Doživite šumu očima šumara

Jedinstvna izložba kao tradicionalni sadržaj Novogradiškog glazbenog ljeta

Ovo je priča koja odavno nije samo novogradiška. Priča o umjetnosti, ekologiji i naslijeđu, prriča o hrvatskim šumama viđena očima onih koji je najbolje poznaju-šumara.

Priča poznata pod nazivom „Šuma okom šumara“ počela je sada, već davne, 2011.godine, godine koju su svijet i Ujedinjene nacije, upravo na prijedlog Hrvatske, proglasili Međunarodnom godinom šuma, želeći globalno jačati svijest o značaju šumskih eko sustava za život na zemlji. Međunarodna godina šuma posredno je i neeposredno, svim zaljubljenicima o ovaj jedinstveni eko sustav, ali i stručnjacima vezanim za šumu profesijom, pružila priliku da čarobni svijet drveća, flore, faune i sasvim posebne bilogije, približe svima.

18 08 2015 009

Fotografija se, u tom smislu, pokazala kao idealan medij, a izložba „Šuma oko šumara“ kao dobra prilika da se s ljepotom šuma uhvaćenih foto aparatom upozna šira javnost. Za organizacijski i idejni dio izložbe zaslužni su članovi bjelovarskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, kojima su se, s vremenom, pridružili i šumari-fotografi iz drugih hrvatskih gradova. I novogradiški su šumari, vrlo brzo, prihvaćajući ideju,  svojim objektivima odlučili otvoriti vrata ovog sasvim posebnog i čarobnog svijeta. I stvoriti tradiciju. Izložba „Šuma okom šumara“ i ovog vas Glazbenog ljeta očekuje u izložbenom prostoru nekadašnje Robne kuće.

18 08 2015 001

Kažu kako je dobra fotografija poput dobrog vica. Morate li ga objašnjavati, bit će, kako i nije uspio. Iako je ljepota uglavnom u oku promatrača, ljepotu šume prikazane očima onih koji je najbolje poznaju, nemoguće je ne osjetiti. Uvjerili su se u to, i ovaj puta, svi posjetitelji ove jedinstvene izložbe, ove godine i dodatno posebne. Naime, 2015.godina je godina u kojoj obilježavamo 250 godina organiziranog bavljenja šumarstvom u Hrvatskoj, ali i 20.godišnjica od osnutka Hravtskih šuma podružnica Nova Gradiška.Bit će to prilika da se šumari kroz koji mjesec pohvale i novobnovljenom stoljetnom ljepoticom, zgradom šumarije, danas spomenikom kulture. Izložba „Šuma okom šumara“ koju su otvorili zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević, predsjednik novogradiškog ogranka Hrvatskog šumarskog društva i Marinko Stojić,voditelj Uprave Hrvatskih šuma, podružnica Nova Gradiška, i ovogodišnjim postavom nudi priliku za edukaciju, otrkivanje šuma na pomalo drugačiji, intimniji način, ali i podsjeća na iznimnu biološku i ekološku raznolikost koju trebamo pod svaku cijnu sačuvati, ali i kojom se, Hrvatska i Slavonija, s pravom mogu ponositi. Jer, za razliku od svjetskih i europskih šuma, naše su ,još, itekako, prirodne.Stoga, svakako zavirite u čarobni šumski svijet fotografija i na kratko doživite ljepotu koju šumari vlastitim očima doživljavaju svakodnevno.

18 08 2015 002

18 08 2015 003

18 08 2015 004

18 08 2015 005

18 08 2015 006

18 08 2015 007

18 08 2015 008

18 08 2015 010

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner