Gaudeamus

Uz Svjetski dan kontracepcije

Od povijesnih bizaarnosti do suvremenih metoda ili zašto je važna edukacija

Iako svakodnevno svjedočimo urušavanju reproduktivnih prava žena, kao i napadima na njihovo pravo izbora, Svjetski je dan kontracepcije, koji se na ideju „Bayer HealthCare-a“ obilježava 26.rujna posljednjih deset godina, u našim medijima i na našim prostorima, prošao, čini se, potpuno nezapaženo.

Osim toga, izgleda kako nije ni bitno, jer ni godinu dana nakon donešenih preporuka UN-ovog odbora za uklanjanje diskriminacije žena, Hrvatska nije učinila gotovo ništa kako bi ženama omogućila nesmetano uživanje u njihovim temeljnim pravima, poput, prije svega, edukacije primjerene 21.stoljeću, zdravstvenog i spolnog odgoja usklađenog vremenu u kojem živimo, dostupnosti kontracepcije, poboljšanih uvjeta u rodilištima, mogućnostima izbora načina poroda, regulacije famoznog prigovora savjesti, što nas definitivno čini zemljom koja još uvijek ne prepoznaje važnost žena i njihovih potreba.

 

Cilj Svjetskog dana kontracepcije, koji se od 2007.godine obilježava pod sloganom „Tvoj život, tvoja budućnost, kontracepcija-upoznaj svoje opcije“je potaknuti mlade ljude na prihvaćanje odgovornosti za kontracepciju, ali i upoznavanje sa svim dostupnim opcijama i modelima zaštite od neželjene trudnoće. Tu je svakako i prije svega edukacija, ali i pružanje mladima mogućnost otvorenog razgovora na temu spolnosti i seksualnosti, kako sa liječnicima, tako i partnerima ali i članovima obitelji, s dugoročnim ciljem kreiranja svijeta u kojem je svaka trudnoća željena.

U širem smislu riječ je o iznimno inovativnoj globalnoj kampanji za poboljšanje seksualnog zdravlja, ali i podizanja svijesti , jer koristi sasvim novi, suvremeni pristup edukaciji o seksualnosti. Kampanja, naime, ima i vlastitu Internet stranicu posvećenu kontracepciji, čiji je sadržaj prezentiran na jednostavan i razumljiv način, koji će mlade potaknuti na potragu za stručnim informacijama bez osjećaja nelagode ili srama. Jer, koliko god bilo apsurdno i krajnje neodgovorno, činjenica je kako je seks u brojnim zemljama još uvijek tabu i kako po pristupu ovoj temi čak i nismo najgori đaci u razredu. U svakom slučaju, iako je riječ o iznimnom važnom dijelu života i odrastanja, jer seksualnost nas prati od trenutka rođenja pa sve do smrti, riječ je o području koje klinci uglavnom i najčešće nastoje spoznati, otkriti i razumijeti putem nedovoljno stručnih i aposlutno neadekvatnih načina, što bi kvalitetan spolni odgoj u osnovnim i srednjim školama, zasigurno promijenio.

 

Način je to da se dugoročno riješi i sve ozbiljniji rastući globalni javno zdravstveni problem neplaniranih trudnoća .Jer, kako tvrde aktualni podaci, od 208 milijuna zbilježenih trudnoća svake godine, njih više od 40 posto nije planirano, a gotovo polovica te brojke završava pobačajem. I mada bi pobačaj u trenutku kada su se žene odavno izborile za osnovna ljudska prava svakako trebao biti i jedna od mogućnosti izbora, važno je reći kako je riječ o opciji na koju se svaka žena odlučuje nerado, s puno emotivnih i psihičkih trauma.

Glavni problem u čitavoj priči predstavljaju tinejdžerske trudnoće, bez obzir jesu li ili nisu planirane.Stručnjaci procjenjuju kako je svake godine za oko 33 milijuna neplaaniranih trudnoća na globalnoj razini, odgovoran, prije svega, nedostatak svijesti, kao i nekorištenje, ali i nepravilna upotreba kontracepcije što je izrau izravnoj vezi s nedovoljnom educiranošću i informiranošću.

 

Stoga je Svjetski dan kontracepcije ( u zemljama koje ga obilježavaju, a koje su, ironično, uglavnom i zemlje u kojima je seksualna edukacija obvezan dio osnovno školskog obrazovanja) jedinstvena prilika da se mladi upoznaju s različitim metodama kontracepcije koje su im na raspolaganju, pri čemu je, iznimno važna uloga medija kao dodatnog, ali i sve prisutnog potencijalnog edukativno-informativnog kanala.

I mada rigidne, konzervativno-patrijarhalne struje predvođene Katoličkom crkvom na kontracepciju ne gledaju blagonaklono, zanimljivo je kako se jedna od najstarijih metoda sprečavanja začeća, onaj vječni, ali i vječno nesigurni „coitus interruptus“, prekinuti snošaj,   spominje još prije 2 i pol tisuća godina, nigdje drugdje do u knjizi nad knjigama. Biblija, naime, u priči o Onanu koji je trebao oploditi Tamaru, bratovu udovicu, kako, sirota, ne bi ostala bez potomstva, spominje upravo metodu prekinutog snošaja. Naime, Onan, vragolan jedan, suprotno svim pravim muškarcima i vjernicima tog vremena, seks nije koristio isključivo u reproduktivne svrhe, kako se to jedino radi, nego, nevjerojatno, ali istinito, i radi zadovoljstva. Kako nije želio potomstvo, a, očito je želio Tamaru, Onan je prilikom snošaja, piše Biblija, ejakulirao na tlo, kockajući se s metodom coitusa interruptusa. Nije sasvim poznato je li to razlog zašto ga je Bog na kraju ubio, ali pouku izvucite sami.

 

U svakom slučaju, iako jedna od najstarijih, coitus interrputus kao pouzdanu metodu kontracepcije, doduše, ukoliko se ne ložite na hazarderstvo, nastojte zaobići u velikom luku. Na sreću, od godine 1960., nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove službeno odobrila i na tržište pustila Enovid, prvu revolucionarnu tabletu za kontrolu rađanja, famoznu antibaby pilulu,(koja je, by the way, već godinu dana nakon toga, dakle 1961., stigla i u Europu, pa i u Hrvatsku), medicina je ogromnim koracima otišla naprijed, nudeći nam danas nebrojene mogućnosti zaštite. Prije toga, sve je bilo daleko, daleko kompliciranije, ali, itekako i kreativno, zahvaljujući domišljatosti žena, ali i muškaraca koji su, čini se, bili daleko samosvjesniji nego ovi suvremeni, jer, itekako su smatrali da je način i izbor kontarcepcije i njihov zadaatak, a ne samo partneričin., kao i poznavanju prirode i biljnog svijeta.

Uz spomenuti prekinuti snošaj kao jednu od najastarijih kontracepicjskih metoda, povijest spominje i kondom. Pronađeni su naime zapisi iz kojih je vidljivo kako su neku vrstu tog kontracepcijskog sredstva koristili već i stari Egipćani, Kinezi i Japanci, koristeći u te svrhe crijeva janjadi, pa čak i oklop kornjače. Za suvremeni razvoj kondoma na zapadu najzaslužnija je industrijska revolucija, točnije pojava gume i vulknizacije Charlesa Goodyeara, tvorca prvog gumenog, iznimno čvrstog kondoma koji se prao i koristio čak i po nekoliko mjeseci!!

Slučajno ili ne, unatoč nekolicini povjesno odgovornih muškaraca, žene, su ipak bile te koje su o kontracepciji promišljale na daleko ozbiljniji način.Areholozi danas znaju kako je jedno od najstarijih sredstava za spečavanje neželjene trudnoće bila upotreba prirodnih spermicida, odnosno stavljanje u rodnicu maslinovog ulja, šumbira, vode u kojoj je stajao duhan, sokaa od nara, i to sve neposredno nakon snošaja. U jednom od najstarijih medicinskih zapisa ikada, na papirusu starom više od 4 tisuće godina zabilježen je kontracepcijski recept koji sadrži mješavinu krokodilskog izmeta i meda. Žene u Indiji na sličan su način koristile slonovu balegu kao kiselo sredstvo koje onemogućuje oplodnju. Kroz čitavu povijest žene su, kao oblik kontracepcije,  koristile i veliki broj različitih biljaka s abortivnim svojstvima, koje su poticale menstruaciju, poput sjemenki divlje mrkve, imele, ali i čajeva koji su držani u alkoholu. Tadašnji liječnici uglavnom su bili i travari, ali i prodavači vlastitih različitih pripravaka koji su ili spriječavali oplodnju ili poticali rani abortus. S hranom se miješalo svašta, pa čak i živa, a grčki su ginekolozi u 2.stoljeću prije Krista, u kontracepicijske svrhe, ženama davali tekućinu u kojoj su kovači hladili vruće željezo.

Bizarnostima, ali i ljudskoj kreativnosti, tu nije kraj,  posebno su maštoviti bili koneski ginekolozi koji su 900.godine prije Krista ženama savjetovali da neposredno nakon seksa pojedu 16 punoglavaca namočenih u živu, Arapkinje su nakon snošaja jele usitnjeni nar sa soli, Talijanke u 15.stoljeću želeći spriječiti trudnoću-pile svježi sok luka, dok su Francuskinje nakon seksa jele kupus. Ipak, jedna od najčešćih metoda protiv začeć bila je ljevanje limunovog soka u vaginu, kao i varijacije na temu-komad vune natopljen u soku od limuna, a nerijetko bi se stavljala i cijela polovica ovog agruma, što je svojevrsna preteča dijafragme. Europske doseljenice u Ameriku posebno su bile vjerne mješavini alkohola i praha od osušenih daborvih testisa, a morske spužve omotane svilom, zavezane konopcem za lakše uklanjanje, te natopljene octom ili već spomenutim sokom od limuna, koristile su žene u drevnim židovskim zajednicama.

 

Gotovo jednako bizarno kao i arhaične povijesne metode kontracepcije, čine nam se i suvremene, znanstvenici tvrde, vrlo skoro i dostupne. Tu je, prije svega takozvana pilula za karijeru  koje će, osim začeća, efektivno odgađati menopauzu i do 10 godina. Takva bi revolucionarna pilula u trenutku kada se svijet susreće sa sve većim demografskim problemima, ženama trebala omogućiti da se fokusiraju na posao i karijeru, ali i zadrže jajašca nakon što dođu u 30-te ili 40-te.Tu je i Adjudin, prva oralna kontracepcija za muškarce kojs spriječava sazrijevanje spermija, pa tako i mogućnost oplodnje.

Za koju god se metodu odlučili, ako kojim slučajem nemate sreće pa prve spoznaje o spolnosti ne možete dobiti u krugu obitelji, prije svega je neophodna edukacija, ali i sve dostupna informacija. Jer, koliko god do kraja branili i poštivali ženino pravo na izbor i odlučivanje, te se zalagali za reguliranje prigovora savjesti, kao i zaustavljanje svakog oblika vjerske indoktrinacije u krugu bolnica,  pobačaj je, zasigurno, najgora moguća metoda kontracepcije.

Stoga, pamet u u glavu…i na sva ostala sporna mjesta. I svakako odguglajte do stranice www.your-life.com.Facebook