Skice iz Edena

Izložba Edit Glavurtić, akademske slikarice, otvorene 29. svibnja u galerijskom prostoru novogradiškoga Doma kulture.

Izložba je dio projekta „Žene u Domu kulture“ novogradiškoga Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ kojega su u povodu Međunarodnog dana žena organizirali drugu godinu za redom. Sadržaji su bili predviđeni tijekom cijeloga ožujka, ali su zbog korona krize morali pričekati bolje vrijeme.

Ovom manifestacijom organizator Učilište „Relković“ naglasak stavlja na žene, njihovu kreativnost, pozitivnu energiju i snagu.

A baš tom pozitivnom energijom i snagom zrače slike Edit Glavurtić, koja je, kako kaže, već od pete godine života sa sobom uvijek nosila olovke, blokove, boje...a onda je cijeli život išao u tom pravcu preko školovanja na zagrebačkoj, bečkoj Akademiji pa sve do danas kada ne prođe dan bez barem osam sati slikanja.

-U bilo kojoj vrsti kreativnoga rada mislim da se teme događaju same od sebe. Tako su meni i Anđeli došli sami i naslikala sam jedan ciklus kojega do dana današnjega još uvijek radim. Međutim, nakon izvjesnog broja godina došle su i neke druge teme. To su bile Skice iz Edena koje predstavljam ovom izložbom, a bila su još dva velika ciklusa „Život je lijep“-minijature i „Sretno drvo“ –studije stabala u različitim bojama i različitim godišnjim dobima.

 

Što se tiče Skica iz Edena zaključila sam kada se jedan dio cvijeta poveća on se promatra na jedan drugi način, može se vidjeti gotovo kao apstraktna slika i na taj način sam zamislila prolaz tim mojim imaginarnim vrtom kao jednu studiju tih malih, sitnih cvjetića koji kad se uvećaju sasvim jednu drugu energiju i priču imaju. Ovaj ciklus ću naravno nastaviti, tek sam ga počela i ovom izložbom u Novoj Gradiški prvi puta ga pokazujem u javnosti-rekla nam je, među ostalim, Edit Glavurtić.

Ukratko o akademskoj slikarici

Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa i oslikava pozadine za crtanu seriju „Mali leteći medvjedići“. Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na „Schule fur Angewandte Kunst“ dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložbu „Skice iz Edena“ predstavila je Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti

Editin rad prati već nekoliko godina i kako ističe iznimno ju je zaintrigirao jer je izvan nekakvih mainstream tokova.

-Edit kontinuirano gradi svoju priču, koja je isprepletena školovanjem u Zagrebu i Beču. Za razliku od mnogih današnjih umjetnika koji nekako probleme suvremenoga svijeta obrađuju tako da komuniciraju neke teške teme izazivajući šok i nevjericu i tako privlače pozornost, Edit jednostavno slavi život, ljepotu i punoću svijeta koji nas okružuje i ukazuje na prirodu koju vrlo često zanemarujemo ili uzimamo zdravo za gotovo. Pozivanjem na ono lijepo što postoji isto tako se mogu obraditi aktualni problemi. Eto imali smo tu pandemiju korone i vidjeli koliko se priroda, samo u mjesec ili dva regenerirala, zrak i voda su se pročistili, život se vratio na neka područja gdje ga prije nije bilo .

Mislim da nas Edit kroz bogatstvo svojih likovnih formi poziva da se zapravo vratimo sami sebi, nekim bitnim kvalitetama koje smo u ovom užurbanom svijetu zaboravili ili potisnuli u drugi plan- istaknula je Sonja Švec Španjol.

Također je dodala kako Skice iz Edena nisu hiperrealizam.

-Kod hiperrealizma, sa tehničke je strane sve savršeno, ali postoji ta jedna distanca, hladnoća.

A Edit je svu tu svoju duhovnost i izrazito poštovanje prema prirodi i energiji utkala u radove. Da, Editine Skice iz Edena jesu realnih formi, ali nisu hiper realni i hladno distancirani, nego upravo suprotno. Ona uvijek nastoji inkorporirati taj duhovni element u svoje radove. Bilo da su motivi anđeli, cvijeće ili drvo života, a Edit uvijek radi na nekoliko paralelnih ciklusa, što je meni isto izuzetno zanimljivo, uvijek je ta duhovnost podloga. Izuzetno je važna ta likovna priča. Te prepoznatljive forme jesu polazišni motiv, ali unutar nje se gradi jedan meditativni likovni element gdje se ona fokusira na boju, oblik, hvatanje svjetlosti unutar te forme. Ako se približite samo dijelu cvijeta, on prestaje biti figurativan, postaje apstraktan i zapravo slijedite taj njezin unutarnji, duhovni aspekt koji autorica utkiva u svaki rad- naglasila je Švec Španjol.

Ovom izložbom Edit Glavurtić zapravo su nakon više od dva mjeseca ponovno počela i događanja uživo u našemu Učilištu čime je zadovoljstvo i radost u ime svih izrazila i prof. Danijela Juranović, najavljujući ujedno od slijedećega tjedna i povratak kino projekcija.

Izložbu je u ime Grada otvorila Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i tom prigodom, među ostalim naglasila:

-Zahvaljujem Edit Glavurtić na ovoj izložbi kojom je počastila Novogradiščane. Radovi su uistinu fascinantni. Divim se trudu, strpljenju, energiji utkanima u stvaranje ovih radova i od srca vam zahvaljujem. Zahvaljujem i ravnateljici i djelatnicima Učilišta „Relković“ koji su uvelike doprinijeli tomu da je Grad Nova Gradiška prijatelj umjetnosti. Svoj naziv Doma kulture, iz mjeseca u mjesec, brojnim sadržajima za djecu i odrasle, potvrđuje i dokazuje kako je ovo dom u kojemu stanuju kultura i umjetnost. Svim posjetiteljima želim da uživaju u ovoj ljepoti, koju nam je podarila autorica, ali i ljepoti koja nas okružuje i s tom mišlju otvaram izložbu.

Otvorenje izložbe glazbenim je nastupom oplemenila Novogradiščanka Slavica Serenčeš, prof. klavira u Glazbenoj školi u Valpovu i asistentica za korepeticiju na Glazbenoj akademiji u Osijeku.

 

Izložbu „Skice iz Edena“ Edit Glavurtić možete razgledati do 16. lipnja. I učinite to svakako jer, kako ističe i Sonja Švec Španjol u tekstu pratećeg Kataloga- Edit Glavurtić postiže likovnu zvučnost slikarstva koje je nastalo iz najdublje unutarnje stvarnosti-stvarnosti koja nikoga ne ostavlja imunim iz jednostavnoga razloga-jer je iskrena.

AEM banner

 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner