„Love Wins“

Izložba zagrebačke umjetnice Jasmine Krajačić, slikarice i grafičarke, otvorene 13. prosinca u Domu kuture u organizaciji Učilišta „Relković“.

Okupljenima je dobrodošlicu poželjela ravnateljica prof. Danijela Juranović i tom prigodom ukratko upoznala s autoričinim radom:

- Jasmina Krajačić rođena je 26.srpnja 1968. godine u Zagrebu.Nakon završene škole Primjenjenih umjetnosti, smjer slikarstvo, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu.Diplomirala je1992. na grafičkom odjelu, u klasi prof. Šuteja. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.Član je HDLU-a i HZSU-a.

Već duži niz godina predstavlja se u zemlji i inozemstvu, a drago mi je ovu svestranu umjetnicu pozdraviti i u Novoj Gradiški, kao i članove njezine obitelji.

Izložba je nastala kao izraz Jasmininih osobnih uvjerenja i izraženoga stava koje je predočila u likovni izričaj s jasnom porukom. Autorica je vrlo uspješna i u grafičkom dizajnu, bavi se i fotografijom pa tako u ovom prostoru imamo priliku vidjeti i svojevrsnu „izložbu u izložbi“ njezinih fotografija nastalih tijekom putovanja u Englesku- rekla je, među ostalim, prof. Juranović.

U dosadašnjem stvaralaštvu Jasmine Krajačić zastupljena su i figurativna i apstraktna kompozicijska rješenja. U oba slučaja, međutim, njezin likovni rukopis konzistentan je i karakterističan. Jasmina svakom motivu - bio on prepoznatljiv ili posve nepredmetan - uvijek pristupa na istovjetan način. To znači da ustraje na njegovom (pre)oblikovanju u duhu vlastitih poetskih odrednica koje podrazumijevaju bogati ali jasno čitljiv kolorit u koegzistenciji s dojmljivom linijskom razigranošću. Zbog toga mnoge od Jasmininih slika posjeduju "mozaikalan" ugođaj i naglašenu dekorativnost. Simbolički aspekt svjesno je u drugom planu te uglavnom izvire iz autoričine intimne ikonografije. Na promatrača, dakle, ponajprije djeluju i fasciniraju ga čisto vizualne karakteristike svake pojedine slike.

Više o izložbi s kojom se predstavila novogradiškoj publici i uopće o umjetnosti Jasmine Krajačić govorio je Saša Pavković, novinar i likovni kritičar, koji autoričin rad prati gotovo 30 godina.

-Ovo je na neki način logičan nastavak Jasmininih prijašnjih radova. Kao što je rečeno ona je i grafičarka i slikarica i to se vidi i u ovom njezinom najnovijem ciklusu „Love Wins“ kojim ostaje vjerna prepoznatljivom figurativnom, popartističkom izrazu nadopunjenom bogatim kolorizmom. Ove radove izlagala je i u Galeriji KIDS u Zagrebu. Izložbom fotografija pokazuje vlastiti proboj na englesko tržište. I taj utjecaj se vidi po tome što je njezino slikarstvo, koje je ostalo prepoznatljivo i autentično ipak dobilo jednu novu dimenziju –lagani štih street arta, jer je baš u Engleskoj jako razvijen taj likovni pravac. Pod utjecajem te prebogate engleske pop kulture, mutikulturalizma s kojim se tamo susretala nastala je i ova izložba koja je u nekim segmentima provokativna, ali u stvari promiče ljubav na različite načine. Jer, nakon svega, ipak ljubav pobjeđuje i nadam se da ćete uživati u njezinim slikama iz ovog ciklusa- istaknuo je Saša Pavković.

Autorica je samo naglasila kako nije potrebno da bilo što govori jer je sve rekla svojim slikama, a potom je otvarajući izložbu gradonačelnik Vinko Grgić zahvalio autorici i njezinoj obitelji na dolasku u Novu Gradišku i istaknuo, među ostalim, slijedeće:“ Zahvaljujući prof. Danijeli Juranović, ravnateljici Učilišta „Relković“ koja stvarno jako dobro radi, vrlo često organiziramo ovdje izložbe i svaki mjesec imamo jednu, a često i dvije nove izložbe. Postoje trenuci u kojima smo vođeni objektivnim činjenicama, a postoje i oni u kojima smo subjektivni. Ovdje sam subjektivan jer poznajem Jasminu 17 godina i pratim njezina djela. A ona su u nekim fazama potpuno drugačija od onoga što očekujete. Uvijek u svim vrstama umjetnosti ljudi razvijaju neki svoj prepoznatljiv stil. Međutim postoji grupa umjetnika koji se stalno istražuju, koji su znatiželjni, koji dotaknu vrhunac u jednoj fazi, a onda okrenu priču i nastave u nekom novom stilu. U tu grupu pripada naša Jasmina, koja uvijek želi napraviti nešto novo i ostaviti trag iza sebe. Nisam znao što će nas dočekati u Novoj Gradiški i opet sam oduševljen. Slijedeća faza će vjerojatno biti za 2-3 godine i vjerujem da ćemo je ponovno ugostiti i doživjeti nešto novo. Ovo slikarstvo koje je pred nama gotovo je impasto slikarstvo i zahtjeva puno truda, energije i volje i svega što umjetnika čini umjetnikom.“

Otvorenje izložbe „Love Wins“ Jasmine Krajačić u cjelovitu je priču upotpunio punk rock band „Projekt Trnsko“.

I ovaj kulturni događaj upriličen je kao jedan od sadržaja obilježavanja Dana grada, a među publikom su bili nazočni i zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina, Borislav Vidošić, Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška, djelatnici Odsjeka za društvene djelatnosti grada, gradski vijećnici, gosti iz Požege i mnogi drugi.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner