Post-konceptualni glazbeno-scenski performans

Drugi dio multimedijalne izložbe “Fabrikator” Mladena Lovrića, rođenog Osječanina s korijenima iz Čečavca, londonskog studenta, koju je u Gradskom muzeju, 6. rujna otvorio Miroslav Pišonić, viši kustos Gradskog muzeja u Novoj Gradiški, dogodi se 21. ovoga mjeseca.

Bio je to post-konceptualni glazbeno-scenski  performans  u suradnji s Umjetničkom organizacijom “Škvadra”, ekipom mladih, kreativnih diplomanata Plesne akademije čija je članica i naša Novogradiščanka Eva Kocić, na što smo izuzetno ponosni.

 

Lovrić je ovoga puta predstavio još jedan talent, glazbeni. Naime, ovaj akcionizam i ritualni performans transmedijski je projekt spajanja medija glazbe, performansa i vizualne konceptualne umjetnosti.

-Izvođači, plesači, improviziraju na „zadanu“ temu (kompozicija Gorgoroth; stavak I,II,III i IV).  Gorgoroth je dolina u sjeverozapadnom Mordoru iz fantastičnog romana „Gospodar prstenova“ J.R.R. Tolkiena. Poljanu, pustoš kojom vladaju zlo i tama, dugu 500 milja zatvaraju dva planinska masiva, Ephel Duath-planina sjene i Ered Lithui-planine pepela.

Sama auditivna podloga je vrhunska eksperimentalna glazbena avantura koja se manifestira kroz atonalnost, serijalnost i kvazi-dodekafoniju, politonalnost, poliritmiju-polimetriju, uz puhačko i perkusionističko dokidanje tonaliteta, a predstavlja najradikalniji avangardni glazbeni nadrealizam.

Ovaj tip kompozicije predstavlja kritička istraživanja strukturalne dekonstrukcije avangardne orkestralne glazbe, postojećih orkestralnih djela, komorne glazbe, solo instrumentalne i elektronske glazbe kroz miks studijskih radova kao i field recordinga čime autor postaje zvučni skulptor. Produkcijski se intenzivno surađivalo s raznim glazbenicima, koreografima i drugim multimedijalnim umjetnicima-pojašnjeno je uz prateći katalog izložbe.

Na ovu multimedijalnu i transmedijalnu izložbu autor se  odlučio na dugogodišnji nagovor kolega Miroslava Pišonića, višeg kustosa u Gradskom muzeju NG i Gordana Bijelića, akademskog slikara-grafičara, a u ovom drugom dijelu izložbe  UO „Škvadra“ izvela je avangardni program uz Lovrićevu kompoziciju klasične glazbe. -Ovdje se radi o 3 D instalaciji i 4 D mediju, video i film i u pozadini je digitalni slideshowsa 58 slajdova i elektronska glazba u trajanju od 150 minuta“, rekao je, prilikom otvorenja prvog dijela izložbe, Mladen Lovrić.

Cijeli ovaj projekt karakterizira, kako je istaknuto u pratećem tekstu izložbe, urbana koreografija, urbane transformacije, privremena site-specific intervencija ili moguća participativna akcija u javnom prostoru, neograničena sloboda radnji, ritualnost:cross-over izvedba koja spaja performans, pokret i ples s odjekom eksperimenata i nadrealističkih seansi ili rituala, plesne umjetnosti gdje se tijelo shvaća kao poetika; u konačnici jedan eksperimentalni interdisciplinarni estetsko-konceptualni izričaj.

Podsjetimo!

Multimedijalna izložba Fabrikator“, autora Mladena Lovrića pokazuje koliko je opčinjen informacijama.
-On s jedne strane kroz vizualno, multimedijsko ispoljava unutarnja stanja i previranja, buku misli, kako svojih tako i onih svojstvenih gotovo svakom čovjeku danas, dok s druge strane permanentno propituje širi društvenopolitički kontekst. Te dvije strane se nadopunjuju, gotovo podudaraju. Autor nas katkad u slojevitost svojih radova uvodi na suptilan način, a katkad zavodi „jasnoćom“ na prvi pogled, stoga budimo oprezni i ne nasjedajmo na njegove provokacije. Bilo da se radi o digitalnom ili klasičnom slikarskom pristupu, on kolažiranjem informacija iz novina o ljudima, stvarima i događajima i slojevima boja kreira metež i zamršenost, kaos,...

Posredstvom likovnih i inih elemenata Lovrić naprosto komentira svijet i vrijeme u kojem živi(mo) te na taj način ostavlja svoj trag. Hoće li te tragove dalje netko prepoznati, pratiti, to ne ovisi o umjetniku. Bilo kako bilo, pred nama su činjenice kao što je i sam autor činjenica i kao takve bespogovorno su zauzele svoje mjesto pod suncem. Svaki djelić formata, svaki materijal, svaki predmet (ready-made), svaki instrument, ton, zvuk, pokret  podjednako mu je (ne)bitan.  Mladen Lovrić sa sigurnošću progovara o nesigurnom svijetu- istaknuo je Miroslav Pišonić u tekstu o autorovoj izložbi „Fabrikator“.

Publika, među kojom su bili i prof. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja NG i Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, a u ime Plesnog studija Marine Mihelčić, na poziv „Škvadre“, Valentina Ivanišević, izvrsno je, prema ocjeni plesača, reagirala na ovaj nesvakidašnji, fascinantan performans, a sam autor, Mladen Lovrić, upitan da ga komentira, rekao nam je:“Napišite, autor se samo smješkao!“

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner