Predstavljamo Vam ,,Kordinu šaku'' i ,,Kraljevstvo nade - roman mača, magije i smijeha''

,,Ovaj dečko ima potencijala!'', pomislila sam u sebi.

U moru mladih ljudi koji odlaze iz Lijepe naše za boljim životom, u Osijeku sam upoznala jednog nadasve zanimljivog mladića pa Vam zato prenosim razgovor u kojemu želim predstaviti njegov rad-pisanje romana pa se nadam da ćete uživati.

Upoznajmo ,,Kordinu šaku'' i recimo nekoliko riječi o romanu ,,Kraljevstvo nade - roman mača, magije i smijeha'' , ali i najavimo nove romane bez obzira što je Mjesec knjige završio jer knjige su naši najbolji prijatelji bez obzira koji mjesec je u godini:

1.         Pozdrav ispred portala NG Buntovnici, za početak nam se predstavi i reci nam kad se ustvari razvila tvoja želja za pisanjem romana?

Lijep pozdrav tebi i svim suradnicima portala NG Buntovnici! Evo da se predstavim kako spada, zovem se Leontin Čapo Milenić, rođen sam 1989. godine u Osijeku, pisac sam i umjetnik, te lektor i prevoditelj, a po struci magistar hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Strastveni sam ljubitelj SF-a, fantasya, horora, stripa, rocka i metala, kineske kulture, paranormalnih misterija i nordijske mitologije, a također i otkačenog humora, a svi ti elementi mogu se zamijetiti u mojim djelima. Također često pišem pod svojim umjetničkim imenom Eric Johansson, posebice kada je u pitanju fantasy.

Pišem od kada znam za sebe, sa nekih šest godina napisao sam svoju prvu pjesmu, a nakon nje slijedio je veliki broj haiku pjesma od kojih su neke objavljene u lokalnim školskim časopisima te dječjim časopisima Smib, Radost i Modra Lasta. 1997. godine nagrađen sam za haiku pjesme prvom nagradom na festivalu poezije Ivica Kičmanović u Zaprešiću. Nakon haiku pjesma okušao sam se u pisanju i brojnih drugih pjesničkih vrsta i to traje sve do danas - bile one humoristične, epske, misaone, ljubavne, futurističke, prigodne... Na natječaju ERATO 2001. godine dobio sam priznanje Međunarodnog instituta za književnost za lirsku pjesmu. Nakon toga krenuo sam pisati kratke priče.

Također sam se u osnovnoj i srednjoj školi sve do prvih godina faksa bavio pisanjem i crtanjem vlastitih stripova, većina njih je bila na razini karikature, a radilo se o super junacima proizašlima iz moje mašte, ali i također o parodičnim crnohumornim stripovima. Svi ti stripovi koje sam nacrtao, a bilo je tu sigurno više od 800 nacrtanih stranica, većinom su pravljeni isključivo za moju dušu, no neki su bili pravljeni za prijatelje iz srednje škole i faksa čije sam likove u tim stripovima prikazao na šaljiv, karikaturalan način.

Način izražavanja i stvaranja kakav sam koristio u tim stripovima - parodija, satira, ironija, crni humor - bili su temelj i polaznica za pisanje mog prvog romana Kordina šaka. Na pisanje romana odlučio sam se krajem srednje škole kada mi jedan od mojih najboljih prijatelja iz školskoga doba (s kojim sam i danas u odličnim odnosima), kojega smo svi zvali Korda, predložio da napišem jedan akcijski roman u kojem bi on bi glavni junak. To nije bilo ništa neobično budući da sam u to vrijeme pisao brojne humoristične pjesme posvećene mojim prijateljima koje bih im nakon toga poklonio, no nikada to nije bilo u nekoj dužoj književnoj formi. Prihvatio sam njegovu zanimljivu ideju te napisao jednu novelu pod imenom Kordina šaka. Nakon veoma pozitivnih reakcija ljudi koji su je pročitali, za vrijeme faksa sam je nadopunio i proširio u roman. Nakon podužeg vremena pregovaranja i traženja financija, roman je objavila izdavačka kuća Edicije Božičević iz Zagreba. Također je nedavno izašlo i elektronsko izdanje romana u izdanju Media Art Contenta, Novi Sad, Srbija.

 

2.         Tvoj prvi roman koji je već izdan nedavno, ,,Kordina šaka'', je trash roman, ali govori o mladom pojedincu i njegovoj poziciji u društvu, njegovim razmišljanjima… Što ustvari jedan mlad čovjek danas može reći o društvu u kojem je i njegovoj poziciji u njemu? To bi zapravo bio bunt, zar ne?

S ponosom mogu reći da je ,,Kordina šaka'' prvi pravi trash roman objavljen u Hrvatskoj. Iako su prije njega izašla dva romana koja su sadržavala određene trash elemente - veoma zabavni Gori domovina autora Zorana Lazića i Tonćija Kožula te Klonirana autorice Jelene Čarije, ,,Kordina šaka'' je prvi domaći crnohumorni trash roman u potpunosti inspiriran zabavnim, po nekima lošim, ali kultnim SF i horor filmovima B-produkcije, koji kombinira u sebi hrpu žanrova - od akcije, krimića, trilera, fantasya, SF-a, horora, parodije, satire i travestije, basne i bajke pa sve do povijesnog i kung fu romana.

Što se tiče pojedinca u mom romanu, Korde Glavosjekača, i njegove pozicije u društvu, Korda je rođeni buntovnik, na društvo oko sebe gleda sa prijezirom, često ga odbacuje i ismijava, poimanje dobra i zla interpretira na samo sebi svojstven način, a jedina stvar proizašla kao tvorevina društva, a kojoj nikada ne kaže NE jest alkohol, koji je njegova najslabija točka i često ga skoro dođe glave. Korda ne traži mnogo od života - dobro se napiti, potući, kao član mafijaške organizacije preprodati drogu, ako se ukaže prilika zavesti koju ljepoticu, popušiti najbolje kubanske cigare te na kraju ... opet se dobro napiti te tako neprestano u krug.

Na svojim specijalnim misijama on putuje cijelim svijetom, ali i izvan njega, posjećuje čak i Mjesec te susreće cijelu paletu likova od kojih su neki poznate društvene ili povijesne ličnosti. On tumači ljude i događaje s kojima se susreće onako kako se njemu svidi i kako mu se više isplati. Kao plaćeni ubojica, on je uvijek na strani koja njemu najviše odgovara. Po podrijetlu je Rus, no odgojili su ga Kinezi zbog toga često i vjerno pomaže svom posvojitelju i učitelju, šaolinskom mudracu Cha Pou te predsjedniku Mao Zedongu u ratu protiv Japanaca koji su veliki kineski neprijatelji, nisu mu dragi ni afrički crnci koji vode konkurentsku mafiju, a s druge strane, nije mu nikakav problem prijeći na stranu korejskog ili kubanskog predsjednika ako mu dobro plate kako bi pak izvršio atentat na američkoga predsjednika kojega proziva kao "najvećeg neprijatelja mira u svijetu". Tako da se Kordin bunt prema društvu može tumačiti na različite načine. Iako na prvi pogled površan, on je iznutra iznimno kompleksan lik, pun suprotnosti, u nekim dijelovima romana je iznimno okrutan i hladan prema svojim protivnicima dok u drugima pokazuje velike emocije prema svojim prijateljima i štićenicima.

3.         Može li se Korda Glavosjekač, glavni lik romana ,,Kordina šaka'' , usporediti s nekim već poznatim SF junakom ili nekim od Marvelovih stripovskih junaka? Odakle si crpio inspiraciju za likove svog romana?

Na Kordinu šaku kao i samog Kordu i ostale likove u romanu utjecali su brojni filmovi, romani i stripovi, spomenuo bih samo neke - genijalni kineski film Fist of Fury velikog Bruce Lee-a i kultna kung fu parodija Kung Pow bili su ogromna inspiracija za nastanak Kordine šake, također klasično remek djelo Pakao Dante Alighieria, humoristični fantasy roman Frka s Faustom Rogera Zelaznya i Roberta Sheckleya, meni osobno najdraži strip Zagor (pogotovo što se tiče komičnih elemenata sa njegovim vjernim kompanjonom Chicom), izvrsni crnohumorni stripovi Dubravka Matakovića... Također sam uočio da Kordina šaka ima dosta sličnosti za odličnim švedskim kung fu trash filmom Kung Fury, koji je doduše napravljen nekoliko godina nakon mog romana.

Što se tiče usporedbe sa Marvelovim stripovskim junacima, ako bih Kordu trebao usporediti sa nekime od njih, to bi bio Deadpool s kojim on dijeli slične karakteristike - crni humor, ironičnost, satiru i komediju, bunt prema svijetu oko sebe, neprestanu akciju, grafički brutalno prikazano ubijanje svojih neprijatelja.

4.         Napisao si još dva romana, kad ih možemo očekivati na tržištu?

Tako je, nakon ,,Kordine šake'' napisao sam humoristični fantasy roman ,,Kraljevstvo nade - roman mača, magije i smijeha'', inspiriran između ostaloga nordijskom i grčkom mitologijom te sword and sorcery B-filmovima 80-ih godina. Ovaj poduži roman govori o neuspješnom švedskom piscu fantasy romana Wilhelmu Nordenbergu koji jednoga dana slučajno otkriva da je on zapravo davno izgubljeni princ čudesnog kraljevstva Windir koje se nalazi u drugoj dimenziji postojanja i tamo se zaputi kako bi uz pomoć novostečenih prijatelja, od kojih su neki fantastična bića, zadobio krunu koja mu po pravu pripada, a koje se krvavim prevratom domogao okrutni tiranin poznat po imenu Prekrasni gospodar. Ovaj roman mogu slobodno nazvati svojim životnim djelom s obzirom na godine pisanja, truda, emocija, kreativnosti i istraživanja koje sam posvetio i uložio u njega sve dok ga nisam završio. Njegov izlazak se očekuje iduće godine u izdanju Hangara 7 iz Zagreba, a postoji šansa da izađe i u tiskanom obliku u Srbiji, sve zavisi o financijskim sredstvima.

Drugi roman kojega sam napisao je crnohumorni horor ili preciznije određeno slasher Izlet smrti koji govori o srednjoškolcima i njihovoj poludjeloj staroj profesorici koji su se zaputili na kobni maturalac u Rumunjsku na kojem se počne događati niz stravičnih, ali i komičnih događaja. Početni oblik ovog romana osmislio sam i napisao još u osnovnoj školi u obliku kratke priče, no tek nedavno mi je pala ideja da ga proširim u kraći roman, izmijenivši imena likova i nadodavši brojne druge likove i radnje. Jedan izdavač iz Zagreba pokazao je interes za roman te ako bude financijskih sredstava mogao bi ga objaviti u bliskoj budućnosti.

Također imam ideju za jedan humoristični SF horor roman koji će se zvati Planet bezumlja i u koji će biti satira svih velikih grijeha modernog društva i doba.

5.         Gdje možemo nabaviti ,,Kordinu šaku''?

,,Kordina šaka'' kao tiskano izdanje se može kupiti preko interneta na službenim stranicama izdavača Edicije Božičević, preko web stranica za prodaju knjiga kao što su Superknjižara, Knjižara Ljevak, Hoću knjigu i Shopping centar te se može nabaviti u knjižari Nova u Osijeku.

Knjigu također možete posuditi u svim većima knjižnicama u Hrvatskoj, dostupna je i u osječkoj i zagrebačkoj gradskoj knjižnici te knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na moje veliko iznenađenje posve slučajno sa otkrio sam da je jedan primjerak Kordine šake nalazi u nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Princetonu u SAD-u. Kako je tamo dospjela, stvarno ne bih znao, no ova vijest me zbilja obradovala.

Elektronsko izdanje knjige se može skinuti preko brojnih internet servisa za čitanje ili kupovinu kao što su npr. Scribd ili Walmart.

6.         Koliko ti se život promijenio otkad si izdao prvi roman?

Od izdavanja mog prvog romana život mi se uvelike promijenio i to većinom na bolje. Nakon izdavanja Kordina šaka je predstavljena na HRT-u u TV emisiji Dobro jutro, Hrvatska te je održana promocija u prepunoj Knjižari Nova u Osijeku gdje se prodalo dosta primjeraka, a nakon toga svoj roman sam predstavio na festivalu fantastike Olympos u prostorima SF kluba Titan Atlas iz Osijeka. čiju srdačnu i veoma susretljivu ekipu ovoga puta mnogo pozdravljam i radujem se daljnjoj uspješnoj suradnji. Kordina šaka uvrštena je po izboru T-portala u TOP 10 deset preporučenih koje valja čitati toga ljeta kada je objavljena, a o njoj kao i svom pisanju govorio sam i u intervju za međunarodni kineski web radio - China Radio International.

Osim pisanja romana, preveo sam nekoliko knjiga s engleskog jezika, dosta putovao (Egipat, Tunis, Meksiko, Turska, Grčka, Engleska...) gdje sam pokupio podosta inspiracije za nova djela. Prije nekog vremena otvorio sam račun na Wattpadu - internet platformi za pisce i njihove knjige koje možete besplatno čitati pa ako želite možete posjetiti moj Wattpad profil - ericjohansson1989 gdje možete bez ikakve naknade čitati moje priče i ulomke iz romana, kao i priče i romane mojih divnih kolega, prijatelja i prijateljica, Wattpad pisaca koje bih ovim putem također srdačno pozdravio, pogotovo sve drage i veoma talentirane članove Facebook grupe za Wattpad pisce i čitatelje WATTPAD - SHARING IS CARING. I za kraj, ako mi želite pisati, bilo što pitati, družiti se, saznati nešto više o mom pisanju ili se samo pozdraviti, slobodno možete navratiti na moju službenu Facebook stranicu :                                Eric Johansson - Fantasy Writer. Hvala puno unaprijed, svaka vaša podrška mi mnogo znači.

7.         Hvala ti i puno sreće u daljnjem radu.

Hvala vama na lijepim željama te također veliko hvala na ovoj krasnoj prilici za intervju! Lijep pozdrav do idućeg puta i svako dobro!

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner