Projekt suvremenog multimedijalnog muzeja duhana

Tvrtka ELDA  d.o.o. vodeći je europski proizvođač e-tekućina za elektronske cigarete. Predsjednik Uprave svoju je viziju započeo pronalaženjem najkvalitetnijih, bogatih aroma te osmišljavanjem i kreiranjem formula koje su danas postale najbolji svjetski recepti.

Želja mu je,također, oživotvoriti projekt suvremenog multimedijalnog muzeja duhana. S tim ciljem raspisan je Natječaj za idejno rješenje reljefa koji će predstavljati povijest duhana i pušenja od otkrića duhana do suvremenog doba.

Reljefi će biti dio stalnog postava suvremenog multimedijalnog muzeja duhana čiji je osnivač tvrtka ELDA d.o.o. Natječaj je bio otvoren od 20. kolovoza do 20. listopada 2017. godine, a, prema riječima Karoline Bartulović, akademski kipar Tomislav Kršnjavi okupio je odličnu ekipu akademskih kipara  i pozvao ih da se odazovu na natječaj, koji je bio Pozivnog i javnog karaktera.

U pozivnom dijelu natječaja pozvano je devet akademskih kipara i kiparica da daju svoje viđenje reljefa jedne od etapa povijesti duhana, a to su:

  1. Nikola Džaja, akademski kipar, redoviti profesor na ALU u Splitu
  2. Ivan Branko Imrović, akademski kipar, redoviti profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu
  3. Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica, samostalna umjetnica iz Splita
  4. Petar Dolić, akademski kipar, samostalni umjetnik iz Zagreba
  5. Dragan Dužević, akademski kipar, predavač na odsjeku Kiparstva na ALU u Splitu (na doktoratu na ALU u Zagrebu)
  6. Goran Balić, akademski kipar, predavač na odsjeku Kiparstva na ALU u Splitu (na doktoratu na ALU u Zagrebu)
  7. Stjepan Divković, akademski kipar, medaljer, samostalni umjetnik
  8. Alem Korkut, akademski kipar, samostalni umjetnik
  9. Mirjana Hanžić Drempetić Smolić, akademska kiparica, doktor umjetnosti, profesorica na Srednjoj umjetničkoj školi u Zaboku

U javnom dijelu Natječaja pozvani su likovni umjetnici, dizajneri, slikari i kipari te apsolventi akademija likovnih umjetnosti i dizajna da pruže idejno rješenje za karakteristične etape povijesti duhana i pušenja.

-Veseli nas što se veliki broj autora, posebno mladih ljudi, okušao u tome. Mi smo danas ovdje (20. listopada 2017.)  s akademskim kiparom Stjepanom  Divkovićem, koji je također pozvan da predloži svoj rad, a dovezli smo njegove radove. Inače su do sada pristigli radovi 17 autora, a ukupan broj radova znat ćemo u ponedjeljak 23. listopada. Bilo je i autra koji su radili i po dva-tri rješenja. Bilo je ponuđeno oko 9 tema o povijesti duhana od prvih Indijanaca zabilježenih da su pušili duhan pa do elektronske cigarete. Četiri člana komisije će odlučiti o najboljim radovima i oni će biti izliveni u bronci bit će dio stalnog postava budućeg multimedijalnog muzeja duhana- rekla nam je, među ostalim, Karolina Bartulović.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner