Zrnca novogradiške povijesti-Obitelj pl. Lobe

Vrijeme u kojemu živimo pod epidemiološkim mjerama možemo iskoristiti na različite načine.

Pa umjesto da razmišljamo do kada će sve ovo potrajati, uzmimo knjigu, usavršimo ili naučimo neke nove vještine, proučimo malo više povijest grada u kojemu živimo.

 

Odlučili smo u nekoliko tekstva i objava podsjetiti na neke neprolazne i neprocjenjive vrijednosti koje su dio povijesti i kulture naše Nove Gradiške, stare tek 272. godine.

Za obitelj pl. Lobe, sigurna sam, oni s malo više godina na leđima, dobro znaju, a ovi nešto mlađi neka nauče. U Novogradiškoj povjesnici Feliks Valentić pisao je i o njemu, kao i o mnogima drugima zaslužnima za razvoj ovoga Grada.

Gostionica i pivnica Pivovare LOBE

Veleposjednik Dragutin Lobe sagradio je 1873. godine u Novoj Gradiški velebnu Pivovaru Lobe, prvu u Hrvatskoj na parni pogon. Nalazila se na prostoru današnje OŠ Ljudevita Gaja u Gajevoj ulici. Zahvaljujući industrijskoj proizvodnji kvalitetnoga piva i dobroj organizaciji prodaje, imali su vlastita skladišta i prodavaonice u većim gradovima, Pivovara Lobe postaje najznačajniji gospodarski subjekt u ovome kraju. Vrhunac razvoja dostigla je za Dragutinova nasljednika, sina Miroslava, koji je bio i suvlasnik više pivovara i trgovačkih tvrtki u zemlji. Najpoznatiji proizvod je popularno Ožujsko pivo, danas zaštitni znak istoimenog najpoznatijeg piva Zagrebačke pivovare. Smrću Miroslava Lobe godine 1939., posljednjega muškoga potomka ove znamenite novogradiške obitelji, Pivovara postaje podružnica Zagrebačke pivovare.

Dragutin Lobe rođen je u Požegi 1833., poslije dolazi u Novu Gradišku gdje svojim djelovanjem doprinosi razvoju grada. Preminuo je 1924. i sahranjen je u obiteljskoj grobnici na novogradiškom Gradskom groblju.

Obiteljska grobnica nalazi se u istočnom dijelu Gradskoga groblja, nedaleko glavnoga ulaza. Izrađena je od bijeloga mramora, a okružuje ju kamena ograda i na začelju dekorativno ukrašena polukružna niša.

Pozornost privlači nadgrobni spomenik koji se izdvaja arhitektonskim oblikovanjem i umjetničkom izvedbom figuralne plastike. Upravo u spomenutoj niši nalazi se brončana alegorijska skulptura djevojke u sjedećem stavu, a odjevena je u haljinu bogate i raskošne draperije. Desnom je rukom naslonjena na vazu, a u lijevoj drži cvijeće.

Cjeloviti sklop nadgrobnoga spomenika obitelj pl. Lobe djelo je hrvatskoga akademskoga kipara Ivana Rendića i pripada opusu njegovih nadgrobnih spomenika i algorijskih skulptura, koje su u značajnoj mjeri obilježile njegovo umjetničko stvaralaštvo.

Nadgrobni spomenik naručio je Dragutinov sin, Miroslav pl. Lobe nakon smrti svoje majke Pauline pl. Lobe 1918

.

Nadgrobni spomenik obitelji pl. Lobe zaštićeno je nepokretno kulturno dobro i pripada kategoriji memorijalne baštine.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner