I novogradiška Opća bolnica ima mogućnost serološkog testiranja

Potvrdio nam je, na naše pitanje, dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška na redovnoj Konferenciji za novinare 20. travnja, održanoj poslije sjednice Gradskog stožera civilne zaštite.

-Mi imamo mogućnost raditi serološke testove u Bolnici. Prošle smo godine kupili novu opremu koja to podržava. Reagense dijelom imamo, dijelom možemo nabaviti. Ovisno o tomu što kažu epidemiolozi kolika je potreba za tim, premda bih ja volio radi screeninga populacije da se testiranje obavi kako bismo vidjeli kakvo je bilo stanje. To je zapravo najvjerodostojniji test. Serološki testovi su zaista vjerodostojni i kada se to napravi onda ćemo točno znati kakva je bila epidemiološka situacija, a i radi procjena o tomu je li bolest sezonske prirode i kako onda dalje postupati.

Što se tiče metodologije istraživanje populacije putem seroloških testova određuju je epidemiolozi, a mi smo samo izvršitelji.

-Mislim da će to biti „slijepe“ probe i da ćemo recimo od 1.000 uzoraka krvi koje smo uzeli za bilo koje druge pretrage pacijenata, uzeti dio uzorka za serološki test i to potpuno anonimno. Kod takve vrste testiranja i pretraga nije nam važan pojedinac već je važna populacija. Najvjerojatnije će se ići na tu metodu- rekao je dr. Josip Kolodziej.

Veća mobilnost omogućena ukidanjem Propusnica i za područje naše Brodsko-posavske županije povećava opasnost od širenja bolesti.

-Povećanjem kontakata postoji ta opasnost. Ali ostaju mjere socijalne distance kojih se svi moramo pridržavati. Također moramo paziti i da nam na jednom mjestu ne bude više od 5 ljudi, naravno uz propisane razmake. Propisane zaštitne mjere vezane za ponašanje ljudi u ovoj krizi ostaju i to je način da zaštitimo i sebe i jedni druge.

Opasnost je tu dok je epidemija prisutna. S obzirom da dosta dana u našoj Županiji nema novih slučajeva, jasno uvijek postoji mogućnost „uvoza“ iz druge Županije i inozemstva, opasnost je ipak manja i zato je i došlo do popuštanja mjere vezane za Propusnice.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju ministar zdravstva Vili Beroš najavio je od slijedećega tjedna i početak rada ambulanti iz redovnog funkcioniranja zdravstvenih usluga.

-Mi smo i prije nego što je prof. Beroš najavio, još prošloga tjedna, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju na našemu području, ponovno otvorili Odjel palijative. Počeli smo preko A5 uputnica sa nekim „hladnim“ ambulantama, no idućega tjedna svakako ćemo krenuti i s drugim zdravstvenim ambulantama o čemu će pacijenti biti izvješćeni od svojih liječnika Obiteljske medicine.

Princip ulaska u bolnicu bit će isti kao i do sada, dakle uz provjeru temperature onih koji dolaze, a prije ulaska u Bolnicu. Do sada su bile samo za hitne slučajeve koje smo jedino i primali.

I sada će se napraviti liste čekanja i dolazit će se po pozivu, a prije ulaska u Bolnicu bit će uzeta epidemiološka anamneza, pacijent će biti pregledan na trijaži i poslije toga će, ako je sve u redu, moći ući u Bolnicu.

S obzirom da cijela ova situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa itekako utječe na ljudsku psihu, kakve su povratne informacije o korištenju psihopomoći putem telefona uvedenog za ovu namjenu u Bolnici?

-Pa evo, prof. Lukačević, magistra kliničke psihologije je na sjednici Gradskog stožera civilne zaštite izvjestila da telefon gotovo neprestano zvoni. Doista je ova mogućnost i ovaj način psihopomoći značajan. Ustrojio sam i dežurstva psihijatara u tom smislu da budu na dispoziciji našim građanima upravo zbog toga što će sada krenuti i ta patologija jer ona zapravo i ide sa vremenskim odmakom.

Kada se odmaknemo od nekog stresnog događaja, a ova epidemija je itekako stresan događaj za sve nas, tako će ljudi, koji su psihički labilniji, tek početi osjećati posljedice.

Situacija je i u Domovima za starije na našem području mirna

-Što se tiče pacijenata na dijalizi, oni koji su korisnici Domova za starije, njih smo ostavili u Bolnici i oni su i na taj način zaštićeni . Takvih pacijenata imamo 3-4.

Pacijente na dijalizi sada kontroliramo i više nego druge pacijente jer su rizična skupina, a kontrole su svakodnevno i na sreću, nema nikakvih problema.

Što se tiče korisnika Domova za starije i Odlukom stožera civilne zaštite na nacionalnoj razini, a to je preneseno i na županijsku razinu, formirali smo tzv. mobilne timove zajedno sa Domom zdravlja gdje će naši liječnici zajedno sa sestrama ići u Domove i obavljati sve ono zbog čega su inače korisnike vozili u bolnicu, primjerice promjene katetera, trahealnih kanila,...I na taj način je povećana zaštita naših starijih sugrađana koji su korisnici Domova.

Predložio sam i na Županijskom stožeru civilne zaštite, a rekao sam i na Gradskom da bi trebali uzimati i briseve svim korisnicima u Domovima za starije kako bismo napravili screening i te iznimno osjetljive i ranjive populacije.

U Domovima sigurno 20-30% pacijenata uvijek ima neke temperature radi urinarnih infekcija, raznih dekubitusa, ulkusa,....

Sada je teško razlučiti je li temperatura zbog njihove primarne bolesti ili se radi o infekciji koronavirusom. I evo nudimo se da mi uzmemo briseve korisnicima i da onda budemo svi skupa sigurni da tu nema nikakve infekcije-istaknuo je dr. Josip Kolodziej na Konferenciji za novinare održanoj 20. travnja.

AEM logo rad nakladnika

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner