U školske klupe gradske OŠ „Mato Lovrak“ vraća se troje učenika razredne nastave

Učenici su to koji će u dva odjeljenja pohađati nastavu  do kraja ove školske godine, a prema potpisanim  Izjavama kojima su se njihovi rodietlji o tomu izjasnili i dostavili ih školi.

Prema preporukama resornog Ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ravnateljica, učitelji razredne nastave i stručni suradnici odradili su sastanak  na kojemu su prošli kroz upute, potom  izradili upute za roditelje.

Svi razrednici su i održali dogovorene virtualne roditeljske sastanke te su roditelji  upoznati s detaljnim  epidemiološkim uputama  novog načina pohađanja nastave.

S obzirom na broj djece koja će nastavu pohađati u školi doista neće biti problema oko socijalne distance; osigurani su također i odvojeni sanitarni čvorovi, dezinficijensi... sve je prema propisanim zaštitnim mjerama pripremljeno.

Roditelji će svako jutro djeci kod kuće prije dolaska u školu izmjeriti temperaturu, upisati podatak u Informativku i to pokazat učiteljici. 

I djelatnicima škole mjerit će se temperatura pri dolasku i odlasku i voditi o tomu evidencijska knjiga.

Pomoćno osoblje škole pojedinačno je bilo raspoređeno do prošloga tjedna, a sada su, uz poštivanje socijalne distance,  pripremili prostor za djecu. Osigurana im je i zaštitna oprema. Uz rukavice, tu su i maske, a vizire je izradio i donirao Krunosalv Cvitković. 

Sve smo to saznali iz razgovora sa Vesnom Lončar-Cindrić, ravnateljicom OŠ „Mato Lovrak“, škola, koja spremno dočekuje 11. svibanj.

Kombinirana nastava

-Učitelji će za djecu koja će nastavu pratiti u školi pripremiti iste one zadatke koje imaju i djeca u nastavi na daljinu. Materijale će učitelji usklađivati sa sadržajima i materijalima „Škole na trećem“ i dostavljati učenicima putem e-maila ili web stranice kući i maksimalno će sve biti usklađeno kako bi djeca dobila iste kompetencije.

Prema preporukama Ministarstva učitelji ove pripreme obavljaju u okviru  svoga tjednog radnoga vremena- rekla nam je ravnateljica škole „Lovrak“.

Nastava tjelesne, glazbene  kulture, stranoga jezika, izborni predmeti i dalje će se odvijati samo na daljinu jer u razredu uz učenike može boraviti samo njihova učiteljica. U školu ne ulaze ni roditelji. Dovode djecu pred školu, gdje ih i čekaju poslije nastave, a škola je zatvorena tijekom odvijanja nastave zbog sigurnosti. Za možebitne hitne slučajeve na školi će biti postavljeno zvono.

Kakve su povratne informacije o nastavi na daljinu?

Saznali su to putem anketnih upitnika upućenih roditeljima učenika razredne nastave, kao i učenicima predmetne nastave i njihovim roditeljima.

-Tako smo saznali da su i roditelji i učenici jako zadovoljni direktnom komunikacijom s učiteljima. Naime, u predmetnoj nastavi za dva ili tri predmeta koje učenici imaju tjedno dva sata učitelji su se „spajali“ u virtulane učionice s učenicima svoga razreda i kroz 30 minuta objašnjavali materijale, a za predmete koje imaju tri ili četiri sata tjedno i po tri puta se komunikacija i pojašnjavanje, odosno poučavanje odvijalo na isti način.

Uz pisane materijale učitelji su ih i snimali kako bi što više olakšali rad djeci. U razrednoj nastavi veliki dio učitelja koriste Zoom aplikaciju, spajaju se virtualno sa svojim učenicima i oni su sretni kada vide jedni druge i svoju učiteljicu.

U predmetnoj nastavi jedanput  tjedno održavan je i virtulani sat razrednika tako da se taj kontakt izmeđ učitelja i učenika zadržao što je jako dobro.

Roditelji su nam rekli kako im je malo smetalo što su cijele noći stizale poruke i na mobitel, što samo potvrđuje da su učitelji radili u noćnim satima kako bi djecu dočekali  spremni  materijali za slijedeći dan nastave na daljinu. Mnogi su nam roditelji na ovom trudu zahvalili. 

U početnom dijelu online nastave sadržajno smo možda pretrpali učenike, ali sada je postignuta ravnoteža i lakše je. Sada je to 7 tjedana ovakve nastave i  vjerujem da ćemo ovu poluvirtualnu nastavnu godinu  uspješno privesti kraju- istaknula je Vesna Lončar-Cindrić.

Alternativne metode provjere znanja

Način provjere znanja učenika odvija se dijelom klasičnim ispitima, ali, prema ravnateljičinim riječima, nastoje koristiti suvremene altrernativne metode kroz projektni dio, istraživačko i suradničko učenje, gdje djeca mogu dati svoj osobni dio.

-Koliko god je svima ova situacija donijela različite probleme možda nas je potakla i na promišjanja o nastavi i pomicanju fokusa sa ocjene, iako će još trebati dosta vremena dok shvatimo da je važno znanje, kompetencije, vještine, a ne ocjena. 

Svako zlo za neko dobro-kaže stara narodna. Sadašnje vrijeme natjerat će i nas na promišljanje i rad  u spomenutom pravcu kako bismo i roditeljima prenijeli te spoznaje. Za to je važno povjerenje, a posebno su ga tijekom ovoga vremena stekli u svoje učitelje s kojima se češće čuju i uviđaju koliko je učiteljima stalo do djece-naglasila je Vesna Lončar-Cindrić.

Nisu izostali ni problemi

S obzirom da su i djeca i njihovi roditelji različito informatički osposobljeni, a i mogućnosti roditelja za podršku djeci u online nastavi nisu jednaki iz škole su pomogli  na sve moguće načine.  

-U predmetnoj nastavi učenici 5 i 7 razreda od Ministarstva su dobili tablete i sim kartice, a učeici 6 i 8 razreda koji su  razrednicima rekli da nemaju opremu, mi smo kao škola osigurali ili tablete ili laptope i sim kartice.

Svakih nekoliko dana netko od djece se javio razrednicima da mu nešto ne radi, pa je to doista brzo rješavala koordinatorica ili ja koja sam na sreću te struke. U razrednoj nastavi su manja djeca, pa ako nemaju dostatnu podršku od roditelja, ne mogu adekvatno ni pratiti nastavu. S nekim učenicima i roditeljima smo imali otežane kontakte zbog toga što, ili nemaju uređaj, ili su im bonovi istekli, ili jednostavno nemaju dovoljno znanja da koriste tehnologiju. Kako bismo to riješili organizirali smo slanje materijala poštom, pa su ih vraćali u školu za što smo osigurali sandučić gdje su ulagali materijale ili bi se direktno učitelji s roditeljima našli u dvorištu škole i preuzeli rješene materijale. Nastojimo doprijeti do svih. 

Imali smo i obitelji s kojima nismo mogli kontaktirati, pa smo uključili Centar  za socijalnu skrb  i dijelom se suradnja popravila, no u nekoliko situacija se, na žalost, nije dogodilo ništa.

Završne ocjene donosit će se na temelju cijele školske godine i vjerujem da će zajedničkim naporima učitelja, djece i velikim angažmanom roditelja godinu završiti.

Djeca kod kuće nemaju osjećaj da su u školi, pa nemamo ni mi u potpunosti tu odgovornost, zbog toga nam je suradnja i povjerenje roditelja i učitelja od iznimne važnosti- istaknula je naša sugovornica.

I pomoćnici u nastavi dali sve od sebe za učenike

U školi „Lovrak“ imaju 6 učenika s asistentima i oni su u predmetnoj nastavi.

-Imali su mogućnost dolaska u školu. No svi roditelji su kontaktirani i prema njihovoj odluci djeca su ostala kod kuće te prate nastavu na daljinu.

Kada je nastava prekinuta postojala je mogućnost odlaska pomoćnika u nastavi kućama učenika i o tomu su potpisivali Izjavu i oni i roditelji.  I jedni i drugi izjasnili su se pozitivno o spomenutome i na taj način su radili i pomagali učenicima pratiti nastavu sve dok nije stigla preporuka o socijalnom distanciranju. Od tada su na virtualan način u kontaktu  sa svojom djecom i tako pomažu koliko mogu, a uspjeva se dosta jer je stvoreno međusobno povjerenje bez kojega i inače nema uspjeha- rekla nam je Vesna Lončar-Cindrić.

Osmaši

-Oni su bolna rana razrednika, koji se ipak nadaju se da će ih u školi vidjeti i oprostiti se od njih-kaže Lončar-Cindrić.

Svi priželjkuju završnu priredbu, ali ako je i ne bude naći će razrednici način kako će to odraditi, naravno uz sve zaštitne mjere važne za zdravlje i sigurnost i djece i učitelja.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner