Gaudeamus

Tajni red koji izaziva strah vec 220 godina

Priča o iluminatima-stvarnost ili mit?

Aktualni  politički trenutak koji je, tvrde analitičari, ali i laici, zauvijek promijenio svijet u kakvom smo do nedavno živjeli, itekako je pogodno tlo za nove, ali i stare teorije zavjera.

A, ovi o kojima ćemo u nastavku, oduvijek su bili jedna od najdražih tema svima onima sklonima sumnjama i strahovima, onima uvjerenima kako o ničemu nemamo pojma. Stoga bi valjaalo naučiti. I dobro otvoriti oči…Jer, igru navodno vode neki opaki, moćni likovi, okupljeni u isto takva društva….I ne, nije riječ o zapletu novog romana Dana Browna, riječ je o iluminatima…

Tko su, zapravo, iluminati? JeMistici i alkemičari iz 18. stoljeća? Demonski vođe u pozadini ruske revolucije? Pokretači Francuske revolucije? I mada odgovor na svako od pitanja može biti potvrdan, istovremeno, nitko ništa ne zna sigurno. I dok ih neki povezuju sa sotonistima, drugi s komunistima, treći ih smatraju stanovnicima Atlantide, ali i onima čiji je krajnji cilj uništenje svijeta kakvog poznajemo... Ima i onih koji tvrde da su iluminati članovi CIA-e, a prema nekima, iluminat je  predsjednik SAD-a, pa čak i papa osobno. Što je istina, a što legenda, istražila je izvjesna Lindsay Porter, američka specijalistica za tajna društva, koja je rezultate rada i spoznaja objavila  u knjizi “Tko su iluminati?” ( knjiga je ovih dana objavljena i na hrvatskom u izdanju  zagrebačke Naklade Ljevak). Riječ je o djelu koje donosi jedinstvenu povijest iluminata, djelu kojim autorica pokušava srušiti mit o tajnom redu, pokretaču najvećih svjetskih zavjera.

Iluminati su bili tajno društvo koje je u 1776. godine u Ingoldstatu u Bavarskoj osnovao bivši isusovac Adam Weishaupt. Naziv društva iluminati (“prosvijetljeni”) odabrao je kako bi, u razdoblju prosvjetiteljstva, izrazio potragu za znanjem.

Jedan od ciljeva iluminata bilo je osnivanje knjižnica koje bi sadržavale sve knjige što ih je katolička Bavarska uskraćivala svojim studentima. Riječ je o znanstvenim tekstovima koje je Crkva smatrala heretičkima i radovima francuskih ateističkih filozofa. Odgajajući mlade štićenike i utječući na njih, Weishaupt je namjeravao reformirati društvu u svim segmentima- obrazovanju, politici i religiji, te se smaatrao glasom razuma i napretka, ali i borcem protiv nazadnjaštva Crkve. Dakako, najpoželjniji članovi društva iluminata bili su bogati moćnici koji su trebali  financirati red i u konačnici utjecati na društvene promjene. “Ovim ćemo planom utjecati na cijelo čovječanstvo. Njime ćemo na najjednostavniji način pokrenuti i zapaliti sve”, napisao je osnivač reda.

Masoni kao uzor


Red je bio zamišljen kao složena struktura koja će uključivati različite razine studija, a učenike će nadzirati njihovi neposredno nadređeni, čak i špijuniranjem. Organiziran je po uzoru na engleske masone i imao je tri hijerarhijske razine: novak, minerval i prosvijetljeni minerval ili meštar. Društvu u početku nisu smjeli pristupiti redovnici, članovi drugih tajnih društava i žene. Ključni aspekt je tajnost: samo je nekolicina bila upućena u strukturu cijele organizacije. Weishaupt je izmislio i šifriranu abecedu za primanje i prenošenje osjetljivih podataka. Obred inicijacije provodio se na skrovitom mjestu, u ponoć, a pritom je novom članu na gola prsa pritisnut mač kao simbol onoga što ga čeka ako izda društvo.No red je ostao nevažan sve dok, 1780. godine, njegovim članom nije postao izvjesni barun Knigge. Kako je barun imao dobre veze, u red je privukao utjecajne prijatelje iz elitnih krugova. Bio je to početak nove faze Bavarskih iluminata u kojoj su osmišljeni i novi obredi utemeljeni na drevnoj Perziji i kultu vatre.Iskoristivši rasulo njemačkog masonstva, red se pridružio masonima. Tim savezom povećao je članstvo i stvorio nove stupnjeve u hijerarhiji: svećenik, vladajući svećenik, veliki mag i čovjek-kralj. Tako osnažen proširio se u Njemačku, Austriju, Francusku, Italiju, Švicarsku, potom u Češku i Mađarsku. Na vrhuncu moći iluminati su navodno imali između 600 i 2500 članova, među kojima i velikane poput Goethea, Mozarta i Schillera, članove plemstva, a prema nekim glasinama, pridružio im se i austrijski car Josip II.Početkom 1780-ih u javnost su procurile pojedinosti o redu koje su izazvale sumnje i strah da su iluminati umiješani u zavjeru pripajanja Bavarske Austriji. Optuženi su i za kvarenje mladeži, za izdaju krune te za političku zavjeru. U ožujku 1784. red je zabranjen. Dokumenti su im zaplijenjeni, članovi uhićeni, a Weishaupt je napustio Bavarsku i nastavio živjeti u progonstvu. Red je ukinut, no glasine o njemu nastavile su se širiti. Godine 1790. objavljeno je više od 50 knjiga o tome tajnom društvu!

Simbol tame

Mit o iluminatima počeo je živjeti vlastitim životom, mnogo moćniji od svega što je red ikad postigao za svoga kratkog postojanja. Mnogi su vjerovali kako su Bavarski iluminati nastavili djelovati u ilegali, što im je priskrbilo još zlokobnije značenje. Osim toga, upravo se njihov nestanak smatrao dokazom kako aktivno djeluju. Tim argumentom koristili su se teoretičari zavjere od 18. stoljeća sve do danas. Upravo to je i razlog, smatra Porter, zašto je skupina koja je djelovala tek nešto više od desetljeća postalaa simbol tame, ali i pokretač najvećih svjetskih zavjera.

 U najnovije vrijeme iluminati se pojavljuju čak i u teorijama o rušenju Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Ismijavajući takve teorije, autorica ih objašnjava odrazom ljudskih strahova i tjeskoba. No teoretičari zavjere i na to imaju odgovor: cilj zavjerenika i jest da ljudi ne vjeruju u njihovo postojanje i moć. Tako će lakše upravljati svijetom.Iluminate se redovito povezuje sasimbolom piramidena čijem je vrhu tzv. 'svevideće oko'. Ono se nalazi čak i na američkoj novčanici od jednog dolara. No, to zapravo nikada nije bio simbol Iluminata, za razliku od sove minerve.. Nitko sa sigurnošću ne zna zašto se piramidu, ali i spomenuto oko  povezuje s iluminatima, no link zpravo i ne iznenađuje, znamo li kako su slični simboli u brojnim religijama korišteni u svrhu prikaza božanstava.Najpoznatija teorija zavjere vezana uz Iluminate poznata je pod imenom 'New World Order' iliti 'Novi svjetski poredak'. Prema toj teoriji, Iluminati su infiltrirani u najmoćnije vlade svijeta s namjerom kreiranja jedinstvene vlade koja bi kontrolirala cijeli svijet.Iako ne postoje čvrsti dokazi o njihovom postojanju, teoretičari zavjera uvjereni su kako Iluminati, dobro prikirveni, egzistiraju i danas , čekajući da preuzmu kontrolu nad svijetom…. I koliko god stvar mogla biti i ozbiljna, i koliko god bili skloni povjerovati mističnosti priče, krajnje apsurdno i nimalo vjerodostojno zvuči podatak kako se u redovima iluminata, uz najmoćnije svjetske face, nalaze i pop ikone poputLady Gage,Beyonce,Jay Z-ja iRihanne. Vjerovali ili ne, s iluminatima ili bez njih, svijet je ionako već odavno poprilično zeznuto mjesto. Dovoljno da nam ne trebaju teorije zavjera.