Vrijedna 20. Godišnjica Vokalnog ansambla „Lira“

Vokalni Ansambl "Lira" osnovan je 2000. godine pri KUD-u "Tamburica" iz Starog Petrovog Sela, koji iduće godine (2021.) slavi 50.-tu obljetnicu. Tom prigodom iz tiska izlazi monografija "Pola stoljeća Tamburice".

Planirali su veliku svečanost na kojoj bi počastili sve zaljubljenike glazbene baštine , ali trenutačna situacija ih je u tome onemogućila. Stoga i „Lira“ ide online video uratkom uz svojih 20. godina.

 

Pjesmu "Daruj mi ljubav" odabrali su jer su je u svom dvadesetogodišnjem programu otpjevali najviše puta (na više od 200 vjenčanja). Iza njih je jako puno rada, truda, dobre volje, nastupa... a najviše od svega nih raduje spoznaja da su pjevali s veseljem, širili pozitivno raspoloženje, odlično se zabavljali, upoznavali divne ljude s kojima su ostvarili razne suradnje i prijateljstva. I činili dobro! Iz ljubavi.

VA Lira trenutno broji 15 članova. Međutim, za ovaj projekt pozvali su i sve nekadašnje članove. Iznimno im je drago da se većina odazvala te im zahvaljuju od srca! Sudjelovali su: Adam Kovačević, Ankica Grgić-Bošnjak, Antonela Rosandić, Anja Tiljak-Lucić, Dalija Smoljo, Dijana Vlaović, Domagoj Vinković, Hrvoje Milak, Ivana Paurić, Ivana Solić, Ivana Šamal-Grganić, Josipa Pastulović, Josipa Pavić, Josipa Rukavina, Kristina Čuturić, Kristina Terihaj, Lidija Rajković, Marija Prpić, Marijana Podgornjak, Mario Čuturić, Martina Obrovac, Mateja Belan, Mato Keller, Sanja Turkalj, Slavica Keller, Štefanija Mirković, Tijana Dropuljić, Valentina Ivanišević, Zoran Ćorković, Željka Hodak. Aranžman, audio i video: Renata Grgić "Ljubav nikad ne prestaje!"

 

Podsjetimo ukratko!

„Lira“ je osnovana 2000. godine i u početku je djelovala kao dječji/djevojački crkveni zbor koji je sudjelovao na misnim slavljima. Ubrzo se pridružuju i muški članovi te „Lira“ postaje mješoviti ansambl. Danas broji 15-ak članova i djeluje pri KUD-u „Tamburica“.

Brojni nastupi na raznim smotrama, natjecanjima, radio i TV emisijama (Sacro ritam, SBTV, Lijepom našom), vjenčanjima, misnim slavljima, samostalni koncerti, kao i oni humanitarnog karaktera, daju im snagu i volju za daljnji rad.

Njeguju sve vrste vokalnog izraza: obrade tradicijskih napjeva, klasičnu glazbu, popularnu, a najviše duhovnu glazbu.

Bilježe zapažene nastupe na festivalima duhovne glazbe (od 2010.) u Vukovaru, Krapini, Zadru, Ludbregu, Pakracu, a u Ogulinu 2015. osvajaju i prvu nagradu stručnog žirija za pjesmu „ U srcu tvom“ (tekst i glazba: R.Grgić, arr. I. Gregurić) te 2019. kao pobjednička pjesma festivala „Da mi je znati“ (tekst, glazba i arr: R.Grgić) u izvedbi Tamburaškog sastava i solistice Antonele Rosandić.

 

Redovito i rado sudjeluju (duži niz godina) i na susretu a cappella zborova novogradiškog kraja „Terezijanum“.

Sudjelovali su i na međunarodnom natjecanju zborova u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa „Croatia Cantat“ 2016. u Osijeku (osvojena srebrna nagrada u kategoriji duhovne glazbe) te 2018. u Rijeci (osvojena srebrna nagrada u kategoriji mješovite glazbe). Također su sudjelovali i na Međunarodnom horskom šampionatu u Tuzli „Lege Artis“ 2019. i osvojili treću nagradu.

Ono što ih veseli su i suradnje s pjevačkim zborovima iz susjedne BiH. To su zborovi Udruženja Žene Gradačca s kojima su izmijenili gostovanja 2017./2018., a prošle godine (2019.) su bili gosti VIS-a „Forte“ iz Donjeg Vakufa na Smotri „Pjesme kraj Vrbasa“.

Posebno izdvajaju i projekt (2017.) u suradnji s „Rockoko“ studijem i producentom Tihomirom Ivanetićem -„ABBA Medley“ uz tamburaški orkestar. Tom prilikom je snimljen i video spot za CMC televiziju, u produkciji Marija Šuline.

Snimljeno je i pet nosača zvuka, na jednom su zajedno s KUD-om Tamburica snimili obrade tradicijskih napjeva. Prvi promotivni pod nazivom „Anđeli“ izašao je 2009., potom prvi autorski 2016. pod nazivom „Potraži mir“ i na njemu su duhovne autorske pjesme; zatim je tu i nosač zvuka s pjesmama i video spotom ABB potpuri te 2018. „Tamburom u svijet nezaboravnih melodija“.

Ono po čemu se možda razlikuju od drugih je to što imaju drugačiji pristup pjevanju općenito; vole neobične skladbe i aranžmane, nove izazove, druženje… jednostavno pjevaju i uživaju. Naravno, uvijek može bolje, još puno treba raditi na sebi i glazbenom izričaju, ali važno je „putovanje, a ne odredište“, kažu i dodaju: Pjevanje u skupini nije samo pjevanje.

Još jedna potvrda kvalitete i KUD-a „Tamburica“

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, putem Facebook stranice HSK-a (https://www.facebook.com/hrv.sabor.kulture) 14. i 15. studenoga 2020. godine održan je 27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Natjecalo se 18 tamburaških orkestara i sastava s oko 300 tamburaša izabranih od strane selektora na temelju evaluacije video snimaka prijavljenih programa. Među njima bio je i Tamburaški orkestar KUD-a „Tamburica“ Staro Petrovo Selo.
Staropetrovoselski tamburaši, pod ravnanjem Ivana Lekića, nastavili su dugogodišnju uspješnu tradiciju i potvrdili da su i dalje u vrhu tamburaških orkestara i tamburaške glazbe u Hrvatskoj. U kategoriji koncertnih orkestara pripala im je brončana plaketa- odlična uvertira za 2021. i proslavu 50. obljetnice postojanja i vrlo uspješnog rada.

Upućujemo sve čestitke i „Tamburici“ i „Liri“.

AEM banner

 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner