,, Tajna djedove stare trešnje'' u Osijeku

Dražen Markotić Vega u Osijeku je održao promociju svoje treće knjige ,, Tajna djedove stare trešnje'' u prostorijama Knjižare Nova 13. veljače 2020.

Knjiga koja zaista vraća korijenima i nakon koje nitko ne ostane ravnodušan, lijepo je prihvaćena kod osječke čitalačke publike. Promociju su vodili Leontin Čapo Milenić, književnik iz Osijeka i Martina Piccolo, novinarka novogradiškog portala NG- Buntovnici.

,, Ovo mi je prvi put u Osijeku u ovakvom ruhu, zbog promocije knjige. U Osijeku sam bio s bendom jer smo nekoliko puta svirali u ovom gradu i hvala svima što ste odvojili malo vremena i došli ovdje.'', obratio se autor na samom početku svima nazočnima. Kako je Dražen već preko dvadeset godina prisutan na glazbenoj sceni jer je osnovao bend Vega, a potom i bend Dražen Vega, nije se moglo izostaviti pitanje o ideji osnivanja benda. ,, Počeli smo kao što je većina bendova tad počela: od slušanja alternativne muzike postepeno je sve preraslo u ljubav prema toj glazbi, možemo reći da smo postali fanatici na kraju.

Dok smo se svi zamišljali pred ogledalom kako nastupamo, iz Vrgorca sam se preselio sam u Split gdje sam bio dvanaest godina. Imao sam tamo svoj prvi bend s kojim smo prošli cijelu Hrvatsku i nastupali u mnogim gradovima, u Osijeku sam tako bio triput. '', počeo je Dražen. Sa grupom Vega je snimio dva albuma:,, Iz sjene dubina'' koji je tad bio jedan od prodavanijih albuma što je odlično za heavy metal glazbu i album ,, S trnom u srcu'' koji je isto jako dobro prošao kod publike kao i prvi album. Nakon toga je preselio u Zagreb i osnovao bend Dražen Vega i snimio svoj treći album s tom grupom ,, Krvarim od zabluda''. Kako dalje nastavlja, glazba je bila njegov prvi način kreativnog izražavanja pa je tako treći album jako blizak tematikom njegovoj prvoj knjizi ,, Egzorcizam ljubavi''.

,, Egzorcizam ljubavi'' je psihološko- filozofska o stanju sa samim sobom nakon izdaje osobe koju smo voljeli i kako preživjeti osjećaj gorčine, preispitivanja, okrivljivanja … i baš je krenula četvrta tiraža iste, a počet će se i u susjednoj Srbiji tiskati. ,, Početak prošlosti'' govori o tome da neke stvari, koliko god nam bilo lijepo ili ružno, kad nam krenu smetati u ovom trenutku koji je sad, trebamo ostaviti iza sebe da bismo bili zdravi i otvoreni za nove početke, druga knjiga je već drugi puta tiskana.

,, Tajna djedove stare trešnje'' je pripovijetka, priča koja se događa u planini gdje žive dvoje staraca, Jakov i Anka. Knjiga koja oplemeni čovjeka i vrati ga ondje gdje je nešto izgubio da nije toga bio ni svjestan. Knjiga govori o otuđivanju mlađe generacije od starije . Mlađe generacije su uletjele u ritam modernog društva i zaboravljaju tako svoje korijene i otkud su potekli, svoje roditelje jer nemaju vremena. Knjiga je puna simbolike i znakovita je i čitajući ju lako se možemo vratiti svojim korijenima jer svi mi ih imamo u sebi, ali smo to zatomili živeći užurbanim gradskim svakodnevnom životom.

Kako su prve dvije knjige usko povezane sa glazbom, treća Draženova knjiga može se povezati sa Draženovim pirografskim djelima. ,, Pirografijom se bavim nešto manje od četiri godine. U Hrvatskoj sam sa svojim pirografskim djelima obišao dosad sve sajmove i festivale nekoliko puta, a u Poljskoj i Švedskoj sam prošle godine bio na njihovim sajmovima koje posjeti preko šezdeset tisuća ljudi i rekli su mi da sam bio prvi s područja Balkana koji je prisustvovao tamo. S vremenom sam oslikao na drvetu tako i neke slike koje se mogu pronaći u ,, Tajni djedove stare trešnje''.

Nakon promocije knjige u Knjižari Nova u Osijeku, u baru Randevu moglo se prisustvovati Metal slušaoni gdje su prisutni mogli poslušati sva tri albuma Dražena Markotića i kupiti njegove albume i knjige, isto kao i u Knjižari po promotivnim cijenama. Razgovaralo se i družilo do dugo u noć.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner