Knjiga Kraljevstvo nade bila je na SferaKonu uz album grupe Preludium Fury

,,Otkud ti u fantastici?'', bilo je prvo pitanje koje je Ericu Johanssonu, pravim imenom Leontinu Čapi Mileniću, postavio Davorin Horak, kreativni direktor Hangara 7 kad je počeo s promocijom knjige Kraljevstvo nade.

Leontin: Sve je zapravo počelo zapravo prije desetak godina s mojim romanom Kordina šaka. Iduće godine planiram napisati i remake tog romana. To je bio jedan od prvih romana na našim prostorima koji je bio inspiriran kultnim i zabavnim B-filmovima i roman koji ima elemente fantastike i horora. U tom romanu sam spojio i kung fu, satiru, horor, crni humor i SF.

Kako Leontin kaže, Kraljevstvo nade je pisao skoro sedam godina, s pauzama. Dalje navodi da je čitav roman bio dosta veći u početku, ali su maknuti neki dijelovi zbog obilja likova i njihovih priča, no ti dijelovi će se najvjerojatnije iskoristiti u nastavku ove knjige. Što se tiče knjige Izlet smrti, Leontin je rekao kako ju je zapravo napisao samo iz zabave i isprva je nije ni planirao objaviti, ali je ipak objavljena 2019. godine u tiskanom izdanju i da knjiga spada u žanr crnohumornog trash horora. Nakon što je objavljen, u roku oko osam mjeseci roman je bio rasprodan, što je odlična vijest.

Knjigu Kraljevstvo nade je počeo pisati 2013. godine dok je još bio na fakultetu. U knjižnici fakulteta je. umjesto listanja interneta i gledanja filmova, pisao prve retke svog romana.

Davorin Horak: Kako si uspio spojiti utjecaje Conana i ostalih junaka u jednu priču, ovaj roman?

Leontin: Na roman su utjecali brojni romani i filmovi mača i magije kao i grča i nordijska mitologija i drago mi je da sam sve te utjecaje uspio uspješno usustaviti u jedan roman. Jedno sam vrijeme živio i u Meksiku pa sam i ondje radio na romanu te mislim da sam iz svih tih iskustava dosta dobro uspio izvući hrpu inspiracije za moj roman.

Ono što se svi koji su pročitali bar jedan Ericov Johanssonov roman mogu složiti, a Davorin Horak je isto naglasio, jest se osjeti u romanu koliko sam autor uživa i koliko ga zabavlja cijela priča. Svi su se mogli složiti kako je jako teško u knjizi spojiti crni humor i fantaziju, a to je Leontinu vrlo dobro pošlo za rukom.

Uz roman Kraljevstvo nade Leontin je donio albume američke grupe Preludium Fury Kingdom of Hope koji je izašao na tržište koji dan prije same promocije, a čitav album je inspiriran romanom. Kako nam je objasnio, to je ,,one men bend'' jer osnivač i mastermind benda Jason Hall sam sklada glazbu i svira gitare, klavijature, bubnjeve, piše tekstove i pjeva, a kasnije sve to slaže u pjesmu. Svaka pjesma je inspirirana poglavljima, radnjom ili likovima iz romana, a Leontin je za neke pjesme napisao i tekst ili bi vokalno gostovao izvodeći pjesmu.

Naslovnicu albuma radio je Dušan Marković, jedan od najpoznatijih ilustratora SF i fantasy romana i metal naslovnica u svijetu.

Dijelove romana je čitao Luka Mihaljević i svi nazočni smo mogli imati uvid u to kakav je roman, a svi su se smijali slušajući tih nekoliko izdvojenih ulomaka. Čitava promocija knjige Kraljevstvo nade i predstavljanje albuma Kingdom of Hope protekla je jako zabavno i uz dosta smijeha, jer slušajući Luku, posjetitelji su mogli osjetiti koliko je roman zapravo zabavno i dobro štivo uz koje se čitatelj može lijepo opustiti, bez obzira voli li SF ili fantasy tematiku romana.

Na samom kraju promocije, Leontin je spomenuo kako mu video-igrice uopće nisu bile inspiracija, nego je stripovi, pogotovo Zagor, a sebe je opisao kao dosta neozbiljnu crnohumorističnu osobu pa tako piše neozbiljne crnohumoristične romane . Naglasio je i da nema uopće ideju početi pisati isključivo fantasy romane bez humora, a ni obrnuto: samo humoristične romane bez fantastike ili horora jer, zasad, razmišlja samo u smjeru spoja toga dvoje. Kaže kako je najbolji njegov opis da je pozitivno neozbiljna osoba pa tako ne može ni pisati negativne ili isključivo ozbiljne romane. Ritam radnje u romanu je dosta brz i dinamičan, ali zapravo čitatelja i ,,drži'' uz knjigu jer se u njoj neprestano nešto događa, od samog početka pa do zadnje stranice romana.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner