njima, najmlađima, pomoć, podrška i mudro vodstvo, itekako potrebno. I iako su nam najveće bogatstvo, svijet gotovo svakodnevno itekako krši njihova prava. Potvrđuje to i UN -ovo izvješće koje kaže  kako u ovom trenutku više od 300 tisuća djece mlađe od 18 godina diljem svijeta sudjeluje u oružanim sukobima, 250 milijuna djece  od 4 do 14 godina prisiljeno je na težak fizički rad, milijun malih gipćana nadgleda lišće pamuka u ljetnim mjescima, 5 tisuća malih Kolumbijaca kao doušnici i ratnici pripadnici su tamošnje eparavojske, a čak 300 tisuća malih Ameriknaca rade kao najamnici na poljoprivrdnim imanjima.

 O njima, malima, ali i velikima, koji od nas odraslih traže, ali i zaslužuju jedino ljubav i sretno djetinjstvo, slijedeći prinicipe „Grada-prijatelja djece“, ali i zajedničke vrijednosti Saveza, tek nešto malo manje godina, vrijedno, kreativno, aktivno, ali i prije svega, volonterski, brine i novogradiško Društvo naša djeca. Ekipa je to,koju, tek slučajno, čine većinom žene, iako nikada ne zaboravljaju spomenuti i svog jednog, a tim i posebno vrijednog, člana, ekipa koja s puno ljubavi i entuzijazma, svakodnevno, uz posao koji je, opet, i to ne slučajno, vezan za odgoj i obrazovanje onihb na kojima svijet ostaje, promovira i zagovara dječja prava, brine o njihovom kvalitetno provedenom slobodnom vremenu, organizira brojne aktivnosti, strpljivo, s puno znanja i razumijevanja, educira roditelje, ali i s dobrodošlicom prima nove članove. Da bi im se pridružili potrebno je jedino voljeti djecu, željeti im pomoći i biti im prijatelj. A, onda će i sve ostalo, doći na svoje mjesto. Jer, bolji i drugačiji svijet zasigurno je onaj kreiran po mjeri djeteta.

 

Dokazali su to članovi Društva naša djeca i protekle godine, podsjetivši nas, tijekom redovne izborne godišnje skupštine, na brojne radosne trenutke, kao i na niz iznimno posjećenih i kvalitetno realiziranih tradicionalnih, ali i onih novih aktivnosti. Dječje poklade, Cvjetni Korzo, Dan Europe,susreti i druženja članova Dječjeg foruma,edukativno-kreativne radionice, kvizovi znanja, tradicionalna humanitarna utrka namijenjena onima manje sretnima, zajedničko ljetovanje-samo je dio onoga, što su, tijekom prošle godine, čuvajući  dijete u sebi, skromno, i u okviru svojih mogućnosti, pomažući u kreiranju svijeta po mjeri djeteta, ali i ponoseći se zasluženim statusom.grada prijatelja djece , odradili volonteri novogradiškog Društva naša djeca. I ne samo to. Jer, uz priliku da vlastitim znanjem, entuzijazmom i kreativnošću, klincima grada omoguće ugodnije i kvalitetnije odrastanje, uloga Društva naša djeca, na prvom je mjestu javnost upoznati sa Konvencijom o pravima djeteta, tim svemirski važnim dokumentom, s kojim bi trebali biti upoznati svi mali, ali i svi veliki. Jer, što više ljudi razumije da djeca imaju prava, veća je vjerojatnost kako će im i  pomoći da rastu zdrava, sigurna i slobodna.

Osnovna je to misao vodilja organizacije koja brine  o onima na kojima svijet ostaje, ali i onima koji će, vrlo brzo, biti u prilici kreirati i naše drugačije i bolje sutra. I, baš zbog toga, riječ je i o organizaciji koja će uvijek, bez obzira na proračunske viškove i manjkove, oko svojih aktivnosti, moći i znati okupiti zajednicu, ali i računati na podršku. Godinama to potvrđuje i uspješna suradnja s novogradiškim osnovnim školama, Dječjim vrtićem, Pučkim otvorenim učilištem, HAK-om, Policijskom postajom, ali i udrugama i organizacijama koje, jednako tako vrijedno rade na podizanju kvalitete života grada.

Nastojat će to dokazati i narednih mjeseci, predvođeni  novom, starom predsjednicom- Vericom Lukačević, kojoj su članovi jednoglasno, i s punim pravom, povjerenje poklonili za još jedan četverogodišnji mandat. Značajnijih promjena, potvrdila je Izborna skupština, u narednom periodu neće biti niti u sastavu Izvršnog i Nadzornog odbora, jer, unatoč zakonskim odredbama koje se moraju poštivati, organizacija je to u kojoj ravnopravno, dajući u potpunosti sebe, vlastito znanje, stručnost, ali i slobodno vrijeme, sudjeluju svi članovi.Stoga su svi, zajednički  odlučili i kako je još jedna uspješno završena godina, idealan trenutak i za darivanje onih najvrijednijih među njima.

Ovaj je puta priznanje, s itekako relevantnim referencama, složili su se svi članovi Društva naša djeca, zasluženo stiglo u ruke Maje Senić, dugogodišnje  odgojiteljice Dječjeg vrtića. Jer, teta Maja je, kako je i danas zovu brojne generacije odavno odraslih klinaca, u ovom trenutku jedna od najstarijih, ali i prvih članica novogradiškog Društva naša djeca, istog onog koji je po stažu, tek koju godinu mlađi od onih 65 koliko je na leđima Savezu društava.I, kad su uostalom godine bile važne, sve dok je vitalnosti, razigranosti i dječjeg pogleda na svijet?

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner