20. godina HPS "Slavča" i tradicionalni koncert "Na te mislim" gradu i župi za rođendan

Naša domovina Hrvatska prebogata je iznimnim vrijednostima, kojma je Ministarstvo kulture dodijelilo  i status zaštićenog materijelnog i nematerijalnog kulturnog dobra. U ovu drugu skupinu svakako pripada i starogradska pjesma.

A Nova se Gradiška već 20. godina diči HPS "Slavča", kojoj je i cilj, od samoga osnutka, njegovati prvenstveno starogradsku pjesmu.

Na repertoaru ih imaju 140, a uz njih su tu i duhovne, domoljubne kao i popularne pjesme. I nastupima su bogati, 25-30 godišnje kako u svom gradu i okolici, tako diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica. Spremno se odazivaju i s radošću sudjeluju i u svim manifestacijama i oplemenjuju pjesmom mnoge događaje. Plijene i izgledom, s obzirom da i građanskim kostimima (krinoline, frakovi, damski šeširi, cilindri) s kraja 19. i početka 20. st. (izradila ih je prilikom osnivanja prof. Marija Karlovčan Subić) nastoje očuvati građanski duh Nove Gradiške i dašak vremena kada su te starogradske pjesme bile iznimno popularne.

I ove su godine, 11. puta po redu, upriličili tradicionalni koncert "Na te mislim" i u Domu kulture okupili vrsne goste. Uz njih su nastupili Folkorna družina “Vuga” Karlovac, Povijesno plesna udruga “Kontea” iz Konjščine, ženska pjevačka skupina “Snaše” iz Narda,VS “Rusalke” iz Kutine, Plesna udruga iz Konjščine, "Vokalisti sv. Josipa" iz Velike Gorice te članice najmlađe novogradiške Vokalne skupine “Aurora”.

Ujedno je naša "Slavča" obilježila i 20. godina uspješnoga djelovanja i doprinosa bogatijem i sadržajnijem kulturnom životu grada.

U ime Grada, okupljenim se poklonicima glazbene umjetnosti i prijateljima "Slavče", obratila dr. Ljepša Rakas-Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća, čestitajući im 20. godina ustrajnoga rada i njegovanja ovog djelića naše kulturne baštine. Bila je ovo prigoda zahvaliti svim vjernim članovima "Slavče" koji su se radom utkali u sve godine njezina življenja, a među njima posebno Ivanu Muraji, koji je u ovoj pjevačkoj skupini od osnutka.

-Nemam riječi kojima bih opisala koliko sam sretna i zahvalna svim mojim dragim pjevačima i prijateljima u "Slavči", ali i zbog toga što uspijevamo u Novoj Gradiški okupiti drage ljude, koji njeguju ljubav prema glazbi, pjesmi i svemu onome što nam život čini ljepšim i bogatijim. Osjetimo da svi naši gosti tijekom ovih godina dolaze s jednim posebnim žarom, a sa žarom ih i mi primamo u našoj sredini.Osobno mi ova pjevačka skupina znači jako puno, pjesma mi znači jako puno. Donosimo pjesmom ljudima toplinu i emociju i zajedništvo, a posebno to osjećamo u ovo vrijeme Došašća-  rekla nam je u razgovoru Marija Kičić, voditeljica HPS "Slavča" zahvaljujući svima koji su im sve ove godine, na različite načine pomagali i podupirali njihov rad u kojega su utkali sve svoje slobodno vrijeme i iznimno puno lljubavi.


DSC00431

DSC00432

DSC00433

DSC00437

Foto: POUMAR

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner