I na području Brodsko-posavske županije kretanje bez propusnica

Od ponoći se i na području naše županije možemo kretati bez propusnica. One trebaju samo za odlazak na područja drugih županija, ali također zbog opravdanoga i valjanoga razloga.

-Uspjeli smo malo predahnuti, ali Gradski stožer ipak je danas izdao 60 propusnica. Ova se mjera može i mijenjati ako se situacija promijeni, ali struka – epidemiolozi rekli su kako je, zbog povoljne situacije, moguće ići na ukidanje propusnica za kretanje unutar Županije- istakao je Borislav Vidošić, načelnik Gradskog stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška.

Mogu li se pripremati ugostitelji za otvorenje terasa, restorana i kafića uz propisane epidemiološke mjere i mjere socijalnoga distanciranja?

Borislav Vidošić-Danas kada smo imali komunikaciju sa Nacionalnim stožerom u 10 sati, što imamo svakoga dana, bilo je postavljeno to pitanje i upoznati smo da je Ceh ugostitelja podnio Zahtjeve i Zamolbe prema Nacionalnom stožeru da se odobri rad nekih ugostiteljskih objekata.

Odluka o tomu još uvijek nije donesena. Odluka se razmatra i valja biti strpljiv, a informacija će stići pravodobno ukoliko do toga dođe, kao i o tomu na koji način će rad biti omogućen.

Znači, za sada oni apsolutno nemaju nikakvu Odluku da mogu raditi.

Hoće li se moći ispoštovati najava o otvorenju Tehnološkog inkubatora u lipnju ?

Vinko Grgić-Što se tiče gradskoga Proračuna i projekata vezanih za njega mi nastavljamo dalje. Doslovno svi projekti koji su u određenim fazama realizacije se nastavljaju dalje. Oni koji su u pripremi krenut će u realizaciju, ali malo ćemo „stati na loptu“ da vidimo kakvi će biti naši prihodi. To je najvažnije.

Već tjedan dana radimo na projekcijma ušteda, prvog i drugog stupnja,...Jedna od zadnjih je smanjenje plaća. Naše ustanove su dobile zadatak da idu na uštede od 10% i to je prvi vid ušteda da li kroz materijalne troškove ili druge načine, a zadnje što će ići bit će plaće jer ne želimo poremetiti sustav. Ako smanjimo plaće, manje će se trošiti, manja je i zarada obrtnicima,... to je zatvoreni krug.

Što se tiče Tehnološkog inkubatora imamo tu određenih problema ne vezano za Grad Novu Gradišku i na naše financiranje koje je osigurano već je problem npr. tehničke prirode oko trafostanice. Ona je već trebala biti izgrađena, ali zbog ove situacije s pandemijom neće biti izgrađena, pa će otvorenje, koje ne podrazumijeva feštu, dakle završetak objekta i stavljanje u funkciju biti sigurno malo prolongirano. Zato smo i tražili odgodu.

Isto je za poduzetničku infrastrukturu gdje su radovi počele, a to je projekt preko 6 milijuna kuna. Isto smo tražili prolongiranje i dobili smo s obzirom da materijale koji su se trebali ugrađivati ne proizvode u RH. Evo konačno su došli, ali nisu došli u okviru 15 dana, već u dva ili tri mjeseca. Sve ovo što će se dogoditi ili što se neće dogoditi i prolongirati se određeno vrijeme, rezultat je sadašnje situacije. Mi taj projekt moramo završiti, a pripremamao i projekt CEKOM-a vrijednoga 119 ilijuna kuna. Istraživački je to centar u NG i u to idemo do kraja jer će to biti jedan od rijetkih u RH, a da ne kažem u ovoj našoj užoj regiji.

Gospodarski projekti se svi nastavljaju. Ovi drugi će malo stati, ovisi o prihodima, ali čim se pokaže da su prihodi dobri, nastavljamo dalje s tim da se nastavljaju i projekti za koje smo potpisali ugovore, doduše na naš rizik, pa ćemo vidjeti, jer ako prekinemo ugovore sa izvođačima onda smo i njih doveli u neugodnu situaciju, što naravno ne želimo.

Što se tiče popunjenosti kapaciteta Tehnološkog inkubatora ona je po zadnjim saznanjima između 60 i 80 % . Minimalno je 60% što nas zadovoljava. Naš uvjet u prvoj godini je bio daleko manji i to što imamo sada je odlično- rekao je gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić.

Također je istaknuo i prijedlog Mjera Grada za pomoć novogradiškim poduzetnicima: Kako je rekao, usuglašene su i s gradonačelnicima iz drugih gradova :

-Za vrijeme trajanja krize za koju ne znamo kada će završiti imat ćemo:

-oslobađanje od komunalnih naknada

-oslobađanja od plaćanja najma poslovnih prostora i on će biti 1 kunu

- oslobađanje od plaćanja spomeničke rente

-oslobađanje od poreza na potrošnju

Sve to da bismo olakšali ljudima koji ne rade.

Ako bude potrebe ovih će mjera biti još i neće ništa biti uskraćeno što imaju i druge sredine- dodao je Vinko Grgić.

Ovo krizno vrijeme uzrokovano pandemijom koronavirusa zaustavilo je i projekt otvorenja Poslovnica „Slavonskog dućana“ širom Lijepe naše, ali i izvan njezinih granica.

-Ipak jedna od stvari koje pripremamo je internet prodaja iz ponude Slavonskoga dućana i to je način da pomognemo i malim proizvođačima i našim OPG-ima-naglasio je Grgić.

Donijet će i krizne mjere, a poduzetnici će moći koristiti i dosadašnje

Ivana Trupina- Travanj i svibanj su mjeseci u kojima se inače raspisuju Javni pozivi za mjere kojima pomažemo malim i srednjim poduzetnicima .

Ovdje smo da kreiramo i nove mjere i u svakodnevnoj smo komunikaciji s predstavnicima svih krovnh organizacija koje se bave gospodarstvenicima, malim i srednjim poduzetnicima i napravit ćemo određen niz kriznih mjera kojima ćemo pomoći, a na raspolaganju će biti i već postojeće mjere koje smo nadograđivali u suradnji sa poduzenticima-istaknula je.

Progovorila je i o ugostiteljskim objektima koji pripremaju i dostavljaju hranu

-Sve je pod kontrolom, kao što je bilo i prije mjesec dana. To samo govori o našim poduzetnicima - sektoru koji je fleksibilan i u ovom teškom vremenu našli su nove poslove koliko su mogli.

Na području grada imamo 5 takvih obejkata: Pansion „Slavonski biser“, Restoran „Dukat“, Fast food „Rubi“, pizzerija „Elite“ , pizzerija „Matan“. Oni neometano obavljaju posao i nisu imali otpuštanja radnika- naglasila je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo.

 AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner