Predstavljamo... Mrtvu notu

Grupa Mrtva nota koju čine dva brata; Darko Calić a.k.a. MCDC i Predrag Antanasijević a.k.a. Canu Di Lie iz Zemuna na hip- hop sceni je još od ne tako davno i kroz svoj rad ostvarila je mnoge međunarodne suradnje.

Kakva je srpska hip- hop scena i razlikuje li se puno od hrvatske? Koje suradnje su već ostvarili do sada, a koje planiraju i malo o nadolazećem albumu koji snimaju saznat ćemo iz razgovora koji smo napravili s Predragom Atanasijevićem:

NGB: Otkada ste u rap i hip-hop krugovima?

Da tako kažem, veći dio života smo u priči. Još kao klinci smo se kretali u tim krugovima: pratili, dijelili, širili i proživljavali tu hip-hop kulturu. Ušli smo u priču devedesetih godina. Moj burazer je tu priču prenio na mene prije oko 20 godina. Tako da smo i danas u tome privučeni tadašnjim prvim valom hip-hopa.

NGB: Kakva rap scena je u Srbiji?

Srbija je što se tiče rap scene dosta jaka. Ima dosta repera koji su se probili i u regiji. Doduše, scena nije dovoljno ispraćena i podržana kao neki drugi muzički pravci, ali se trudi biti dosta organizirana. I što se raznih festivala tiče. I što se raznih freestyle rap battle-ova tiče. A i samih nastupa, kako solo izvođača, tako i rap bendova. Nabrojat ću samo neke: SICK TOUCH, PRTI BEGE, Smoke Mardeljano, Bigru i Paja Kratak, Juice, kao jedan od predstavnika stare škole i prvog vala i mnogi drugi.

NGB: Kad ste počeli stvarati i snimati svoje pjesme?

Mrtva nota zadnjih sedam godina piše i stvara. U početku je krenulo kao zezanje tj. bacanje freestyle-ova, čisto iz sprdnje, a zadnjih godinu i pol do dvije godine smo počeli ozbiljno pisati, stvarati i snimati. MCDC je ranije imao grupu koja se zvala Speed of the bullet, a ja sam imao grupu pod nazivom White madness crew. To su, da tako kažem, bili neki naši počeci u hip-hop krugovima i cijeloj toj rap priči. Kasnije sam ja krenuo kao solo izvođač koji i danas imam i stvaram svoje solo projekte.

NGB: Gdje ste sada trenutno i gdje se vidite za 10 godina?

S obzirom da smo skoro počeli snimati aktivno, planiramo u nekoj bližoj budućnosti odraditi nekoliko spotova i nastupa. O albumu još nismo nešto ozbiljno razmišljali i pričali, ali nije isključeno da ćemo raditi i na tome da izdamo neki album. Za deset godina? Uhhh, teško pitanje. Recimo tako da puštamo da se stvari odvijaju same od sebe, pa će vrijeme pokazati kako ćemo i šta ćemo dalje.

NGB: Jeste li dosad ostvarili neke suradnje i s kim još želite ostvariti suradnju?

Od suradnji za sad imamo nekoliko pjesama sa Kapetanom Katranom, također reperom iz Zemuna. Imamo u planu i suradnju Sa D.N.K., u najavi je sajfer gdje će gostovati zagrebačka grupa 23 CREW (Iskra i Deja), Franko, reper iz Rijeke i još par ljudi iz Beograda. Voljeli bismo da ostvarimo suradnju sa malo poznatijim reperima, na primer Straight Jackin, Smoke Mardeljano, Bigru i Paja Kratak, Mikri Maus i ostalima, ali kao što rekoh, neka sve ide svojom tokom pa ćemo vidjeti.

NGB: Kada možemo očekivati album i tko je sve radio na njemu osim vas?

Hmmm... Za album je još uvijek rano pričati i govoriti. Prije godinu dana smo počeli aktivno snimati. Imamo baš mnogo materijala za sad i još što konstantno započinjemo nove stvari. Imamo dobar studio, dobrog producenta (Darius iz grupe D.N.K.), ljude koji će se baviti i grafikom, cover-om, reklamnim materijalom i video spotovima. Ali moramo dobro odlučiti koje ćemo pjesme staviti na album i koliko će pjesama biti, hoće li biti samo naše ili i neka suradnja s nekim. Vidjet ćemo. Imamo u planu, naravno, ali sada niti možemo niti želimo prognozirati vrijeme izlaska aluma.

NGB: Kojom tematikom se najčešće bavite u pjesmama?

Pazi, mi smo malo karakteristična grupa. MCDC je bio krenuo baviti se time '90-tih, kada je u Srbiji krenuo prvi val rap-a i hip-hop-a, a zasnivao se na nekom uličnom stilu i on je napravio ogromni bum, tako da ima taj neki ulični stil repanja i pisanja tekstova. Dok sam se ja puno kasnije počeo baviti time, kada je već na sceni bio drugi val koji se zasnivao na nekoj filozofiji. Tako da je moj stil pisanja i repanja neka duboka filozofija. Kad se spoje naši versovi i kada se sve to snimi u gluhoj sobi, po mnogim ljudima, čini dobitnu kombinaciju.

Drugo, gledamo da u našim pjesmama koristimo što manje psovki, vulgarnih riječi i slično, a što više starih književnih izraza. Teme? Malo izgleda smiješno i zanimljivo, ali mi, recimo, odaberemo nasumičnu temu, ništa ciljano ni planirano i na tu temu pišemo svako svoj dio.

NGB: Kako provodite slobodno vrijeme?

Zavisi. Pošto burazer ima porodicu, gleda što više biti s njima, ali kada smo zajedno nema nekog posebnog cilja. Ili smo na nekom nastupu, ili smo kod njega u gajbi, vježbamo stare i smišljamo nove stvari ili smo na Dunavu, na čamcu ako je lijepo vrijeme, sa ekipom. U svakom slučaju dani su nam maksimalno ispunjeni.

AEM banner