Nastavljeni su i sadržaji „Vatrometa kulture“

U Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška upriličene su početkom i ove godine brojne aktivnosti u sklopu njihovoga nagrađivanoga projekta „Vatromet kulture“ (Povelja za Najakciju za 2018. po izboru Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije gradovi-općine –prijatelji djece Saveza društava naša djeca RH).

Uspješno su odrađene aktivnosti u siječnju i veljači: projekcije filmova za djecu i mlade, kazališna predstava također za ovu populaciju, potom 2 likovne radionice pod stručnim vodstvom akademske kiparice Tatjane Kostanjević i 4 edukativne likovne radionice pod stručnim vodstvom akademske slikarice Ivane Barišić Tomšić. U veljači su počele i dramske radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i radionice suvremenoga plesa za učenike srednjih škola pod vodstvom mr. sc. Nikice Viličić, a zbog već poznatih razloga sadržaji su morali biti prekinuti.

Kao i sve druge, edukativne, zanimljive sadržaje zasutavila je pandemija koronavirusa, a, na svu sreću, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, nastavljeni su u ovom mjesecu i to 20. svibnja dramskom radionicom pod vodstvom Nikice Viličić, plesne i dramske pedagoginje.

Krajnji proizod bit će predstava koju će izvesti polaznici radionice, koji su inače i članovi našega Dječijega foruma pod vodstvom Verice Lukačević, predsjednice DND-a Nova Gradiška.

-Dramske radionice u Novoj Gradiški radim sa djecom, osnovnoškolcima. Za ovu godinu smo imali prekrasan plan na temu „Obitelji“, međutim, korona nas je omela . Ipak ćemo nešto napraviti, ali naravno uz preporuke epidemiologa. I to je zapravo izazov za mene kao pedagoga koji je navikao raditi sa dodirom, zagrljajima, kontaktom koji uvijek treba biti. Sreća je što se dramski izričaj zaista može raditi na sve moguće načine, pa nastavaljamo i u ovim uvjetima koje nam je nametnula poznata situacija.

Radionice su započele u veljači i tijekom ožujka je održana jedna, a u sklopu manifestacije „Vatromet kulture“ i poslije 2 mjeseca stanke zbog korona krize nastavljene su u prostoru dvorane Doma kulture. Idealan je to prostor u kojemu bez problema možemo poštovati propisane mjere. Ovo je već treća godina ovakvih radionica. Neki polaznici su stalni, a nastavljamo sa temom „Obitelj“ što će nam svima biti vrlo izazovno jer moramo poštivati mjere, no sigurna sam da će zadatke koje sam im pripremila izvrsno odraditi. Radionice su zamišljene na interaktivan način, dakle sudjeluju i djeca sa svojim idejama, nekim tekstovima koje sami pišu. Nastojimo potaknuti njihovu kreativnost i njihove skrivene talente- rekla nam je, među ostalim Nikica Viličić, plesna i dramska pedagoginja.

Kazalište je široki pojam tako se u svakoj grupi nađe poneki scenograf, neki kostimograf, netko tko je talentiran za pisanje songova i baš zato, prema riječima voditeljice radionice, nemaju neku čvrstu strukturu, već „kostur“ prema kojemu rade.

-Pokušat ćemo nešto napraviti s ovom distancom, a ipak i pokušati biti socijalno što bliže- istaknula je.

Dramske radionice, koje vodi Nikica Viličić za cilj imaju i suzbijanje svih oblika diskriminacije.

-Želimo potaći kod mladih ljudi svijest o tomu da su svi vrijedni, da smo svi isti, a opet smo različiti, da njeguju u sebi ono po čemu su različiti, a opet da budu isti i jednaki u stvarima u kojima možemo biti isti i jednaki- naglasila je naša sugovornica.

Ukratko o nagrađivanom projektu „Vatromet kulture“
Njime se, nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama… želi djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je POU „M.A.R“ pokrenuo s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih trebao se provoditi i ove godine kroz pet mjeseci, no sve predviđeno, prema riječima prof. Danijele Juranović, ravnateljice ove ustanove, bit će s manjim vremenskim odmakom i odrađeno.

Ono što bi trebalo uslijediti je i majstorski seminar glasovira pod vodstvom naše vrhunske glazbenice i glazbene pedagoginje doc. art. Mie Elezović. Tu je i otvorenje izložbe Kuc-kuc, ovdje Tifološki muzej!; tri edukativne radionice pod stručnim vodstvom muzejske pedagoginje savjetnice mr. sc. Vesne Sušić sa ciljem senzibilizacija djece školske dobi.
Razgledavanjem izložber Kuc, kuc, ovdje Tiflološki muzej! djeca će upoznati stalni postav Tiflološkog muzeja približiti ga i onim učenicima koji nisu u mogućnosti doputovati u Zagreb.
Cilj nam je upoznati posjetitelje s načinom života i s problemima s kojima se susreću osobe oštećena vida te na taj način promovirati toleranciju, važnost i neophodnost izjednačavanja mogućnosti . Iskustvo upoznavanja “onih drugih” iznimno je važno.
Cilj radnica je podučiti učenike osnovama komuniciranja s osobama oštećena vida ( kako pristupiti, kako se obraćati…), osnovama pisma za osobe oštećena vida (naziv pisma, sistem pisanja…) i osnovama orijentacije i kretanja osoba oštećena vida (bijeli štap, pas vodič, kretanje…)

Trebali bi ugostiti i Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“ s predstavom Čovječja ribica, autora Vojina Perića. Kazalište je jedinstven način da se progovori i o životu koji nije uobičajen, pa bi mogao biti zanimljiv, ako ne kao kazališna priča, onda kao edukacija mladima, odnosno ekologija duha za odrasle.
Predviđen je i koncert ansambla Musica viva. Eminentni zagrebački umjetnici, članovi Zagrebačke filharmonije, solisti i profesori Muzičke akademije u Zagrebu udružili su svoje umijeće i ljubav prema glazbi surađujući već dugi niz godina u ansamblu Musica Viva (Renata Penezić-flauta, Branko Mihanović-oboa, Jasen Chelfi-violončelo i Pavao Mašić-čembalo).

Sve aktivnosti u sklopu projekta odvijaju se uz potporu Grada Nova Gradiška i Ministarstva kulture RH i za sudionike i posjetitelje su besplatni.
Programi projekta VATROMET KULTURE uvelike pridonose razvoju i edukaciji publike, odnosno dostupnosti vrijednog umjetničkog sadržaja širem krugu publike, posebno djeci i mladima.

AEM logo banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner