Nikola Tesla-čovjek koji je rasvijetlio svijet

Iznimno vrijedna izložba otvorena 29. studenoga u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Organizatori izlože su Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski povijesni muzej, Muzej Brodskog Posavlja i Gradski muzej Nova Gradiška.

Autori izložbe i tekstova su Renato Filipin i Matea Brstilo Rešetar; likovni postav Nikolina Jelavić Mitrović; multimedijska prezentacija Ivan Marušić Klif; dizajn zvuka Vjeran Šalomon; replike izložaka izradio Zvonimir Rudomina; tehnička izvedba Igor Elez i Franjo Strugar; vlasnik izložaka Tehnički muzej Nikola Tesla.

 

Veliki broj sugrađana koje je ova izložba zaintrigirala pozdravila je ravnateljica novogradiškog Muzeja dr. Marija Mihaljević i izrazila zadovoljstvo što su u povodu Dana grada uspjeli ugostiti  izložbu o hrvatskom i svjetskom velikanu.

-Imamo izvrsnu suradnji s Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Ovo je druga izložba, prvom smo Novoj Gradiški predstavili Fausta Vrančića, a planiramo i daljnju suradnju. Naime novogradiškoj javnosti trebaju i druge izložbe, jer naš Gradski muzej je muzej kompleksnog tipa i normalno je da za one sadržaje koje ne možemo sami pripremiti, jer nemamo kadrove, surađujemo sa našim velikim hrvatskim ustanovama i na taj način ih približimo i našoj školskoj djeci i svima nama- dodala je dr. Mihaljević. 

Ovu vrijednu izložbu predstavila je Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i tom se prigodom zahvalila muzejskom timu na ugodnoj suradnji i na pozivu da ih ugoste te dodala slijedeće: „Osobito nam je zadovoljstvo što nakon Fausta Vrančića predstavljamo još jednog velikana znanosti i tehnike rodom iz Hrvatske, što je i misija našeg Muzeja. Također je ostvarena i jako dobra suradnja i Muzeja Brodskog Posavlja i Gradskog muzeja NG tako da ovu, kao i prethodnu izložbu zajedno organiziramo.

„Nikola Tesla-čovjek koji je rasvijetlio svijet“ putujućuja je izložba o jednom od najvećih izumitelja svih vremena, genijalnom Nikoli Tesli. Riječ je o multimedijskoj izložbi koju su priredili Hrvatski povijesni muzej i Tehnički muzej Nikola Tesla, a koja je prvi puta predstavljana u palači UNESCO-a u Parizu 2006. godine, u povodu 150. obljetnice Teslina rođenja i proglašenja 2006. Godine, Godinom Nikole Tesle. Izložbu je inicijalno realizirao tim kojega čine Ministarstvo kulture RH, Hrvatska komisija za UNESCO, Hrvatski povijesni muzej i Tehnički muzej Nikola Tesla. Izložba je već gostovala u Parizu, Madridu, Bratislavi, Košicama, Helsinkiju, Sankt Petersburgu i Brnu. Ovo joj je tek drugo gostovanje u RH i nadamo se da će njezino putovanje našom zemljom biti i nastavljeno. Na proljeće bi trebala biti predstavljena i na Sveučilištu u Paviji u Italiji.

Izložba prvenstveno ima edukativni karakter, predstavlja Teslin život od rodnog Smiljana do SAD-a, razne povijesne događaje, njegova istraživanja te izume i patente, koji su mijenjali svijet, ne samo u vrijeme kada su izumljeni, nego i danas čine osnovu najnovijih tehnologija. O najvažnijim životnim trenucima i radu, Teslinoj osobnosti, svestranosti, ekscentričnosti i svjesnosti vlastitog poslanja posjetitelji saznaju od strane samog izumitelja putem njegovih misli zabilježenih u autobiografskoj  knjizi „Moji izumi“, a koje su aplicirane na panoe. Iako njegovi najvažniji izumi potječu iz posljednjeg desetljeća 19. stoljeća, npr. rotirajuće magnetsko polje, demonstrirano eksponatom „Kolubovo jaje“, izmjenična struja bez koje je naša svakodnevica i rad nezamisliv, Tesla je neosporno i čovjek 21. stoljeća. Njegova vizionarska i duboko humanistička ideja bežičnog prijenosa energije na velike udaljenosti tek se treba ostvariti. Tesla je rođen u Hrvatskoj, svoje prvo znanje stekao je u Hrvatskoj gdje je napravio i prve eksperimente i odatle je krenuo u svijet i postao svjetska baština. Čovjek koji je rasvijetlio svijet. Svjedoci smo da Tesla danas ima puno više obožavatelja i sljedbenika nego ikada što nam pokazuje da je njegova ideja još uvijek živa i da nadahnjuje današnje generacije pa je s tim ciljem i ova izložba u vašem Gradu- rekla je Markita Franulić.

O izložbi je govorio i Renato Filipin, jedan od autora i naglasio kako zapravo predstavlja presjek života i rada Nikole Tesle. Na deset panoa su vremenske linije gdje posjetitelji mogu pratiti godine koje su bile ključne u Teslinom životu. 

-Prikazana su i dva trodimenzionalna prikaza –Kolumbovo jaje –prikaz okretnog magnetskog polja, jednog od najznačajnijih izuma. Na tome se temelje i današnji kućanski aparati-perilica posuđa, rublja, usisavač,...Drugi eksponat je Teslin transformator. I kada je Hrvatska ulazila u EU bio je postavljen na Trgu bana Jelačića  i na taj način smo zapravo na toj svečanosti predstavili Teslu. Taj transformator je izvor visoke frekvencije i visokog napona. Ovakva naprava zapravo je nekakva osnova za sve današnje tehnologije koje se baziraju na visokoj frekvenciji. 

Izložba će biti otvorena do početka veljače slijedeće godine, a bit će upriličene i radionice za učenike i sve zainteresirane.

Izložbu „Nikola Tesla-čovjek koji je rasvijetlio svijet“ otvorila je dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća grada NG i naglasila kako je ovaj veliki izumitelj ponos naše države, ali i šire. 

-Ova je izložba pun pogodak u vrijeme kada obilježavamo Dan grada, a vidi se i danas na otvorenju da je interes naših sugrađana doista velik. Vjerujem da će ju do početka veljače razgledati mnogi posjetitelji, ne samo iz našega grada, već i iz okolice, a posebno školska djeca- istaknula je.

Izložba o genijalnom izumitelju rođenom u Hrvatskoj, Nikoli Tesli svojevrsna je pozivnica za obilazak stalnog postava njegove rodne kuće u sklopu Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu kao i Teslinog Demonstracijskog kabineta u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner