8. Noć knjige u novogradiškoj Gradskoj knjižnici, prva virtualna

I prva s posebnim iznenađenjem za naše najmlađe zahvaljujući Renati Matijašević, pomoćnoj knjižničarki Gradske knjižnice Nova Gradiška i Građanskoj inicijativi NG-Buntovnici. Iznenađenje vas čeka na „matineji“ od 11,30 do 12 sati na Facebook stranici Knjižnice.


Naime, pandemija Covida-19 poharala je svijet. Djeci je posebno teško razumjeti trenutnu situaciju vezanu uz globalnu pandemiju korona virusa, kao i socijalnu distancu koju je nužno održavati na ulicama.

Da bi našim mališanima skrenuli misli, grupa ljudi osmislila je igru zbog koje su se medvjedići diljem svijeta udobno smjestili na prozore brojnih kućanstava. U skandinavskim zemljama, SAD-u, Australiji i Novom Zelandu kao i u Belgiji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Austriji, na prozorima su preko noći osvanuli brojni medvjedići. Sve je puno plišanaca koji uveseljavaju djecu koja prolaze i odvlače im pažnju od ove situacije.

Igra je inspirirana dječjom knjigom We’re Going on a Bear Hunt – Lov na medvjede, autora Michaela Rosena iz 1989. godine koja se aktualizirala tijekom ove pandemije. Ideja je jednostavna: ostavite plišane medvjediće na prozorima kako bi ih djeca mogla brojiti tijekom šetnje.

A plišani medvjedići vas čekaju i u prozorima Dječjeg odjela Gradske knjižice Nova Gradiška.

Dakle, 23. travnja „slavimo“ knjigu!

Održava se deveta nacionalna Noć knjige, osma u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, a svakako prva u virtulanom obliku.

I to je pozitivno jer nam ipak omogućuje susret, iako jedva čekamo vrijeme povratka u prostore naše Knjižnice.

Ovdje na portalu objavili smo Virtualni program Noći knjige kojega možete pratiti na Facebook stranici Gradske knjižnice Nova Gradiška.

Noć knjige, manifestacija je kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promidžbi knjige te razgovoru o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenome društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava i Dan hrvatske knjige i posvećena je aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije, kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, na vizuale manifestacije stigao je knjiški patuljak – Čituljak.  Ovo dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima možete pratiti na Facebook stranici Noći knjige.

A patuljka-Čituljka, koji vas čeka i naći ćete ga u Dječjem odjelu naše Knjižnice, izradila je učiteljica Iva Samac, naša kreativka i volonterka koja je održala i brojne radionice za djecu.

Ono što je najvažnije, Noć knjige bit će održana i ove godine. A u tom našem virtualnom susretu s brojnim sadržajima i ljudima podijelit ćemo ljepotu pisane riječi, nasmijati se, osjetiti bar na trenutak bogatstvo svijeta kulture, kojim nam naši umjetnici oplemenjuju život.

Ponosni smo što je i naša Knjižnica i ove godine među njima. Hvala knjižničnom timu kojega čine: v.d. ravnateljice GKNG Biljana Dakić, Mirjana Pranjić, Renata Matijašević, Anka Višić, Goran Bašić.

-A da sugrađanima i velikima i malima nedostaje i naša Knjižnica i knjižnični tim potvrđuju i mnogi telefonski pozivi korisnika koji nam žele barem čuti glas, a tu su i brojne poruke i e- mailovi- rekla nam je prof. Biljana Dakić i dodala kako je uz takve vjerne korisnike sve lakše izdržati.

I rad Gradske knjižnice Nova Gradiška je reorganiziran

Kako saznajemo od prof. Dakić, radilo se prema naputcima nacionalne Sveučilišne knjižnice, kao i prema mjerama i odlukama Stožera civilne zaštite, naconalne, županijske i gradske razine.

-Tako smo od prvoga dana uveli dežurstva, obavljani su stručni i tehnički poslovi kako bismo naše čitatelje mogli dočekati spremni i s novom građom. Pripremamo se i za e-posudbu kao i druge knjižnice. Najprije su s ovim oblikom posudbe počele knjižnice u velikim gradovima, a sada na red dolaze i Knjižnice u manjim sredinama. Nudit ćemo i druge sadržaje online. Trudit ćemo se i vjerujem da će naši korisnici biti zadovoljni- istaknula nam je u razgovoru prof. Biljana Dakić.

Za sve one koji nisu vratili knjige, a posudili su ih početkom godine, kako je najavila prof. Dakić, vratit će ih kada Knjižnica ponovno bude otvorena za korisnike, a zakasninu neće morati platiti.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner