Čokoladne godine u novogradiškoj Gradskoj knjižnici

Kako spojiti Pravo i književnost najbolje zna Mladen Kopjar, pravnik, bibliotekar, spisatelj, književnik, slobodni umjetnik, prevoditelj...

U 14,00 sati u prostoru Dječjeg o odjela Gradske knjižnice Nova Gradiška održano je predstavljanje knjige Čokoladne godine poznatog i nagrađivanog književnika za djecu i mladež Mladena Kopjara .


Organizatori su Gradska Knjižnica Nova Gradiška i Naklada Ljevak, a suorganizatori Osnovna ravnateljicama.
Moderatorica susreta bila je ravnateljica i voditeljica Gradske knjižnice Nova Gradiška, Biljana Dakić.

Prije samog predstavljanja knjige porazgovarali smo malo sa samim autorom i književnikom Mladenom Kopljarom;

NGB: Lijep pozdrav ispred portala NG-Buntovnici, došli ste ovdje u Novu Gradišku predstaviti knjigu...

Jesam. Zapraco više knjiga: Čokoladne godine, Poštanski Marko, možda ćemo pričati o Sjeni brončanog štakora... Više knjiga, uglavnom.

NGB: Otkad ste krenuli pisati knjige?

Pisanjem se profesionalno bavim već petnaestak godina, a samostalni umjetnik sam deset godina. To samo po sebi ne znači da se pisanjem bavim tek petnaest godina jer su se moji prvi spisateljski radovi dogodili još u ranijoj dobi, Osnovnoj školi, kako to već kreće. Zatim sam tijekom studiranja na Pravnom fakultetu poisao roto- romane i onda je započela moja suradnja sa književnim časopisima Plima, Radost, Modra lasta, Smib, kasnije Prvi izbor i tako je došlo do moje prve knjige. Danas imam već trinaest knjiga.

NGB: Trinaest? Lijep broj...

Da, stvarno je.

NGB: Jeste dosad pisali samo dječje knjige?

Ne, zapravo sam najprije počeo pisati za odrasle, a ta suradnja s dječjim časopisima mi je otvorila nove knjioževne te nekakve nove književne karine, puteve tko da je moja prva knjiga bila knjiga ramskim programom Hrvatskog radija i pisati kriminalističke komedije i drame za odrasle tako da sad aradim paralelno i za djecu i za odrasle.

NGB: Recite nam, kako je to spojivo: rekli ste kako ste završili Pravni fakultet, a to je relativno pravocrta grana, mogli bismo tako reći i nema baš previše odstupanja, a kako se sad tu našla Vaša kreativnost u obliku pisanja? Kako je to dvoje spojivo ustvari?

Mnoge to zbunjuje, moram priznati, Međutim, to su bila nekakva dva puta koja naizgled nemaju neke dodirne točke, ali su se razvijala upravo tako. Paralelno. A zašto se tako sve dogodilo? Jer ustvari nisam ni imao plan baviti se književnošću ili da ću biti samostalni umjetnik, a budući da znam i svjestan sam da se u Hrvatskoj čovjek ne može materijalno ostvariti samo baveći se književnošću, želio sam nešto studirati upravo zbog egzistencijalne sigurnosti i nešto što bi moglo biti korisno.

Međutim, nakon što sam završio Pravni fakultet, bilo mi je jasno kako se ja Pravom neću baviti tako da sam na kraju upisao i studij bibliotekarstva i radio sam nekoliko godina u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, ali je opet i dalje sve vodilo prema samostalnom umjetništvu, književnosti, autorskom radu, a kasnije i prevoditeljskom radu. Kombinacija ta dva rada: autorskog i prevoditeljskog ostvario sam karijeru samostalnog umjetnika- ako to tako možemo reći.

NGB: Što Vam je sad draže raditi od svega toga?

Autorski rad, naravno. Ali se mora od nečega živjeti.

Na Dječjem odjelu novogradiške Gradske knjižnice bilo je zanimljivo i živo, ali su djeca koja su došla sa velikim zanimanjem poslušala književnikovo predavanja i nakon što je bilo završeno, djeca su postavljala nekoliko pitanja, podijeljene su im čarobne čokoladice od kojih djeca imaju više energije za čitanje knjiga, a na kraju je predavaču i njegovoj pratnji uručen poklon u znak zahvale na ugodno provedenom danu punom dječjeg smijeha i sreće.

P1010103

P1010104

P1010105

P1010106

P1010110

P1010111

P1010112

P1010114

P1010117

P1010118

P1010121

P1010123AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner