Edukacijom odraslih osoba, pripadnika romske nacionalne manjine, do redovitoga obrazovanja njihove djece

U Republici Hrvatskoj, prema procjenama živi više od 30 000 Roma. No procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj živi znatno veći broj Roma, između 30.000 i 40.000.

OŠ „Hugo Badalić“

Razlika između utvrđenoga i procijenjenog broja Roma u najvećoj je mjeri posljedica odluke samih Roma da se prilikom popisa stanovništva izjašnjavaju kao pripadnici neke druge narodnosti, a ne kao Romi, ali i zbog neriješenih statusnih pitanja.

Opširnije: ...

Odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina u školama Brodsko-posavske županije

Jezik je jedna od glavnih i najsnažnijih odrednica identiteta svakog naroda, a pravo je pripadnika nacionalnih manjina na odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu kojim se služe.

Ostvaruje se temeljem Ustava Republike Hrvatske, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Opširnije: Odgoj i...

U rodnim Vrbovljanima razvija ovčarstvo

Obitelj Ilije Drageljevića, kako nam je ispričao, u Vrbovljane se, na područje današnje općine Okučani, doselila sa područja Banovine (ranije Banija) davne 1880. godine.

Bavili su se stočarstvom, otac je radio i u nekadašnjoj Tvornici namještaja „Stjepan Sekulić“, a Ilijin stric je u jednom vremenskom razdoblju obnašao i funkciju Predsjednika Skupštine općine Nova Gradiška (prije Domovinskoga rata).

Opširnije: U rodnim...

Ostvaruju prava kroz Vijeće srpske nacionalne manjine, ali i putem predstavnika u Općinskome vijeća, a imaju i zamjenika načelnika

Na području općine Okučani među pripadnicima nacionalnih manjina najbrojnija je srpska zajednica.

Slijedom toga, a u skladu sa odredbama Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina u RH imaju i pravo sudjelovanja u izvršnoj vlasti.

Opširnije: ...

Nedostatak sredstava, prostora za rad, mala zastupljenost u medijima otežavaju djelovanje Vijeća srpske nacionalne manjine BPŽ

Istaknuo je, među ostalim, Dušan Nogić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije.

Pravo je pripadnika nacionalnih manjina na odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina kojim se služe, a ostvaruje se temeljem Ustava Republike Hrvatske, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina. 

Opširnije: ...

Općina Okučani pozitivan primjer suživota hrvatskoga naroda i pripadnika nacionalnih manjina

Tijekom Domovinskoga rata zapadni dio županije Brodsko-posavske, kojemu pripada i općina Okučani, bio je okupiran. 

Poslije Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ i oslobađanja ovoga područja život se polako, ali sigurno vraćao i gradilo se u svakom smislu.

Opširnije: Općina...