Nešto jednostavno

Migracije, proza, dramska umjetnost i pokušaj književnog osvrta

Potaknutom trenutnom situacijom i viškom slobodnog vremena odlučio sam se napokon baciti u koštac s romanom koji mi već jako dugo stoji na „za pročitati“ listi, a to je Novakova uspješnica „Ciganin, ali najljepši“.

Foto:HNK

Iako je djelo izašlo prije 3 godine, nikada nije kasno za osvrnuti se na isto, a ujedno možda nekoga potakne da pogleda istoimenu predstavu u adaptaciji zagrebačkog HNK-a(što dosta govori o kvaliteti samog djela).

Opširnije...

Svjetski dan socijalne pravde

20. veljače osim godišnjice rođenja predvodnika i ikone generacije i njezinog bunta, Kurta Cobaina, obilježava se i Svjetski dan socijalne pravde.

Ovogodišnje „slavlje“ jest 13 po redu, a sam dan je utemeljen odlukom Ujedinjenih naroda 2007. godine.

Opširnije...

Demokracija-mit ili?

Potaknut izborima u Tiringiju.

Njemačkoj pokrajini s preko 2 milijuna stanovnika, gdje je došlo do koaliranja liberalne FDP s ekstremno desnim(u krugovima Njemačke nazivani zaista i nacističkom strankom) AFD-om radi fotelje ministra-predsjednika u ovoj zelenoj pokrajini.

Opširnije...

YOUTUBE-najvažniji medij 21. stoljeća

Neosporivo je tvrditi kako je stoljeće u kojemu živimo donijelo najviše promjena u tehnologiji, usudio bih se reći više nego ikada u povijesti, barem količinski.

Razlika od 7 godina unutar stoljeća je ogromna i svemu tome u prilog ide i jedan nusprodukt tehnologije, YouTube.

Opširnije...

Može li satira biti vid političkog djelovanja?

Satira jest, kako navodi Zavod za leksikografiju Miroslav Krleža, književno djelo u kojem se napada pojedinac ili zajednica, kakva mana, karakterna osobina, uvjerenje i sl.

Predmet napada podvrgava se ismijavanju, ironiziranju, osudi i prijeziru, bilo da je riječ o pojedincu bilo o kolektivu.

Opširnije...

Najveći neprijatelj čovjekovog najboljeg prijatelja

Vrijeme je blagdana, veselja, hrane i pića, slavljenje dolaska spasitelja, ali i vrijeme korištenja pirotehničkih sredstava F kategorija ili jednostavno rečeno, petardi.

Kao sredstvo zabave prvenstveno mlađim dobnim skupinama, pirotehnika je izrazito dostupna, društveno prihvatljiva prije svega, stoga se često može vidjeti kako desetogodišnjak za poklon za Sv.Nikolu dobiva eksplozive koji ga mogu ozbiljno ozlijediti. I to je u redu, naravno.

Opširnije...