Graničari svome gradu

Naziv je tradicionalnog koncerta kojega su HPD „Graničar“ i njihovi gosti darovali Gradu i Župi za rođendan u predvečerje blagdana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, naše zaštitnice.

I glazbom su prenijeli poruku kojoj prijevod nije potreban- poruka je to ljubavi, koja je pokretač svega pozitivnoga, poruka koja ide od srca do srca. A da je tomu tako potvrdili su i poklonici zborskog pjevanja, prijatelji Graničara, koji su u doista velikom broju došli na ovaj koncert.

I nisu se prevarili jer glazba im je oplemenila duše i ugrijala srca i zato su velikim pljeskom „rekli“  hvala Graničaru, ali i njihovim ovogodišnjim gostima, a bili su to mladi glazbenici za koje vjerujemo kako će jednoga dana i sami postati  članovi ovoga Pjevačkoga društva koje njeguje hrvatsku glazbenu baštinu, čuva i dostojanstveno pjesmom i duhovnom i domoljubnom i obradama tradicijskih skladbi, ali i popularnom-domaćom i stranom, daruje pregršt radosti svuda gdje nastupa  u Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica.

Na početku koncertne večeri okupljenima je dobrodošlicu uputio Ivan Koren, predsjednik Graničara i čestitao Dan grada i župe, zahvalio također i pokroviteljima -gradu Nova Gradiška, kao  i medijskom pokrovitelju Građanskoj inicijativi NG-Buntovnici.

U ime Grada obratila se dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskoga vijeća, inače dugogodišnja vjerna podupirajuća članica ovoga Društva i tom prigodom, među ostalim rekla:“Drago mi je što zapravo u ime Grada pozdravljam gotovo svake godine na koncertima Graničara, jer sam doista veliki štovatelj njihova rada i djela. Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Graničar je također sudjelovao, oduševio izvedbama i obradovao nas. Dan grada slavimo u ovo adventsko vrijeme kada se svi nekako osjećamo ushićeno i svečano i kada je naš Grad izuzetno lijepo okićen i svi se nekako poletnije, bolje i življe osjećamo“. Dr. Rakas-Vujčić također je uputila čestitke kako za Dan grada i župe tako i uz nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane poželjevši svima puno zdravlja te da ih provedu u zajedništvu sa svojim obiteljima u toplini svojih domova. 

I krenula je glazba. Koncert  je HPD Graničar kao i uvijek poklonio  pod svojim povijesnim geslom „Radu i slobodi, nek' nas pjesma vodi“.  A kako Graničari njeguju različite glazbene vrste posvećujući najviše pozornosti hrvatskim skladateljima, ali i duhovnoj glazbi, poveli su na glazbeno putovanje, u predvečerje blagdana Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice naše Župe i Grada, upravo duhovnom skladbom i to Jubilate deo, (Taize) pod ravnanjem prof. Ivane Bušić.

Našu Slavoniju  riječima je opjevao Ivica Muraja, član  Graničara, a glazbu skladala Renata Grgić, voditeljica staropetrovoselskog Vokalnog  ansambla „LIRA“ koji djeluje u sklopu KUD-a Tamburica. Skladba je naslovljena Slavonijo moja i uslijedila je u čast našega prelijepoga zavičaja. 

Gosti Graničara bili su mladi glazbenici kojima su i ovoga puta dali priliku pokazati  što rade i koliko su nadareni. Petra Šimunović, učenica 6.razreda OŠ Ante Starčevića  Rešetari i 4. razreda Glazbenog odjela OŠ Mato Lovrak, odjel flaute, izvela je skladbu Suncokret, Josipa Jankovića, a potom su Graničari  domoljubnim pjesmama Zemlja dide mog i Oj, Hrvatska, oj, donijeli u srca i duše radost i ponos.

Uslijedila je skladba Uspavanka i klavirski duo Hane i Matee Mital, a potom i gospel skladba  „Just a closer walk with Thee“(S. Pethel). Publika je s Graničarima i solistima: Ivanom Korenom i Dragom Kovačevićem, zapjevala popularnu Nije u šoldima sve (arr. Zvonimir Slaviček) , ali i prelijepu ljubavnu Reci mi toplinom srca, solisti Dajana Adžić, Drago Kovačević. 

Glazbenim intermezzom oduševio je mladi Filip Paušić, učenik OŠ Ante Starčevića Rešetari izvedbom skladbe Flamenco na najmanjoj gitari na svijetu-ukulele. Inače Filip svira više instrumenata i samouk je.  

Dočarali su glazebnici i duh Božića skladbom O sveta noć (John A. Benke), a potom su u goste stigli i članovi Pjevačkog zbora OŠ Ante Starčevića Rešetari pjevajući našoj lijepoj zemlji Hrvatskoj uz Dominika Jelića za ksilofonom, a s njima su posjetitelji pošli i u glazbenu šetnju Ulicama grada (bubnjevi Dominik Jelić, ukulele Filip Paušić).

Za kraj rođendanskog koncerta u čast Grada i Župe Pjevački zbor OŠ Ante Starčevića Rešetari i HPD Graničar  izveli su skladbu Kad bi svi, Arsena Dedića, kojom su uputili i svojevrsnu poruku mira, ljubavi i zajedništva.

Na veliki pljesak, koji nije prestajao, Graničari su ponovili  skladbu Nije u šoldima sve, a publika je, pridružujući se, jednostavno postala dio njih.

Bio je ovo koncert  za pamćenje, a puna dvorana Doma kulture priznanje radu Graničara, koji bilježe 133-u godinu od ustroja društva, kao i 26 punih obnovljenoga rada.

 

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner