Nešto jednostavno

Svjetski dan socijalne pravde

20. veljače osim godišnjice rođenja predvodnika i ikone generacije i njezinog bunta, Kurta Cobaina, obilježava se i Svjetski dan socijalne pravde.

Ovogodišnje „slavlje“ jest 13 po redu, a sam dan je utemeljen odlukom Ujedinjenih naroda 2007. godine.

Opširnije...

Demokracija-mit ili?

Potaknut izborima u Tiringiju.

Njemačkoj pokrajini s preko 2 milijuna stanovnika, gdje je došlo do koaliranja liberalne FDP s ekstremno desnim(u krugovima Njemačke nazivani zaista i nacističkom strankom) AFD-om radi fotelje ministra-predsjednika u ovoj zelenoj pokrajini.

Opširnije...

Može li satira biti vid političkog djelovanja?

Satira jest, kako navodi Zavod za leksikografiju Miroslav Krleža, književno djelo u kojem se napada pojedinac ili zajednica, kakva mana, karakterna osobina, uvjerenje i sl.

Predmet napada podvrgava se ismijavanju, ironiziranju, osudi i prijeziru, bilo da je riječ o pojedincu bilo o kolektivu.

Opširnije...

Najveći neprijatelj čovjekovog najboljeg prijatelja

Vrijeme je blagdana, veselja, hrane i pića, slavljenje dolaska spasitelja, ali i vrijeme korištenja pirotehničkih sredstava F kategorija ili jednostavno rečeno, petardi.

Kao sredstvo zabave prvenstveno mlađim dobnim skupinama, pirotehnika je izrazito dostupna, društveno prihvatljiva prije svega, stoga se često može vidjeti kako desetogodišnjak za poklon za Sv.Nikolu dobiva eksplozive koji ga mogu ozbiljno ozlijediti. I to je u redu, naravno.

Opširnije...

YOUTUBE-najvažniji medij 21. stoljeća

Neosporivo je tvrditi kako je stoljeće u kojemu živimo donijelo najviše promjena u tehnologiji, usudio bih se reći više nego ikada u povijesti, barem količinski.

Razlika od 7 godina unutar stoljeća je ogromna i svemu tome u prilog ide i jedan nusprodukt tehnologije, YouTube.

Opširnije...

Predstava Prizori u sklopu Projekta ’Izgradnja učinkovitije zaštite; promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama.“

U sklopu projekta Europske Unije čiji je nositelj Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, održana je i kazališna predstava „Prizori“ koja je nastala u okviru projekta „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Sam naziv projekta simbolično asocira na ime pokojne sutkinje Ljliljane Hvalec, usmrćene 22. rujna 1999. godine u krvavom pohodu od strane jednog muškog počinitelja.

Opširnije...