Novogradiška Opća bolnica dobila vrijedne donacije; pripremljen manji respiracijski centar; neke ambulante već otvorene, neke će biti poslije uskrsnih blagdana

Danas je Opća bolnica Nova Gradiška dobila vrijednu donaciju FFP2 zaštitnih maski, a donirao ih je novogradiški Rotary klub, dok ih je dr. Josipu Kolodzieju predala dr. Dubravka Klobučar, predsjednica Rotary kluba NG, inače voditeljica Odjela pedijatrije.

Zahvala na donaciji

– Zahvaljujem dr. Klobučar i Rotary kubu Nova Gradiška na vrlo vrijednoj donaciji FFP2 maski s kojima smo bili malo „tanki“ u zadnje vrijeme budući da nam dolazi zaista veliki broj ljudi na uzimanje briseva, a neki ostaju i u izolaciji pa naši djelatnici trebaju biti adekvatno opremljeni za rad sa takvim pacijentima i te se maske jako puno troše. Na tržištu ih ima jako malo. One zalihe koje smo imali, koje smo pripremili još u drugom mjesecu, to se pomalo potrošilo. Evo doktorica i Rotary klub je u zadnji čas „uskočio“ sa donacijom od 100 FFP2 maski i to će nam sad koristiti jedno vrijeme dok naši redovni kanali opskrbe ne profunkcioniraju-istaknuo je dr. Josip Kolodziej.

 

Upitana kako je Rotary klub NG došao do spomenutih maski, dr. Dubravka Klobučar je odgovorila:

-Svi Rotary klubovi u našem Distriktu odlučili su se za zajedničku kupovinu FFP2 zaštitnih maski za naše hrvatske bolnice. Naš Klub je donio odluku da će se također uključiti i zapravo je ta inicijativa potekla 23. ožujka ove godine i u svega desetak dana od kako smo dogovorili i prikupili novčana sredstva maske su jučer stigle. To je 100 komada ovih FFP2 . I ostali Klubovi u našem Distriktu sudjeluju u ovoj akciji nabavke maski za medicinsko osoblje- rekla je dr. Klobučar.

Također je istaknula rad Rotarijanaca našega Kluba:

-Naša članica Marijana Soldatović je donirala novogradiškoj bolnici 100 pamučnih maski što je jako važno za COVID Odjel i COVID ambulantu; zatim naš Klub je donirao značajna financijska sredstva Rotary klubu Josip Juraj Strossmayer iz Osijeka koji je nositelj projekta nabavke monitora vitalnih funkcija i respiratora za KBC Osijek. Tu smo i mi sudjelovali kao klub, ali i osobnim donacijama. Također sam jučer dobila od Matka Grgurevića iz tvrtke „Hladni val” i velikom zaslugom direktora Industrijskog parka Adama Đanića vizire za novogradišku bolnicu i tijekom narednog perioda dobivat ćemo još na desetke tih vizira koji će poslužiti našoj bolnici, odnosno medicinskom osoblju u radu s pacijentima.

Zahvaljujem i vama novinarima, koji sve ovo pratite, podržavate i izvještavate i željela bih da i drugi, potaknuti ovim našim primjerom, povedu se i svatko učini jedan svoj doprinos našoj lokalnoj zajednici u pomoći našim ljudima, našoj djeci da svi zajedno što prije izađemo iz ove pandemije – istaknula je dr. Dubravka Klobučar, predsjednica Rotary kluba Nova Gradiška i voditeljica Odjela za pedijatriju u novogradiškoj bolnici.

Stigla je i donacija zaštitne opreme od Nacionalnog stožera

-Stigla je velika količina zaštitne opreme i sada smo opskrbljeni za budući period. Koliko sam informiran i stomatolozi su jučer dobili donaciju zaštitne opreme, a ukoliko bude potrebe spremni smo im i mi pomoći koliko treba da premoste ovaj period.

Želio bih se zahvaliti i Zoranu Vlainiću iz Starog Petrovog Sela koji živi u Vodicama, a koji nam je donirao 40 originalnih medicinskih vizira koje smo rasporedili po našim odjelima i službama.

Moram reći da su Općine Staro Petrovo Selo i Okučani donirali po 50 tisuća kuna i kupljen je novi ergometar za Odjel interne medicine. Naime, postojeći aparat se pokvario i sada je to realizirano.

Moram reći da je Ministarstvo zdravstva također odlično reagiralo. Jučer sam dobio suglasnost da su nam odobrena sredstva u iznosu od 850.000,00 kuna za kupovinu novog mobilnog rendgen aparata kojeg ćemo koristiti u našem Respiracijskom centru i COVID ambulanti, odnosno izolaciji. Evo baš danas pokrećemo nabavu i nadam se da će vrlo brzo stići i taj vrlo vrijedan aparat.

Zahvaljujem svima koji su pomogli, pomažu i svima koji će to učiniti- istaknuo je dr. Josip Kolodziej.

Pokreće se i rad nekih ambulanti

-To pomalo kreće i baš smo neke organizacijske poslove danas obavili. Jedan dio će krenuti putem tzv. A5 uputnica gdje će biti telefonsko savjetovanje sa liječnicima obiteljske medicine, a dijelom će se otvoriti i ambulante posebno za onkološke pacijente. Oni uvijek mogu doći i dobit će uslugu koja im je potrebna.

Centralizirali smo ulaz u Bolnicu na jedan jedini punkt jer je jedino tako moguće kontrolirati tko nam ulazi. Prilikom ulaska u bolnicu uzme se kratka anamneza pacijenta, izmjeri se temperatura. Na ulazu u bolnicu je liječnik, koji pregleda pacijente i procjeni da li je njegovo stanje takvo da može ući u taj „zdravi“ dio bolnice ili, ukoliko ima bilo kakve simptome, pacijenta se upućuje u stari dio bolnice gdje se primaju oni koji imaju povišenu temperaturu. Oni koji su rizični ili su imali kontakt s ljudima koji su oboljeli od COVID-19 oni idu iza bolnice, iza pedijatrije gdje smo postavili šator u kojemu se uzimaju brisevi i ostaju u izolaciji ili se upućuju kući u samoizolaciju.

Ukoliko se nastavi ovaj pozitivan epidemiološki trend već idući tjedan ćemo otvoriti još više ambulanti i nadam se da ćemo se pomalo početi vraćati u nekakvu normalu rada. Napravit ćemo Akcijski plan kako bismo stigli odraditi ono što za ovo vrijeme reorganizacije rada nismo uspjeli- naglasio je ravnatelj dr. Kolodziej.

Neki zdravstveni djelatnici koji su imali indikacije testirani su na COVID-19 i na sreću svi su imali negativan nalaz- potvrdio nam je dr. Kolodziej.

Respiracijski centar je u potpunosti opremljen, imamo dovoljno respiratora u bolnici. Što se tiče Respiracijskog centra radi se o projektu vrijednom oko pola milijuna kuna, a u tijeku je i obnova Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, projekt vrijedan preko 4 milijuna kuna – dodao je ravnatelj dr. Kolodziej.

U tijeku su započeti radovi

– Bez obzira na sadašnje stanje s pandemijom koronavirusom, mi radimo i naše tekuće poslove koje smo i planirali ove godine. U tijeku je energetska obnova starog dijela bolnice, projekt vrijedan gotovo 9. milijuna kuna, a uključuje kompletnu vanjsku i dijelom unutarnju obnovu, hidroizolaciju, promjenu svih vanjskih toplovoda za sve zgrade u bolnici (gotovo 1 km novih cijevi). Ide i promjena nove kotlovnice i fotonaponske ćelije na južnoj strani stare bolnice. U tijeku je natječaj i za energetsku obnovu nove bolnice.

Danas nam stiže novi laparaskopski stup za Odjel kirurgije, stižu dvije operacijske lampe koje se upravo montiraju, nabavili smo audiometar za Odjel otorine, a tu je i novi aparat namijenjen oftalmološkim ambulantama. Dio opreme za operacijske sale je također obnovljen.

Nastavljamo i obnovu kadra. Jučer smo raspisali Natječaj za dvije specijalizacije; iz pedijatrije i nefrologije tako da će nam se i dvoje mladih kolega pridružiti kroz mjesec dana kao specijalizanti.

Uz ove aktivnosti vezane za pandemiju koronavirusom, pripremamo se i za nove aktivnosti koje će nam uskoro uslijediti- istaknuo je ravnatelj novogradiške Opće bolnice.

Poruka uz uskrsne blagdane

-Svi oni koji planiraju doći izvana za Uskrs da ne dolaze. Tko god dođe dobit će mjeru 14 dnevne samoizolacije tako da dolazak nema nikakve svrhe jer neće biti sa svojima na Uskrs. Izdržimo ove blagdane, a kroz dva-tri tjedna kada se nadamo smirenju situacije, živjet ćemo normalnije. Nije razumno sada dovoditi u rizik i sebe i sve oko sebe, osobito jer je povoljna epidemiološka situacija i sretni smo što smo uspjeli epidemiološkim mjerama sve ovo staviti pod kontrolu- zaključio je dr. Josip Kolodziej.

DSCN0066

DSCN0067

DSCN0068

DSCN0070

DSCN0071

DSCN0072

DSCN0075

DSCN0076

DSCN0077

DSCN0079

DSCN0083

DSCN0085

DSCN0086

DSCN0087

DSCN0089

DSCN0092

DSCN0094

 AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner