Svi učenici OŠ Ljudevita Gaja nastavljaju pratiti nastavu na daljinu

Roditelji učenika matične škole u gradu, kao i u Područnim školama odlučili su da njihova djeca nastave pratiti nastavu na daljinu tako da učenika do kraja ove nastavne godine neće biti u klupama OŠ Ljudevita Gaja.

Nakon Odluke Vlade, Stožera civilne zaštite i mjera, savjeta i preporuka resornoga Ministarstva škola je pristupila anketiranju roditelja; održani su virtualni roditeljski sastanci po razrednim odjelima.

Nakon što su roditelji upozoreni da dobro prouče upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izjasnili su se da djeca neće ići u školu. Dakle roditelji učenika svih 11 razrednih odjela u matičnoj školi u Novoj Gradiški te u 3 odjela u Područnim školama izrazili su zadovoljstvo nastavom na daljinu.

-Čini im se da ne bi bilo dobro prekinuti način rada i ritam kojega smo postigli posljednjih 8-9 tjedana, na kojega su djeca sada navikla i čime su zadovoljna- rekla nam je u razgovoru Blagica Pečnjak, ravnateljica novogradiške OŠ Ljudevita Gaja.

Dok su čekali Izjave roditelja ovaj su tjedan učinili sve kako bi higijenske mjere ispoštivali, nabavljena je zaštitna oprema, pojačana količina dezinficijensa...ali ipak od 11. svibnja učenici neće sjesti u školske klupe.

Pilot projekt e-škole odlična podloga za online nastavu

-Iz perspektive naše škole, ako promatrao razine te nastave na daljinu, razredna nastava, predmetna nastava, srednja škola...Čini mi se da najbolje funkcionira razredna nastava. I ono na čemu je ministrica inzistirala na početku rada online je stvaranje povjerenja s roditeljima. Povratne informacije koje dobivam od svojih učitelja kažu da je to povjerenje obostrano i da su roditelji spremni na suradnju. Tu i tamo naiđe se na neki problem, što je razumljivo, jer se nismo svi jednako sposobni nositi s nekim stvarima. Ipak učitelji su u ovoj situaciji maksimalno uložili profesionalne kapacitete, ali u svakom trenutku i u ljudskom smislu bili na pomoći roditeljima. Izniman je entuzijazam učitelja, koji su za mene ugodno iznenađenje s obzirom na odlično snalaženje u ovoj situaciji. Radni dan mojih kolega doista je 12 sati dnevno- istaknula je ravnateljica Pečnjak.

Mi smo kao škola imali jednu odličnu podlogu zbog ulaska u pilot projekt E-škola, kojega je priskrbila kolegica Helena Kudra dok je bila ravnateljica, a realizacija je počela u mom mandatu prije četiri godine i doista smo tu puno naučili. To je bila odlična priprema za ovaj današnji način rada.

Kao škola izvrsno su opremljeni za hrvatske uvjete

Pomoglo se i učenicima koji kod kuće nisu imali vlastitu informatičku opremu. S obzirom da su imali 40-ak tableta koji su dodijeljeni učenicima prvih razreda, nisu im osobno podijeljeni jer su ipak prvi razred,nego su korišteni u razredu, prema naputku Ministarstva roditelji su ih zadužili do kraja trajanja ovoga oblika nastave.

-Svi učenici 5 i 7 razreda su dobili tablete, a za učenike 6 i 8 razreda dodijelili smo spomenute tablete i svega dvije kartice sa internetom jer su roditelji uglavnom imali kućni. I sve funkcionra- dodala je naša sugovornica.

Praćenje redovnog pohađanja online nastave

Stručna služba škole prati rad u „učionicama“ i učitelji šalju ravnateljici dvotjedna izvješća u kojima se analiziraju realizacija Plana i Programa, problemi rada u nastavi s učenicima.

-Škola ima oko 500 učenika. Analiza problematike slabijeg „ulaska u učionice“ rezultirala je podatkom da se radi o 20-ak djece što je ispod 5% . U takvim slučajevima razrednik osobno pokušava uspostaviti kontakt s roditeljima i učenicima, stručna služba škole se obraća djetetu i roditelju. Ne odustajemo od njih i sve se poduzima da se ta djeca uključe u rad.

Mali problemi su bili s nekoliko romske djece. Postigli smo dogovor s jednim od roditelja 4 djece i on jedanput tjedno dolazi po listiće koje pripreme učiteljice, po rješavanju zadanoga vrati ih učiteljicama. U takvim slučajevima učitelji i sami nose materijale djeci kući, ostavljaju ih u poštanske sandučiće samo da bi djeca bila uključena u nastavu-istaknula je ravnateljica Pečnjak.

Mali odjeli

Djeca koja pohađaju „male odjele“ također prate nastavu na daljinu. Oni se u ovim okolnostima i ne bi mogli vratiti u školske klupe jer im, među ostalim, ne bismo mogli osigurati ni prostor u kojemu bi mogli ostvariti socijalnu distancu., a na žalost, mnogi od njih imaju i zdravstvenih problema zbog kojih je i preporuka da prate online nastavu.

-Odlično funkcioniraju i roditelji i skrbnici u suradnji s učiteljicama, materijali se pripremaju, razmjenjuju i djeca su također zadovoljna.

Imamo i dva pomoćnika u nastavi, koji su se također povezali s učiteljicama i djecom video pozivima, zoom aplikacijom, potiču djecu i s puno volje, truda i razumijevanja s njima rade- naglasila je Blagica Pečnjak.

Radovi energetske obnove školske zgrade napreduju

-Nisu prestali ni u jednom trenutku. Istočno krilo je gotovo i u učionicama u tom dijelu se već osjeti toplina i bez grijanja. Naime, od početka ove krize s COVID-om 19 u školi je isključeno grijanje.

Radovi su mogli biti nesmetano nastavljeni jer se i radnici koji ih obavljaju drže svih propisanih mjera zaštite.

U sklopu ovoga projekta energetske obnove za javne ustanove čiji je nositelj naš osnivač Brodsko-posavska županija , u vrijednosti preko 7 milijuna kuna, bit će izmjenjena stolarija u cjelosti, promijenjen sustav grijanja. Umjesto skupog grijanja na lož ulje prelazimo na plinsko grijanje, a naša športska dvorana bit će u potpunosti renovirana.

Voditelji radova, Nadzor i Izvođači su zadovoljni, ja sam zadovoljna i tijekom radova i time što su Nadzor i Izvođači tvrtke iz našega kraja.

Podsjećam da smo od Županije dobili i novu kuhinju po svi standardima, da su djeca od 5 obroka imala 3 kuhana čime je velika većina bila zadovoljna, vodili smo računa o zdravoj prehrani naših učenika.

Puno se lijepih stvari poklopilo, ali ovo danas je viša sila. Naravno, razmišljamo kao da će sve biti od jeseni kao što je i bilo, ali pametniji i stručniji ljudi će nas savjetovati.

Drago mi je da se online nastava u Hrvatskoj pokazala kao jedna od najjačih u EU. I vi i ja, mnogi liječnici, advokati, kuhari,...izašli su iz hrvatskog školstva. Naravno promjene su potrebne. Naše zdravstvo pokazalo se kao izvanredno i u odnosu na bogatije zemlje. Mislim da trebamo više poštovanja prema onome što je naše, a poštovati se više trebamo i kao narod –zaključila je Blagica Pečnjak.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner