„Tata Slikovnica“

Online je projekt kojega je osmislio glumac Igor Baksa, a uživo u novogradiškom Gradskom parku 18. lipnja izveo dramsko-scensku igru čiji su osnovni elementi pokret, glas, grimasa, maska i lutkarski elementi, melodija i ritam.

Održao je, zahvaljujući organizatoru Pučkom otvornom učilištu „Matija Antun Relković“, dvije izvedbe tijekom prijepodneva za naše mlađe osnovnoškolce koji su se izvrsno zabavili, ponešto i naučili, a ponešto od znanja utvrdili.

Riječ je o programu inspiriranom originalnim online sadržajem koji djecu potiče na kreativno razmišljanje, pritom ih zabavljajući i educirajući. „Tata Slikovnica“ u formatu kratkih videa zabavlja male, a vjerujte i velike čitanjem slikovnica hrvatskih autora na osobit način - uz glumu, glazbu i poticanje djece na igru, a na kraju svakog videa i na zdrav način života!

Projekt „Tata Slikovnica“ pokrenut je s početkom mjera borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Potaknut razmišljanjem o tome kako je, uslijed zatvaranja škola i vrtića, djeci oduzeta mogućnost odlaska na dramsko-scenske programe, a kvalitetnoga online sadržaja za djecu baš i nema. Većina online sadržaja nudi agresivne audio-vizualne podražaje koji zatrpavaju dječju senzoriku, što guši kreativnost te potiče djecu na konzumerizam. 

Igor Baksa iza sebe ima 12 godina profesionalnog rada u dječjem kazalištu, samostalni je umjetnik - glumac, u slobodno vrijeme bavi se glazbom, a posljednjih 8 godina najviše vremena i briga provodi kao sretan roditelj.

Ukratko o autoru i glumcu projekta „Tata Slikovnica“

Igor Baksa je rođen 1980. godine u Čakovcu. Kao glumac član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Osim u matičnim Pinklecima, na angažmanima je u mnogim kazalištima u Zagrebu, gdje živi od 2014. Do sad je glumio na daskama Gavelle, Exita, Komedije, Male scene, DK Dubrava, Scene Gorica, a radio je (i radi) s kazalištima poput Teatar Poco Loco, Tigar Teatar, BGlad produkcija, Kerekesh Teatar itd. Igrao je u preko 40 kazališnih predstava, osvojio nekoliko glumačkih i glazbenih nagrada, jer osim glume bavi se i glazbom. Osim kantautorskog angažmana sklada i glazbu za kazalište, a osim skladanja piše i dramske tekstove za kazalište i film. Snimio je nekoliko dugometražnih filmova, od kojih jedan u glavnoj ulozi (Jedno ubojstvo za van), a trenutno je zabavljen oko snimanja svojih scenarija u vlastitoj nezavisnoj produkciji.

Evo što smo zabilježili u razgovoru s Igorom Baksa poslije nastupa u Novoj Gradiški

Ovim projektom Igor Baksa, kako nam je rekao htio je ponuditi i zabavan sadržaj za djecu, ali i promovirati čitanje slikovnica i čitanje uopće, odgoj u pravcu zdrave prehrane i zdravoga života.

-Na kraju svake predstave Tata Slikovnica pričam o tome da je voda najzdravije piće na svijetu, da treba jesti voće, unositi u organizam vitamine..To mi je bilo jako važno i kao roditelju.

I onda su se dogodile dobre reakcije jer sam uklopio i kazališne elemente, ne samo čitanje i tako imamo Tatu Slikovnicu koji čita, pjeva, svira, glumi, skače...ludira se i to je klincima zanimljivo. A i meni...uz osmijeh nam je rekao Baksa.

Skupilo se dosta materijala kojega sada izvodi i pred živom publikom.

Naravno i dalje će djeca sve moći gledati i online cijeli serijal Tate Slikovnice na kanalu Malog teatra. U Novoj su Gradiški napravili su, prema Baksinim riječima, super snimku predstave uživo pa će i nju staviti na kanal.

Osim Tate slikovnice na kanalu Malog teatra pokrenuo je još jedan serijal i to za odrasle – Ricky Martin Horvat.

-Lik je to iz predstave „Bremenski svirači“ Kazališne družine Pinklec. I taj je lik zaživio samostalno, a priča o nekakvim realnim problemima našega društva kroz komedijašku prizmu. Izokreće stvarnost kao što se to i radi u komediji, satiri, stand up predstavama-istaknuo je naš sugovornik, koji na taj način ujedno „proventilira“ sve ono što ga i samoga smeta, kao i njegove bližnje u današnjem društvu. A materijala ima jako puno, dodao je Baksa.

Svim ovim što osmišljava i izvodi za djecu pokazuje ovaj glumac koliko su nam djeca važna i koliko im je potrebno posvetiti pažnje, slušati ih, komunicirati s njima, igrati se i kvalitetno provesti s njima vrijeme.

-Najbitnija je komunikacija s djecom. Mi kao društvo oduvijek podcjenjujemo djecu, a njihova je inteligencija neizmjerna. Djeca su puno inteligentnija od nas. Oni su upijajuće spužve i sve čuju, sve znaju i sve što se događa oko njih procesiraju. A mi im se prilagođavamo, pa im prilagođavamo informacije, a zapravo bi trebalo imati obostrano iskrenu komunikaciju. Tada je moguće jako puno naučiti od djece.

U kazalištu se na taj način predstava ne igra za sebe iz nekakve poze, nekakvog prezenterskog načina, nego se u komunikaciji igra s djecom. Ne ZA djecu, nego SA djecom. I baš sam u Tati Slikovnici taj moment dotjerao do krajnosti. Čuli ste da su djeca puno toga i sama čitala, a sve su to poznate priče. Sada je samo stvar u tome koliko mi možemo zajedno napraviti „novo čitanje“, isčitavati to skupa na licu mjesta i igrati se na licu mjesta te razmišljati o tome što čitamo.

Ovaj Baksin način svojevrstan je putokaz kako bi i rodietlji mogli provoditi vrijeme s djecom, kako im čitati

-Upravo tako. Kroz igru, maštanje. Kroz aktivno promišljanje. A ne na način:Ja tebi sad čitam, a ti šuti i slušaj!

I ja dođem kući umoran, ali nekako kroz tu igru i dijete i ja dobivamo pozitivnu energiju. Da, poslije budemo fizički umorni, ali energiju dobivaš kada je opuštena atmosfera, dok je „pajdašija“. Zašto svi imamo vremena za roštilje, nogomet, a za baviti se djecom nemamo. Zato što djecu promatramo kao nešto što treba formirati, pa mi sad imamo posla s njima. Ne... Kada ti dijete postane tvoj partner i pajdaš, onda ti je super- naglasio je Igor Baksa.

Izrazio je Igor Baksa zadovoljstvo odazivom, reakcijom djece, njihovim ponašanjem.

-Imate jako dobru djecu spremnu na interakciju. Čini mi se kako ovdje postoji kultura odlaska djece u kazalište što se i vidi. Djeca su kulturna, lijepo odgojena, a opet postoji ta nekakva sloboda da mogu reći ono što žele i da uopće žele komunicirati i biti u interakciji.

Lijepo je čuti ovakve riječi, a posebno je to pohvala Učilištu „Relković“ koje provodi dosta projekata u pravcu i kazališnog i uopće umjetničkog opismenjavanja djece našega grada.

NGB-001-2020-06-18

NGB-003-2020-06-18

NGB-005-2020-06-18

NGB-006-2020-06-18

NGB-007-2020-06-18

NGB-008-2020-06-18

NGB-009-2020-06-18

NGB-010-2020-06-18

NGB-011-2020-06-18

NGB-012-2020-06-18

NGB-013-2020-06-18

NGB-014-2020-06-18

NGB-015-2020-06-18

NGB-016-2020-06-18

NGB-017-2020-06-18

NGB-018-2020-06-18

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner