Gaudeamus

Novogradiška Gimnazija proslavila 98.rođendan! (foto)

„Znanje je ukras u obilju, a zaklon u oskudici“

 Gimnazija - 98 godina

Novogradiška Gimnazija, po mnogo čemu prva, najstarija, ali i najelitnija gradska obrazovna institucija, svjesna značaja tradicije, ponosna na svoju prošlost i sadašnjost, ne skrivajući godine, brojnim je sadržajima proslavila 98 rođendan.

Učinila je to svečano, sa stilom, ali i dovoljno neformalno, onako kako, uostalom i priliči staroj, otmjenoj dami respektabilnih godina, ustanovi koja je, tijekom proteklog stoljeća, izrasla u elitnu, suvremenu školu za 21.stoljeće, ljubomorno, pri tom, čuvajući jedinstveni „vintage“ šarm, djelujući po načelu „blago u postupanju, jasno u načelima“.  Škola slavljenica osnovana je 31.siječnja 1919. godine naredbom  Povjerenstva za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu, kada je određeno da se otvore prvi i drugi razredi realne gimnazije.

Gimnazija - 98 godinaI mada je iza najstarije i najelitnije novogradiške obrazovne institucije tek 98 godina uspješnog rada, zgrada u kojoj djeluje, ukras, ali i jedna od najprepoznatljivijih vizura grada, u svoj je životopis do danas upisala čak stoljeće i 21 godinu. Iako opasno načeta zubom vremena, istinska je to škola za 21.stoljeće, ustanova koja, prateći suvremene obrazovne trendove i razvoj tehnologije, ide u korak s vremenom, učeći i odgajajući buduću intelektualnu elitu, ne zaboravljajući pri tom tradiciju, čuvajući prepoznatljivi „touch“ klasike. Njegujući i promičući prosvjetne, kulturne, humanističke i etičke vrijednosti, Gimnazija već skoro čitavo stoljeće predstavlja duhovno izvorište novogradiškog  kraja.Iz nje su u svijet krenuli brojni uspješni znanstvenici, umjetnici, kulturno politički djelatnici, stručnjaci koji su vlastitim radom i znanjem zadužili ne samo naš kraj, nego i cijelu Hrvatsku. Slaveći tradiciju i značaj, ponosna na učinjeno, čestitke Gimnaziji, ali prije svega njenim djelatnicima-sadašnjim, bivšim, budućima-uputila je ravnateljica, profesorica Ljiljana Ptačnik, zahvaljujući im na „  trudu, nesebičnosti, elanu,na svemu što svakodnevno ulažete i dajete našim učenicima, na znanju koje im prenosite da bi jednog dana postali dobri i uspješni ljudi. Na onome što svakodnevno činite da bismo bili dobra, prepoznatljiva, uspješna i kvalitetna škola. Škola koji čine, prije svega ljudi, a ne zidovi.“, rekla je ravnateljica Ptačnik, pozdravljajući i učenike „zbog koji vrijedi sve što radimo“.Rođendanskom slavlju pridružio se i čelni čovjek Županije, Danijel Marušić, podsjećajući kako „ Gimnazija nije samo škola.

Gimnazija - 98 godinaOna je kroničar vremena  i povijest s kojom se svi možemo ponositi. Hvala vam, stoga, dragi profesori, što ste svoj život utkali u mlade generacije od kojih uvijek  postanu dobri ljudi., rekao je župan Marušić. „ Grad-prijatelj djece, grad-poduzetnika, a od nedavno, i grad obrazovanja, zaslužuje školu za 21.stoljeće.“, rekao je, u toploj iznimno oosobnoj čestitci Gimnaziji, gradonačelnik grada, Vinko Grgić, sjećajući se vlastitog srednjoškolskog obrazovanja, ali i gimnazijskih godina „koje su ga obogatile, orijentirale, formirale i učinile čovjekom. Takve godine zaslužuju i svi sadašnji, ali i budući gimnazijalci ovoga grada.Stoga će nam ulaganje u vaše obrazovanje i dalje biti prioritet“, rekao je, obećavši učenicima i profesorima novu pametnu ploču za kabinet kemije, ali i najavljujući skorašnje uređenje„gimnazijskog trga“, gradonačelnik grada Nova Gradiška, Vinko Grgić.

Gimnazija - 98 godinaPonosni na tradiciju, prošlost i  sadašnjost, slaveći prvih 98.godina svoje škole, gimnazijalci su rođendansku svečanost iskoristili i za podsjećanje na sve njene uspjehe. Jer,s pravom su ponosni na svoje državne prvake-Filipa Štamfa iz latinskog jezika Matka Kušanića iz matematike, Marina Radmilovića, Karolinu Krstanac i Karla Szabu iz hrvatskog jezika, na svoj sportski klub, godinama najbolji srednjoškolski sportski klub u županiji, na prestižni status međunarodne eko škole, na svoje vrsne novinare, ali i diljem zemlje čuveni školski list „Zvono“,na višestruko nagrađivanu dramsku skupinu „Noga“, na pjevački zbor, humanitarno-duhovnu udrugu „Zajednica Svetog Vinka“, na uspješnu mladež Crvenog križa, društveno aktivno Vijeće učenika, na iznimno atraktivne, obrazovno kreativne Dane otvorene nastave, ali i sjajno partnerstvo sa zagrebačkom privatnom Gimnazijom na projektu „Poduzetništvo međupredmetna tema“.Tolerancija, humanost, ljudska prava, zaštita prirode-vrijednosti su koje u Gimnaziji promiču skoro čitavo stoljeće, ali i vrijednosti koje su danas, uz 98. rođendan škole, bile u središtu svečanosti. Jer, škola koja odgaja i obrazuje mlade ljude spremne za uspjeh, to i zaslužuje.

Gimnazija - 98 godina

Facebook