Nova Gradiška bila je grad kulture i ovoga ljeta

Uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera naš je grad živio kulturu i umjetnost i ovoga ljeta.

Bogate sadržaje brojni su umjetnici podarili novogradiškoj publici na otvorenome, u Gradskom parku, idealnom prostoru i za male i za velike. A upravo taj ambijent, u večernjim satima idiličan, omogućio je da umjetnost dođe bliže posjetiteljima te da pripremljeno konzumira veći broj ljudi.

Promendani koncerti Gradske glazbe Nova Gradiška bili su uvertira u kulturno-glazbeno ljeto, a ugostili su i glazbenike iz Zagreba, Osijeka, Požege... Također su odlučili nastaviti s koncertima i oplemeniti i jesenske večeri.

Zajedničke snage udružili su tako Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“, Turistička zajednica i Gradska glazba te sugrađanima uljepšali ovo „novo normalno“.

Svakako treba napomenuti kako je upravo Učilište „Relković“ novom manifestacijom „Lica iza slikovnica“ krenulo u oživotvorenje kulturnoga ljeta za najmlađe.

Početak je bio još 18., a sve je potrajalo do 25. svibnja. Pokrovitelji su bili Grad Nova Gradiška i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Radi se o manifestaciji u kojoj su na zanimljiv i djeci prihvatljiv način, uz moderirano druženje s ilustratorima i autorima slikovnica, djeca upoznala put od ideje do ukoričene slikovnice.

Uslijedila je manifestacija „Volim ljeto...i kulturu!“ pod pokroviteljstvom Grada, Ministarstva kulture i HAVC-a, potom „Petkom u 9“ u suradnji sa Turističkom zajednicom te „NG ljeto u Gradskom parku“ u organizaciji TZ, Učilišta „Relković“ i uz suorganizaciju Gradske glazbe te pod pokroviteljstvom Grada.

O svemu smo razgovarali sa prof. Danijelom Juranović, ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta „M.A.R.“

-Nadali smo se da će ljudi prihvatiti ponuđene sadržaje i radosni smo i ponosni što smo uspjeli, unatoč lošim epidemiološkim uvjetima, organizirati ovako raznovrsne i kvalitetne sadržaje.

Djeca, odrasli, ma svi su se pridržavali propisanih mjera kako bi mogli uživati. Ostali su zdravi, ali i bogatijih duša ovoga ljeta.

Bila je to velika odgovornost, a bilo je i straha organizirati događanja, međutim unatoč tomu, zaključili smo da život, naravno, mora ići dalje. Upriličili smo sadržaje čitavo ljeto na veliko veselje svih naših posjetitelja i malih i velikih.

Bilo je doista za svakoga ponešto: kino projekcija, koncerata, radionica; imali smo bogat izložbeni program; književna večer... a glazbe je bilo od jazz-a, funka, bluesa, rocka, irske, škotske, engleske, elektronske glazebe, domaće pop glazbe, šansona.

U suradnji s TZ prvi puta je održana i manifestacija „Petkom u 9“. S obzirom na lijep odaziv zadovoljni smo i već smo se direktorica Dinka Matijević i ja dogovorile i za slijedeću godinu.

„NG ljeto u Gradskom parku“ bilo je također pun pogodak i u planu je zapravo i za slijedeće osmisliti sadržaje kako bi trajali cijeloga ljeta, a ne samo u dane NG glazbenoga ljeta-rekla nam je prof. Juranović.

Učilište se trudi cijelu godinu sugrađanima približiti kulturu i umjetnost kroz razne manifestacije počevši od Vatrometa kulture, koja je namijenjena djeci i mladima radi kazališnog, književnog, glazbenog opismenjavanja i taj program traje od siječnja do lipnja.

-Nadamo se da ćemo ju organizirati i iduće godine, potom kreće program „Volim ljeto...i kulturu!“ tu je i zimski, adventski i niz drugih programa i događanja-dodala je.

Od jeseni kreću kazališne predstave, pripremili su i online sadržaje, ali se nadaju i programima uživo.

Učilište „Relković“ pridružilo se i Nacionalnoj kampanji, koju je organizirao Hrvatski audiovizualni centar, pod nazivom „Povratak u kino“ gdje će nizom filmskih naslova koji će biti besplatni pokušati ljude vratiti u kino, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

-S naše smo strane poduzeli sve što smo trebali, pridržavamo se apsolutno svih preporuka i ovim putem molim posjetitelje da se i oni pridržavaju tih mjera-istaknula je ravnateljica Učilišta.

Ovoljetni sadržaji pokazali su još jedanput kako se zajedničkim sanagama može i sadržajnije i bolje.

-I to je stvarno dobro. Lijepo je kada se okolnosti slože i kada suradnja postoji u cilju nadogradnje i ideja i sadržaja. Svi koji žele raditi, koji imaju ideje za obogaćivanje sadržaja, naravno, dobro su došli. Poziv je tu i dobro je da nas je više. Veselimo se idejama i drugih- zaključila je na kraju našega razgovora prof. Danijela Juranović.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner