ZBOG KORONAVIRUSA NEĆE SE ODRŽATI WIMBLEDON

Održavanje najslavnijeg i najcjenjenijeg teniskog turnira na svijetu predviđeno u periodu od 29. lipnja do 12. srpnja se otkazuje zbog pandemije koronavirusa.

Foto: Wikipedija

U službenoj objavi navodi se da će se turnir održati u novom terminu, od 28. lipnja do 11. srpnja 2021. godine.
Turnir se u Wimbledonu održava svakog ljeta od 1877. godine u posljednjem tjednu lipnja i prvom tjednu srpnja, a jedino je bio otkazan za vrijeme oba svjetska rata (1915-1918., 1940-1945.).

Nesretan za domaće igrače

U All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) održava se od 1922. godine. Unatoč velikim očekivanjima, nijedan Britanac još od 1936. i Freda Perrya nije uspio osvojiti turnir. U ženskoj konkurenciji zadnju je britansku pobjedu 1977. izborila Virginia Wade.

Na njegovim terenima briljirali su hrvatski tenisači, Goran Ivanišević, Ivo Karlović, Mario Ančić i Marin Čilić te tenisačice, Mirjana Lučić-Baroni, Ana Konjuh, Donna Vekić i Petra Martić.

Naš legendarni tenisač, Goran Ivanišević je pobjedom 2001. godine ušao u povijest jer je bio prvi koji je s pozivnicom organizatora uspio doći do kraja, a uz to je bio najslabije rangirani tenisač uopće, koji je osvojio Wimbledon. Bilo je to četvrto Ivaniševićevo finale.

Zanimljivosti koje se vežu uz ovaj pravi spektakl

Karte za Wimbledon je vrlo teško nabaviti pa je time turnir još privlačniji.

Glavna karakteristika ovog najvećeg Grand Slam turnira je što se igrači i igračice moraju pokloniti pred kraljevskom ložom, ako tamo sjedi netko od članova kraljevske obitelji (obično tijekom finalnih susreta).

Zelena i ljubičasta su zaštitne boje Wimbledona, koje stoje i u logotipu turnira. Ralph Lauren kreirao je uniformu linijskim sucima i skupljačima loptica.

Svi igrači moraju odjenuti bijelu odjeću koja predstavlja otmjenost i prestiž, ali su ipak dopušteni mali uzorci u drugim bojama.

Igrači moraju paziti kako se ponašaju pa je zato McEnroe sa svojim eksplozivnim ponašanjem bio toliko nepopularan.

Jedini je od četiri grand slam turnira koji se igra na travi. Na svih devetnaest terena na kojima se igra teniski turnir trava se šiša točno na visini od osam milimetara.

Program jedino može pokvariti dosadna kiša. I to je tradicija i simbol Wimbledona. Dva tjedna tenisa u All England Clubu nezamisliva su bez prekida mečeva.

Tradicionalna delicija su jagode sa šlagom. U četrnaest dana turnira u Wimbledonu pojede se 28 000 kilograma jagoda i 7 000 litara šlaga. Uz to je vrlo tražena roba i šampanjac, a u prosjeku se popije oko tisuću boca dnevno.

Poseban čuvar, sokol, pazi na nebo iznad terena i plaši golubove kako se ne bi približavali terenu na kojem se igra meč i svojim izmetom slučajno pogodili tenisače ili gledatelje.

Najmlađi pobjednik Wimbledona u muškoj konkurenciji je Boris Becker, koji je 1985. godine trofej najboljeg podignuo sa 17 godina i sedam mjeseci. Ujedno bio je i prvi Nijemac s titulom u Wimbledonu, a zanimljivo, tada na turniru nije bio nositelj što je također bilo prvi put u povijesti nekog grand slama.

Najmlađa osvajačica u pojedinačnoj konkurenciji je Lottie Dod, koja je Wimbledon osvojila 1887. godine sa samo 15 godina. Martina Hingis je bila tri dana mlađa kada je također osvojila Wimbledon, ali u ženskoj konkurenciji parova.

Ljubav i servis

Wimbledon je jedino mjesto na kojem se izbjegava ljubav, naime ljubav (love) u tenisu je pojam za nula bodova. Prvo će se izgovoriti broj bodova igrača koji servira- bez obzira gubi li ili dobiva. Igrač ima dva pokušaja da ispravno servira, a ako mu ne pođe za rukom, napravio je dvostruku pogrešku i bodovi idu protivniku. Bodovi se kreću od „love”, preko 15, 30 i 40 do najnapetijeg dijela. Igrač mora imati dva boda više od protivnika da bi osvojio igru, pa se često događa da nekoliko puta rezultat bude izjednačen (40 oba) i „prednost” prije nego netko od igrača osvoji igru, potom set i na kraju meč. Set osvaja igrač koji prvi osvoji šest igara, ali tako da ima najmanje dvije više od protivnika, ili ga mora pobijediti u tie-breaku. Jedini je grand slam turnir u kome se mečevi u konkurenciji parova igraju na tri dobivena seta.

Isto tako, Wimbledon je prvi grand slam turnir koji je uveo 32 nositelja 2001. godine. Također, nitko u Wimbledonu nije uspio spasiti meč loptu i onda osvojiti turnir.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner