Koncertom ansambla Musica Viva završila manifestacija „Volim ljeto... i kulturu!“

Ovu glazbenu poslasticu 21. kolovoza podarili su nam Renata Penezić – flauta, Branko Mihanović – oboa, Jasen Chelfi – violončelo, Franjo Bilić – čembalo, a Gradski park ispunila je barokna glazba.

Drugu godinu za redom, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ i mali i veliki imali su priliku uživati u bogatim sadržajima manifestacije „Volim ljeto... i kulturu“ koja je počela 7. srpnja i potrajala sve do 25. kolovoza.

A bilo je tu izložbi, kino projekcija, kazališnih predstava, koncerata... sadržaji su se odvijali na otvorenom u Gradskom parku uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Žirirana online međunarodna izložba „Utopija-distopija“ očekuje vas i dalje na stranici poumar-ng.hr uz sudjelovanje 70 autora, a upravo je njome i otvorena ovogodišnja manifestacija. Vidjeli smo i iznimno zanimljivu izložbu „Perpetuum mobile“ , akademskog umjetnika Luke Petrača.

Najmlađu pubiku oduševili su gostovanjima i izvedbama glumci dječjih kazališta „Naranča“ iz Pule; „Smješko“ i „Prijatelj“ iz Zagreba. Online projekt „Tata Slikovnica“, dramsko-scensku igru, koju je osmislio glumac Igor Baksa, uživo je i izveo u novogradiškom Gradskom parku i to u dva termina.

Za odrasle su Teatar „Exit“ i Teatar „Ulysses“ upriličili izvrstan Koncert za žlice i gitaru-mix autorske glazbe, predstave s elementima stand upa.

I kao što rekosmo, u nizu koncerata, ansambl Musica Viva vratio nas je u vrijeme baroka i time zaključio glazbenu ponudu manifestacije „Volim ljeto... i kulturu“.

Ansambl Musica Viva osnovala je 1998. godine ugledna glazbenica ,čembalistica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Višnja Mažuran. Zahvaljujući brojnim nastupima i visokoj umjetničkoj kvaliteti, profilirao se kao jedan od vodećih ansambala te vrste u Hrvatskoj nailazeći na nepodijeljene simpatije publike i struke .

Tijekom godina mijenjala se postava. U stalnoj postavi ostali su Renata Penezić-flautistica i Branko Mihanović, oboista s kojim smo kratko i razgovarali.

Bio im je ovo prvi nastup u Gradskom parku, a prema Mihanovićevim riječima, ambijent je djelovao inspirativno.

Svirali su u blizini barokne crkve sv. Terezije Avilske, jedne od dvije u RH s najboljom akustikom.

- Dobro se sjećam, svirao sam u toj crkvici na orguljama i doživljaj je doista bio prekrasan i evo baš je lijepo svirati i ispred te crkvice što upotpunjuje sliku barokne glazbe- naglasio je Branko Mihanović.

Program je bio sastavljen kronološki od ranih talijanskih i hrvatskih baroknih sonata do bogato isprepletenih dionica u trio sonatama najvećih skladatelja glazbenog baroka, ujedno i najvećim izvođačkim talentima svoga vremena. Počeo je prekrasnom sonatom Domenica Galla koji je bio i znameniti venecijanski virtuoz na violini. Uslijedio je vrlo melodiozna trio sonata najpoznatijeg venecijanskog skladatelja Antonija Vivaldija poznatog po nadimku “riđokosi svećenik”. U Veneciji je djelovao i Gabriele Usper koji je rođen u Poreču, a njegova se potpuno netipična i originalna trio sonata našla na kraju prvog dijela koncerta. Drugi dio počeo je sjajnom trio sonatom iz pera Johanna Joachima Quantza, dvorskog flautiste njemačkog kralja Friedricha Velikog, koji je i sam bio vrstan flautist i ljubitelj glazbe.

Najpoznatiji sin Johanna Sebastiana Bacha, Carl Philipp Emmanuel Bach djelovao je također na dvoru Friedricha Velikog i poznat je po svom “osjećajnom” stilu kojim obiluje i Trio sonata u d molu. Program je završio Trio sonatom najplodnijeg baroknog skladatelja Georga Philippa Telemanna koji je napisao preko 3000 skladbi.

Ove godine Ansambl je imao jako malo nastupa, tako da im je ovaj u Novoj Gradiški bio treći ovoga ljeta.

- Inače je odaziv publike jako dobar. Kod nas postoji nekoliko ansambala koji su specijalizirani za baroknu glazbu, imaju svoje pretplate, svoju publiku, baš mladu publiku koja ju bolje razumije jer ima puno više elemenata improvizacije, kao što ima npr. jazz. Mislim da je taj revival, ta obnova toga razdoblja, zapravo dobro došla u ovo vrijeme- među ostalim je rekao naš sugovornik i poručio kako nas u ovoj situaciji glazba i općenito kultura može održati da na jedan način duhovno opstanemo.

Manifestacija „Volim ljeto...i kulturu!“ Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ ostvarena je uz potporu Grada Nova Gradiška, Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualog centra.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner