Dječji vrtić Nova Gradiška spreman za rad u korona vremenu

Kako je i najavljeno, u trećoj fazi popuštanja mjera omogućit će se i rad predškolskih ustanova. Tako će i Dječji vrtić Nova Gradiška 11. svibnja ponovno otvoriti vrata mališanima, ali pod posebnim uvjetima.

Tim smo povodom 5. svibnja razgovarali sa Verom Trobić, ravnateljicom ove naše predškolske ustanove.

Iako su u vrtiću radili i u proteklom vremenu, svi su, prema ravnateljičinim riječima, sa nestrpljenjem očekivali nekakve mjere koje bi omogućile povratak djece u ovu ustanovu.

-Prve objavljene mjere su nam svima dale polet. Super, vraćamo se 11. svibnja. Znali smo gdje smo stali 19. ožujka, međutim, prema daljnjim naputcima to ipak neće biti onako kako smo mi mislili.

Vrtić radi i radit će, ali za sada samo za djecu prvenstveno zaposlenih roditelja, koji svojom potpisanom izjavom potvrđuju da ne mogu drugačije zbrinuti djecu.

Znači preporuka i mjera i Stožera je i dalje da djeca ostanu kod kuće. Koliko god to nama odgajateljima bilo teško, ipak se toga moramo držati.

 

Ono što danas znamo da ćemo u vrtiću „Maslačak“ imati 25-26 djece, prema onome kako su se roditelji javili, a isti broj djece bit će i u vrtiću „Radost“.

Ta dva objekta počet će raditi u ponedjeljak 11. svibnja, a s obzirom da još uvijek imao roditelja koji se nisu u potpunosti izjasnili o dolasku djece, raspored rada će biti poznat do kraja tedna i objavljen na web starnici Dječjeg vrtića, a roditelje ćemo i kontaktirati telefonom, kao što su i do sada činile odgojiteljice.

Grupe će biti organizirane, kako nam kaže i preporuka, maksimalno do 9 djece i odgajatelj. Maksimalno će se poštovati i mjera dezinfekcije od samog dolaska djece, ulaska u prostor, boravka i odlaska kući. Točno će se znati tko s djecom u sobi smije boraviti i sve će biti spremno za ponedjeljak.

Ista stvar je i u područnim vrtićima za koje, za sada, također nemamo prijavljen veliki broj djece, ali i oni će 11. svibnja početi s radom.

S obzirom na tehnologiju koju imamo, odgojiteljice će, kao i do sada, kontaktirati roditelje koji su dostavili potpisanu izjavu o dolasku djece u vrtić i o svemu ih obavijestiti do kraja tjedna-istaknula je ravnateljica Vera Trobić.

U Dječjem vrtiću Nova Gradiška poduzet će sve potrebne mjere kako bi djeca bila sigurna. To podrazumijeva i svakodnevno mjerenje temperature.

Svi djelatnici vrtića, prije dolaksa na posao mjerit će temperaturu kod kuće o čemu se vodi i evidencija, kao i evidencija za djecu kojoj će roditelji kod kuće mjeriti temperaturu, a prema riječima ravnateljice , odgojitelji su se dogovorili da to učine i tijekom dana dok dijete boravi u vrtiću.

Hoće li djeca boraviti samo u zatvorenom prostoru ili će moći i u dvorište vrtića i na koji će to način biti organizirano?

-Jedna od glavnih uputa je da djeca što više borave na otvorenom, pa razmišljamo i o posluživanju obroka djeci na našim terasama. Upravo jedan od razloga rada i „Radosti“ i „Maslačka“ je omogućiti boravak djeci vani uz najmanji mogući socijalni kontakt. Nije isto imati 30 i 60 djece na dvorištu. Taj ćemo boravak organizirati po grupama i prema rasporedu koji će omogućiti socijalnu distanciranost tih grupa. Djeca zapravo neće više biti isključivo u dobnim skupinama i vodit će se računa da braća i sestre budu zajedno uz njihovu odgajateljicu- rekla nam je naša sugovornica.

S obzirom na ovo krizno vrijeme izostat će ove godine i poznate i rado posjećene završne priredbe starijih skupina i obilježavanje Dana vrtića.

-Meni je osobno žao što je to tako. Žao mi je ove vrtićke generacije, roditelja... U petom se mjesecu sve to događalo, kao i naša tradicionalna dječja Olimpijada koja će, na žalost, također izostati. No ipak je najvažnije zdravlje i trebamo ga sačuvati.

 

Predškola

Ravnateljica Vera Trobić kontaktirala je ravnatelje osnovnih škola i kako nam je rekla održavanje predškole ovisi i o tomu hoće li se moći pronaći adekvatan prostor za realizaciju pograma prema svim mjerama zaštite. Do kraja tjedna roditelji će imati informaciju hoće li se organizirati i gdje program predškole.

-Ono na što pozivam i roditelje i javnost da prate web stranicu Dječjeg vrtića na kojoj ažurno i pravodobno o svemu izvješćujemo. Takve važne informacije ćemo na dnevnoj bazi objavljivati-istaknula je Trobić.

Upisi u novu vrtićku godinu

-Za sada je upis odgođen. Prema informacijama kojima raspolažem trebao bi ići za dva ili tri tjedna, ali i tu čekamo nove naputke i mjere najavljene za 14 dana , pa ćemo onda prema tomu i postupiti- naglasila je Vera Trobić, ravnateljica Dječjeg vrtića Nova Gradiška.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner