Počeo je 5. „Let s Gavranom“

Književno-kazališni festival „Let s Gavranom“ petu godinu za redom posvećen proznom i kazališnom radu Mire Gavrana u njegovom rodnom gradu počeo je 27. studenoga skupnom izložbom radova nastalih na temu Gavranove biblijske trilogije: Judita, Krstitelj, Poncije Pilat

.

Izabrani autori izloženih radova su akademski hrvatski likovni umjetnici: Željko Bubalo, Mercedes Bratoš,Dominique Jurić, Vanda Jurković, Zoran Kakša, Sandra Radić Parać, Luka Petrač, Vedran Šilipetar, Dragan Šijački i Nikola Vudrag.

Izložba je žirirana, a u Stručnom žiriju bile su prof. Danijela Juranović i Sonja Švec Španjol, diplomirana  povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, diplomirana muzeologinja  te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt, namjenjenog praćenju likovnih događanja u Hrvatskoj.

Autorica izložbe i teksta pratećeg Kataloga je prof. Danijela Juranović, koja je pozdravljajući našega zavičajnika, najizvođenijeg hrvatskog dramatičara u zemlji i inozemstvu Miru Gavrana, kao i goste, o izložbi, među ostalim, istaknula slijedeće:“Autori  radova su, potaknuti emocijom koju je Gavranov biblijski opus kod njih izazvao ili evocirajući ukorijenjene asocijacije na naslovne likove trilogije ili Bibliju općenito, stvorili vrlo raznovrsne, dijelom intrigantne, posebne likovne uratke. Cijela je izložba protkana raznovrsnošću motiva i tehnika uz naglašen suvremen pristup tradicionalnim temama tako da imamo radova od klasične figuracije i klasične interpretacije biblijskih tema do apstraktnih i simboličkih radova koji su temeljeni na simbolici slova i brojki koje prate ikonografiju Biblije. Nit koja povezuje Gavranovu trilogiju i izložene radove je komunikacija s krajnjim konzumentom, otvoren pristup umjetnosti, istini, životu, dobru i zlu“.

Istinski dirnut, kao i do sada svime što su mu u njegovom rodnom gradu pripremili toplim, iskrenim riječima zahvale okupljenima se obratio Miro Gavran i, među ostalim, rekao:“Mene je osobno ta Knjiga nad Knjigama-Biblija nadahnula na ta tri romana, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, ali i na jedan ciklus biblijskih pjesama koje se nalaze u jedinoj mojoj knjizi pjesama.Drago mi je kada vidim da i likovni umjetnici imaju želju na tu temu neke svoje tragove dati“.

Također je zahvalio Gradu Nova Gradiška na potpori ovoj manifestaciji, Učilištu Relković, Gradskoj knjižnici NG i ravnateljicama prof. Danijeli Juranović i prof. Biljani Dakić, ali i na dolasku u Novu Gradišku Jani Krasnoj, urednici i redaktorici njegovih knjiga na češkom jeziku, Branki Džebić, ravnateljici Književnog festivala „Večeri u suton“ u Velom Lošinju, kao i Ivanu Vargi, prevoditelju njegovih djela na mađarski jezik.

Posebnu zahvalu uputio je prof. Juranović na osmišljavanju ove izložbe, kao i prof. Biljani Dakić koja je prije pet godina inicirala održavanje ovoga  Festivala u Novoj Gradiški.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić i tom prilikom istaknuo:“Iz godine u godinu imamo sve kvalitetnije sadržaje u sklopu ovoga Festivala, a moram naglasiti kako mi je i veliko zadovoljstvo što predstavnici našega Grada zadnje dvije godine imaju priliku i čast nazočiti Gavran festu u Pragu. Doduše ove je godine to bio 10-i, ali i mi pokušavamo nekako uspostaviti ravnotežu i pokazati da ipak nismo toliko mali. Naravno trudit ćemo se i dalje i nastojati ih i „prestići“.

Gradonačelnik Grgić također je istaknuo kako je u gotovo 30 godina neovisnosti naše domovine naš Grad svakih 10 godina dodjeljivao titulu počasnog građanina Nove Gradiške. –Ove godine uz Dan grada na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća 7. prosinca ta će titula biti dodijeljena sa zadovoljstvom i Miri Gavranu- najavio je i dodao kako je ta odluka na Gradskom vijeću donesena jednoglasno.

Na otvorenju izložbe bili su, uz već spomenute, nazočni i predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, kao i mnogi prijatelji, ali i profesori Mire Gavrana.

U kazališnoj dvorani Doma kulture svečano je otvoren 5. „Let s Gavranom“ i nastavljen kazališnom predstavom „Sve o muškarcima“ , autora Mire Gavrana i u režiji Mladene Gavran. Glavni akteri bili su Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović, koji su razotrkrili muški svijet s puno humora i neočekivanih sukoba. Radnja je smještena u Zagreb, a, donijeli su, svaki igrajući po nekoliko različitih uloga, prepoznatljive suvremene likove s kojima se svaki gledatelj mogao lako poistovjetiti. U ovoj predstavi glumci su pružili istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Komedija „Sve o muškarcima“ do sada je imala 18 kazališnih premijera diljem svijeta od Rio de Janeira do Moskve, a do sada ju je vidjelo preko pola milijuna ljudi.

Peti „Let s Gavranom“ nastavlja se danas, 28. studenoga, lutkarskom predstavom za djecu „ „Mudra sova i lukava lisica“ u izvedbi Dječje scene Teatra Gavran, Međunarodnim okruglim stolom s temom „Miro Gavran u prozi i kazalištu od 2015.-2019.“ (od 11i 30 do 14h) te od 18 sati predstavljanjem 2. izdanja Gavranove knjige „Priče o samoći“.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner