Plaketa gradu Nova Gradiška za potporu projektu Eko-škola

www.3sporta.com
 
 
 
 
 
 
Na ovogodišnjoj svečanosti uručenja zelenih zastava i ponovne obnove statusa Međunarodne eko- škole posebno je nagrađena lokalna zajednica koja podržava ovaj program već dugih 15 godina, a to je naš grad Nova Gradiška. U ime grada Plaketu je primila Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti u Novoj Gradiški.

Udruga „Lijepa naša“ uspješno vodi i koordinira program eko-škola u Republici Hrvatskoj od 1997. U programu sudjeluju brojni dječji vrtići, osnovne i srednje škole, a od ove godine pridružila se i jedna visokoškolska ustanova. Uspostavljena je nacionalna i međunarodna računalna mreža Eko-škola, pa je na taj način moguće saznati podatake o svakoj Eko-školi i lokalnoj zajednici iz koje škola potječe.

OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška

Gradska Osnovna škola Ljudevita Gaja, za sve što čini u smislu odgoja ekološki osviještenih  budućih građana, radu na uređenju okoliša, reciklaži i svim drugim aktivnostima, nagrađena je  dijamantnim statusom Međunarodnih eko-škola.

-U proteklih 15 godina, koliko se projekt provodi u školi i sama sam bila koordinator bez obzira na kojoj sam funkciji bila, pedagoga ili ravnatelja i doista sam ponosna što se svih tih godina vijori zelena zastava. Rezultat je to predanoga rada  učitelja i učenika, pomoći roditelja, ali i grada Nova Gradiška,  koji nas prate sve ove godine – naglasila je Helena Kudra, ravnateljica škole.

Osim uređenja okoliša važne su i odgojna i obrazovna  komponenta. Slijedom toga učenike educiraju  kako odlagati otpad,  što uopće s njim učiniti, što i kako reciklirati, kako se ponašati, štedjeti energiju, vodu.  - Sve to ovih 15. godina provodimo i kroz različite male školske projekte i na taj način smo stalno opravdavali status, ali bilježili su se i svi podatci, pripremala odgovarajuća dokumentacija jer ne možete  samo reći da ste nešto odradili. Morate to i argumentirati. Naravno to podrazumijeva i obilježavanje važnih eko datuma- Dan voda, Dan planete Zemlja, Dan šuma, Svjetski dan pješačenja,...dakle to smo odrađivali u okviru zadanog projektnog dana, a njega smo vezali i uz spomenute datume. Neke aktivnosti se možda i ponavljaju kao što je sudjelovanje na Danima kruha, eko kvizovima-sve je to sastavni dio međunarodnog programa eko škola- istaknula je ravnateljica.

Ove godine su  se bazirali na reciklažu nekih starih odbačenih stvari i potom ponovnu upotrebu. Tako su djeca sama izrađivala korisne i uporabne predmete npr. od otpadnih auto guma izrađivali su koševe za smeće. Roditelji su osigurali stare daske na koje su napisali eko poruke. -Na taj način smo kod učenika htjeli osvjestiti potrebu života i rada u skladu s prirodom, a kada djeca sama nešto stvore onda to i ostaje trajno ukorijenjeno kao način razmišljanja i življenja. U holu su i dvosjedi od starih paleta. Izradila su ih djeca i obojila i vrlo rado na njima sjede. Nitko ne uništava takve stvari. Tu je i poseban eko kutak u knjižnici kojega smo počeli uređivati prošle godine. I u  Biltenu Međunarodne eko-škole su objavili ovaj naš projekt, kako je tekao i tko se sve uključio na izvan nastavnim aktivnostima. Također su učenici sudjelovali u reciklaži, izradi namještaja, ali i sitnih uporabnih predmeta koji se koriste u knjižnici – ponosno nam je rekla ravnateljica Helena Kudra.

Uz Dan škole, 12. lipnja biti će upriličena svečanost podizanja eko zastave uz svečani program u Domu kulture.  

Dječji vrtić Nova Gradiška

U projekt eko vrtića krenuo je prije dvije godine, a nakon svake dvije status se obnavlja.  

-Ovo je naše prvo obnavljanje statusa i doista sam ponosna što se Dječji vrtić priključio ovom projektu. Sada smo jedan od rijetkih gradova u RH koji u ovakav projekt ima uključen vrtić, osnovnu (OŠ Ljudevita Gaja) i srednju školu-Gimnazija NG – istaknula je Vera Trobić, ravnateljica Dječjeg vrtića NG.

Od aktivnosti koje provode vezano uz projekt je i Olimpijski festival vrtića (održavaju ga 14. godina u kontinuitetu) i promoviranje zdravog načina života. - Prehrana je kod nas u vrtiću kuhana, prirodna, izbjegava se „brza“ hrana.  Provodimo i svakodnevne aktivnosti od razvrstavanja otpada, štednje vode, električne energije, sadnje cvijeća u okolišu vrtića. Dakle u vrtiću ima i dovoljno ideja i dovoljnu ruku. Uvijek ih  može biti više, to je istina, ali važan je entuzijazam, a njega moji odgajatelji imaju napretek, bez obzira koliko staža imali. Grad nas u ovom projektu prati financijski i na tome zahvlajujemo – rekla je ravnateljica Trobić.

I Dječji vrtić priprema svečanost uz podizanje zelene zastave.

Izvor: novagradiska.hr

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner