Gradu na dar

U nizu  rođendanskih koncerata uz Dan Grada i Župe, koncert „Gradu na dar“ poklonila je tradicionalno i Gradska glazba Nova Gradiška i to na blagdan sv. Nikole.

Dvorana Doma kulture i ovoga je puta bila prepuna posjetitelja i prijatelja naših glazbenika, koji su im ponovno priredili nezaboravno veče, a glazbenim putovanjem pokazali, na neki način, sve ono što su tijekom godine izvodili na nastupima.

Ova je godina za Gradsku glazbu Nova Gradiška, kako su istakli, po broju nastupa i aktivnostima bila jedna od najsadržajnijih i najproduktivnijih godina. Uz nastupe i izvan Grada, poseban doživljaj bio je niz koncerata nedjeljom u Gradskom parku kojih bi bilo i više da su vremenske prilike to dozvolile, ali u svakom smislu su bili pun pogodak za naš grad. Kažu kako će ih dogodine biti i puno više.

Na glazbeno putovanje povela je Gradska glazba skladbom “ Abba Gold“, koju su premijerno izveli prije dosta godina, a sada su  ju ponovno vratili na repertoar jer se uvijek rado prisjećaju slavnih Šveđana. Orkestar na osebujan način vodi kapelnik Filip Alasić koji je upravo za ovakvo vođenje orkestra na ovogodišnjoj Smotri puhačkih orkestara pobrao niz pohvala Ocjenjivačkog žirija.

Veliku uspješnicu Glorie Gaynor iz davne 1978.godine,  „I will Survive“, Glazba je izvela premijerno, a potom je uslijedila i  „Save the Last Dance for Me“ koju su napisali Doc Pomus i Mort Shuman , a koju su 1960. prvi snimili Drifters  s glavnim vokalom Ben  Kingom. Nakon toga pjesma je imala niz obrada, a jedna od njih je i poznati hit Ive Robića „17. ti je godina tek“.

" Shallow " je pjesma koju su izveli američka pjevačica Lady Gaga i američki glumac i filmaš Bradley Cooper i središnji je trenutak u filmu " A Star Is Born " iz 2018.godine. Pjesma je dobila veliko priznanje glazbenih kritičara koji su pohvalili Gagine vokale, dramatičnost aranžmana i tekst ove pjesame, smatrajući je dostojnom za nominaciju i  nagradu Oskara.

Uz orkestar i ovoga je puta oduševila vokalnom izvedbom i njihova članica Barbara Dautović Španović.

Naši glazbenici podsjetili su nas i na prekrasan film  „Kraljevi mamba“ iz 1992. izvedbom izuzetno emotivne skladbe „Beautiful Maria OF My Soul“. 

Kako u Gradskoj glazbi sviraju i mladi i ovoga su puta kao gosti dobili priliku pokazati nadarenost i vještinu muziciranja. Nastupile su Ema Posavčavić i Lucija Prpić (flaute), a potom su Glazba i Barbara “dočarali“ „Čarobno jutro“.

I u slijedećim minutama rođendanskog koncerta u čast Grada i Župe  posjetitelji su uživali u izvedbama skladbi iz serija i filmova: „Hawaii Five-0“ i „Bohemian Rhapsody“. 

Uslijedila je i  „Couting stars“ , pjesma američkog pop rock banda One Republic sa njihovog trećeg studijskog albuma.

Oduševila je Gradska glazba izvedbom pjesme „Dok je tebe“ popularnog „Parnog valjka“, a Barbara, kojoj se pridružila i sestra Mirta vokalima i podsjetile na nezaboravni duet Akija i Tine.

Svevremensku baladu  „What a Wonderful World“, jazz pjesmu, koju su napisali  George i David Weiss, a prvi puta snimio Louis Armstrong, objavljena 1967. također smo čuli u izvedbi Gradske glazbe.

Da se osjećaju izvrsno potvrdili su glazbenici i skladbom Michaela Bublea „Feeling Good“. 

Uslijedilo je još nekoliko evergreena, a potom i skladba „Avenue Swing“, koja je našem orkestru bila vrlo zanimljiva i izazovna za obradu zbog tipičnog swing fraziranja koje je potrebno usavršiti kako bi orkestar mogao pristupiti i složenijim kompozicijama toga stila.

Ozračje Woodstocka donijela je Gradska glazba izvedbom  skladbe „Evil Ways“, Carlosa Santane, a u završnici koncert  začinila i specifičnim ritmom koračnice. Izveli su „Križ na grudima“ velikog hrvatskog skladatelja Nikice Kalođere.

Svim vjernim posjetiteljima, donatorima i pokroviteljima zahvalio je u ime Gradske glazbe Miroslav Trobić, predsjednik Udruge i ujedno za dugogodišnji rad u Glazbi uručio Zahvalnice. 

Za 5 godina dobila ju je Renata Tančak, za 15  je pripala Hrvoju Houdeku, a za 45 godina predanoga rada u Gradskoj glazbi NG uručena je Vladimiru Đuraseku, koji je i ovoga puta bio autor zanimljive konferanse.

Pohvale Gradskoj glazbi Nova Gradiška uputio je potom gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić.

Uz zahvalu svima su došli na ovaj koncert, zahvala je upućena i svima onima koji  tijekom cijele godine prate rad Gradske glazbe, a to su gradske i županijske strukture, Turistička zajednica grada te razni sponzori koji uvijek uskaču kad je najpotrebnije. 

-Hvala svima koji nas za praznike počaste „buklijom“ dok sviramo budnice ulicama grada, hvala roditeljima koji šalju svoju djecu u našu internu glazbenu školu i na taj način osiguravaju budućnost ove udruge, hvala našim kolegama glazbenicima iz Kutine: Goranu i Srećku koji su večeras došli pomoći  na ovom koncertu, hvala ton-majstoru Čumi koji je pomogao pri ozvučenju koncerta- dodali su glazbenici.

Podsjetili su i na  aktivnosti u adventsko vrijeme: 14. 12.u subotu,  podarit će adventski koncert kod fontane, 21.12., također subota imaju  tradicionalnu Adventsku zabavu u Društvenom domu gdje nastupaju „Dominik & company“. I za Badnjak imaju nastup na gradskom korzu odnosno kod fontane uz izvođenje popularnih hrvatskih i stranih Božićnih pjesama. I još, ako bude padao snijeg, možda zasviraju i nakon polnoćke. 

Koncert „Gradu na dar“ zaključili su s dvije božićne skladbe donoseći dašak ovoga najveselijega blagdana u godini.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner