Online program za Svjetski dan audiovizualne baštine

S ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine, Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 26. do 31. listopada organizira poseban program u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine

S obzirom na nepovoljnu situaciju s pandemijom cijeli program održat će se online, na Vimeo kanalu Kino mreže, gdje će se moći besplatno pogledati četiri vrijedna filmska djela, arhivsko gradivo iz zbirki Hrvatskog državnog arhiva, dva srednjometražna i jedan dugometražni film za djecu te jedan omnibus.

Audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja, a brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti.

Upravo stoga, posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite", ističe se u najavi.

Ukratko o tradiciji kino predstava u Novo Gradiški

Revitalizacija kinoprikazivačke djelatnosti- u Novoj se Gradiški dogodila u travanju 2017.kada u nazočnosti čelnih ljudi grada, redatelja Silvija Petranovića, mladog glumca Mile Buljanovića, u prepunoj dvorani Doma kulture, filmom „Šegrt Hlapić“ otvoreno  kino. Time je dodatno obogaćena „umjetnička duša“ Grada. Ujedno je nastavljena duga novogradiška kino tradicija koja je u prvim godinama 20.stoljeća počela tadašnjim Kinom „Uranija“, nastavljena kinom „Europa“, „Kinematografom Psunj“, a onda i Kinom „Slavonija“ koje je u gradu djelovalo do 2002.

Kino predstave od 2018. godine održavaju se u obnovljenoj dvorani Doma kulture, a staru je opremu zamijenila najsuvremenija digitalna, kao i mogućnost prikazivanja filmova u 3D tehnologiji.I od tada ponovno se stvorila navika odlaska u kino.

Za revitalizaciju kino prikazivačke djelatnosti u Novoj Gradiški,uz izniman angažman gradske vlasti, zaslužno Pučko otvoreno učilišt „ Relković“ i njegova ravnateljica, prof. Danijela Juranović. O prikazivanju filmova brine Nenad Vukelić, treća generacija ove obitelji. Naime, uz priču o Kinu „Slavonija“, vezan je njegov djed i otac.

Zatvaranje kino dvorana u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu je nešto što je prije samo nekoliko mjeseci bilo potpuno nezamislivo. Uslijed pandemije koronavirusa velike štete pretrpjela je i filmska industrija. Tijekom ljetnih mjeseci u našemu gradu kino projekcije održavane su na otvorenom, u gradskom parku uz pridržavanje svih epidemiloških mjera.

 Filmovi uz ovogodišnji Svjetski dan audiovizualne baštine

Prikazat će se film "Jurnjava za motorom" (1959.) redatelja Branka Majera, srednjometražni film koji prati radoznalog dječaka koji se uvali u nevolje kada prilikom posjete rođacima u na selu sjedne na motocikl koji se iznenada upali. Nastao je na temelju istoimene priče za djecu Slavka Kolara, koji je napisao scenarij.

Srednjometražni film "Piko" (1959.) Srećka Weynganda donosi priču o čežnji za roditeljskom nježnošću dječaka Pika čiji su roditelji stalno zaposleni i nemaju vremena za njega dovode do toga da Piko bježi od kuće u svijet gdje se realnost ulice isprepleće sa svijetom njegove mašte.

"Sinji galeb" (1953.) prvijenac Branka Bauera ekranizacija je romana "Družina Sinjeg galeba" (Bratovščina Sinjega galeba) slovenskog pisca Tone Seliškara o pustolovinama dječaka Ive koji uz pomoć prijatelja odlazi u avanturu čamcem na pučinu kako bi otplatio dug pokojnoga oca.

Završivši u rukama krijumčara, dječaci preuzimaju brod na kojemu su zatočeni te im se uspješno suprotstave, pritom otkrivši tajnu iz prošlosti kapetana toga broda koja će Ivinog oca osloboditi duga, podsjeća se.

Omnibus "Ključ" iz 1965. godine nastao je po ideji hrvatskog književnika, urednika, novinara i scenarista Fedora Vidasa, a prvi puta u režiji igranog filma okušali su se tada mladi redatelji Antun Vrdoljak, Krsto Papić i Vanča Kljaković.

Film donosi tri priče "Duga ulica" (Vanča Kljaković)-Shvativši kasno da je Vera izmislila priču o izgubljenom ključu, samo da bi bila u njegovoj blizini, Borisu ostaje samo sjećanje na jednu noć tijekom koje nije uspio uspostaviti kontakt s toliko željenom osobom...; "Čekati" (Krsto Papić)-Smrću starice koja im je ostavila stan, Sanja i Ivan ne postižu sreću o kojoj su maštali dok su bili bez stan: postaje im jasno da su željeli smrt starice koja ih je voljela...; i "Poslije predstave" (Antun Vrdoljak)-Igrom slučaja ostavši bez ključa od stana, muž i žena prezauzeti svakodnevnim poslovima, doživljavaju u hotelskoj sobi, jednu izuzetnu ljubavnu noć, poslije koje je opet ujutro započeo svakodnevni život.

Detalje o programu potražite na službenoj internetskoj stranici Kino mreže- www.kinomreza.hr

Svjetski dan audiovizualne baštine se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. i to 27. listopada, kada ga je odlukom 33. sjednice Generalne konferencije utemeljio UNESCO.

AEM banner