Dvostruka promocija knjiga u Novoj Gradiški

U Gradskoj knjižnici Nova Gradiška 24. siječnja 2020. godine održana je promocija dviju knjiga.

Eric Johansson, književnik iz Osijeka, predstavio je svoj roman ,,Izlet smrti'' , a Jasna Šemiga Pintarić iz Šandrovca kod Bjelovara u novogradiškoj Gradskoj knjižnici predstavila je svoj prvi roman ,, Ljubav dolazi kasnije''. Moderatorice promocije bile su prof. Biljana Dakić, v.d.ravnateljice Gradske knjižnice Nova Gradiška i Martina Piccolo, novinarka portala NG- Buntovnici i Unitas Webradija.

,, Dobra večer svima, radosni smo što ste večeras ovdje u našoj knjižnici, naše ljubiteljice i ljubitelji književnosti, umjetnosti i svega lijepoga. Za našu stručnu i kreativnu suradnicu, novinarku Martinu Piccolo koja će voditi promociju, ovdje su i gosti: Jasna Šemiga Pintarić s njenim romanom ,,Ljubav dolazi kasnije'' i mladi, nadasve nadaren autor Leontin Čapo Milenić, zapravo Eric Johansson s romanom ,, Izlet smrti'', ujedno i urednik i lektor Jasnina romana. Osobno sam imala određene “male predrasude” prema ljubavnim ,, romanima'', međutim Jasnin roman se čita s velikom strašću, puno je u njemu pozitivnih vibracija i pozitivnih misli te posebnih lirskih metafora'', a u pronicljivom i inteligentnom Leontinovom, tj. Ericovom romanu, uživala je cijela moja obitelj”, otvorila je večer književnosti Biljana Dakić i na kraju pitala autoricu što je ljubav za nju.

 

,, Ljubav je sve. Ona je alfa i omega. Ljubav je pokretač, ljubav je ljubav. Ona je imenica, najobičnija riječ dok joj netko ne da značenje. Ljubav je aksiom, nešto čemu ne treba tražiti značenje. Treba naći ljubav'', Jasnine su riječi.

Nakon što nam je pjesnikinja i spisateljica, Evica Kraljić rekla nekoliko riječi o Udruzi Kvaka i poznanstvu s Jasna Šemigom Pintarić posredništvom iste kreativne udruge, dr. i književnica Vesna Oršulić nam je spomenula da je na ovu promociju došla na preporuku gospodina Zlatka Erjavca, autora poznate knjige “Žene vole pametne muškarce”, predstavljene nedavno u Pivnici Bošnjak u Novoj Gradiški,   a čuli smo i nekoliko riječi od ostalih posjetitelja koji su također napisali nekoliko knjiga, a pišu i dalje, Martina Piccolo je počela promociju riječima:

,, Do ovog susreta i ideje je došlo slučajno i, rekli bismo, spontano jer Leontina znam nekoliko godina i cijelo vrijeme smo bili u kontaktu preko facebook-a dok se nismo i uživo upoznali u Osijeku prošle godine. Tada se rodila ideja, kada je Gradska knjižnica Nova Gradiška radila program, pitala sam gospođu Biljanu da ,,ubaci i dvoje mojih prijatelja'', pitala sam za Dražena Markotića koji je bio ovdje u jedanaestom mjesecu i za Leontina koji je sad s nama ovdje. Leontin mi je kasnije rekao da će i njegova prijateljica predstavljati u Novoj Gradiški svoj ljubavni roman. Roman Izlet smrti jako je inteligentan roman koji kroz humor, satiru savršeno prikazuje sve anomalije u našem društvu . Ako bi se knjige mogle opisati na primjeru filmova, Izlet smrti, osim što bi bila komedija jer je urnebesno smiješna, ta knjiga bi bila zapravo parodija jer je jako dobro “ogolila” stvari u društvu koje su brutalne prema ,,običnom'' čovjeku, a koji doživljava to svakodnevno dok je sustav takav da je jednostavno brutalan prema tim ljudima.

 

Što se tiče Jasnine knjige, Leontin mi je rekao da će doći s prijateljicom koja je napisala ljubavni roman i pitala sam ga kako misli da se to izvesti jer je naizgled “nespojivo”. Budući je Leontin glavni urednik i lektor na romanu Ljubav dolazi kasnije, to je zapravo jedina poveznica između ta dva romana koja večeras predstavljamo zajedno. Roman Ljubav dolazi kasnije nije običan ljubavni roman. Pisan je u prvom licu, ima dovoljno likova, ali svatko od Jasninih likova iznosi svoju priču u prvom licu.''

Jasna nam je rekla da svoj roman ne predstavlja kao erotski roman, iako je erotika usko povezana s ljubavi i romantikom jer joj nije bila namjera erotiku u romanu stavljati u fokus i rekla je kako je njen roman zbog toga romantična ljubavna priča koja se može dogoditi svima nama, gdje god se nalazili: ,, Jako puno je danas erotskih romana u kojima je erotika prenaglašena, ponavlja se i kao da jedni od drugih prepisuju i tad to ide iz krajnosti u krajnost te postaje nezanimljivo. Mislim da sam to izbjegla. Neću reći da sam napravila čudo, ali mislim da sam erotiku malo drugačije opisala.''

O knjizi Jasne Šemiga Pintarić nekoliko riječi je rekao i Leontin Čapo Milenić: ,, Da, baš sam u predgovoru napisao i rekao sam jučer to i u Osijeku na promociji da sam u životu pročitao oko deset ljubavnih romana i kao da su mi slični. U svakom imamo neku erotiku, dvoje ljudi koji se sretnu, na kraju uvijek bude lijep kraj i to je to, uglavnom. Jasnin roman je baš poseban jer ima duboku filozofiju i nekakvu misao. To me potaklo na razumišljanje kako to nije samo ljubavni roman ili samo erotski nego je to nešto više, stvarno je lijepa književnost.''

Jasna Šemiga Pintarić živi i stvara u Šandrovcu kraj Bjelovara i još je u školskim danima, napisala svoju prvu zbirku ljubavnih pjesama tek 2016. godine, a prvi svoj roman napisala je već s petnaest godina i slobodno smijemo Jasnu nazvati ,,žena-ljubav'' jer se i u razgovoru s njom može osjetiti kako stvarno svijet oko sebe gleda, doživljuje i opisuje kroz ljubav koja je prisutna u svemu.

,, Kao i za svaki od mojih već napisanih romana, i roman Izlet smrti , inspiraciju sam dobio iz stvarnih događaja. Maturalno putovanje u Grčku bilo je, mogu reći, inspiracija za roman Izlet smrti. Još sam u osnovnoj školi napisao svoju prvu priču, jako sličnu ovom romanu i nakon nekoliko godina sam tek odlučio proširiti tu priču i napisati roman. Haiku poeziju pišem od šeste godine, a već sa osam godina sam sudjelovao na Goranovom proljeću, objavljivao sam radove u Smib-u, Modroj lasti, Radosti i u lokalnim i školskim časopisima.'', obratio nam se Eric Johansson.

,,Moj muž i sin ne vole baš čitati,ali knjigu Izlet smrti su čitali i smijali su se non-stop, ali bez obzira što su umirali od smijeha čitajući ju, shvatili su koliko je zapravo bolna situacija cijeloga društva. Doista je oslobađajuće i zanimljiv je roman s “psihoterapeutskim učinkom” , rekla nam je Biljana Dakić.

,,Pseudonim Eric Johansson sam spojio od dva glazbenika metal glazbe koju inače slušam , pod stranim imenima se više čitaju fantasy romani, a s obzirom da je ovaj roman dobio potvrdu i potporu Ministarstva kulture, u romanu ima i moja biografija kako bi se znalo da je u pitanju domaći autor.'', objasnio je Leontin svoj pseudonim Eric Johansson. Njegov roman bio je najprodavanija knjiga na štandu poznatog i renomiranog izdavača Zagrebačke naklade i kako je, osim promocija po cijeloj Hrvatskoj, imao promociju i u Beogradu. Najavio je i novi roman koji bi već u ožujku trebao biti izdan, a promocija tog romana, koji je prvi dio trilogije, bit će u Osijeku. Kroz smijeh je Biljana Dakić pročitala nekoliko stranica iz Ericove knjige, a na samom kraju druženja, Jasni Šemiga Pintarić i Martini Piccolo zaposlenici Gradske knjižnice Nova Gradiška uručili su cvijeće i knjige u znak zahvalnosti za ovu književnu večer .

NGB-2020-01-29-001

NGB-2020-01-29-002

NGB-2020-01-29-003

NGB-2020-01-29-004

NGB-2020-01-29-005

NGB-2020-01-29-006

NGB-2020-01-29-007

NGB-2020-01-29-008

NGB-2020-01-29-009

NGB-2020-01-29-010

NGB-2020-01-29-011

NGB-2020-01-29-012

NGB-2020-01-29-013

NGB-2020-01-29-014

NGB-2020-01-29-015

NGB-2020-01-29-016

NGB-2020-01-29-017

NGB-2020-01-29-018

NGB-2020-01-29-019AEM logo banner

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner