Novogradiški obrtnici i poduzetnici na prvoj crti obrane gospodarstva

Organizirani i uvijek spremni prilagoditi se, najfleksibilniji smo dio društva, ali i najviše zanemareni od istoga toga društva –istaknuo je na početku našega razgovora Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška, ujedno pozdravljajući i ohrabrujući obrtnike i poduzetnike, kako bivše općine Nova Gardiška tako i šire.

-Političari, na žalost, ne slušaju realni sektor, koji je kroz poreze i sva davanja glavni „punjač“ Proračuna.  

U ovoj situaciji svaki obrtnik na svoj način pristupa rješavanju problema koji nam je donijela sadašnja situacija s koronavirusom, naravno ovisno o djelatnosti kojom se bavi. 

Čim smo čuli za pojavu COVID-a 19 u Kini pokrenuli smo aktivnosti i organizirali se i kao Udruženje obrtnika. Imamo kvalitetnu komunikaciju, a i ustrojeni smo upravo tako da možemo brzo i jednostavno komunicirati. Sve obavijesti i naputci, Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, Županijskog, Gradskog, vezane za nastalu situaciju i određena rješenja obrtnici mogu naći na našim mrežnim stranicama. Također se čujemo i putem e-mailova i telefona , a i ja sam kao predsejdnik na raspolaganju 24 sata.

Svaki problem je rješiv i svaki prijedlog je dobrodošao, rekao je Tomislav Šimić.

Koliko su u ovoj situaciji Vladine mjere za pomoć gospodarstvu učinkovite, mislim konkretno na pomoć prilikom isplate plaća i odgodu obveza prema državi?

-Iskreno, ne vjerujem u to. Vidjet ćemo hoće li uopće i na koji način to zaživjeti. I da se to provede, opet je nama poduzetnicima ostalo puno tereta kojega moramo podnijeti. Radnik je zaštićeniji i to je u redu, ali ponovno se vraćamo na onu priču kako zapravo naši političari ne shvaćaju kako se nešto proizvodi, kako se prije svega posao mora dogovoriti, potom trebamo proizvesti, prodati i naplatiti. Oni su uvijek prvi u toj priči da pokupe svoj PDV i zato sa velikom sigurnošću govore kako se neće ostati bez mirovina, da će se plaće dobiti i da je sve osigurano. Je za njih, jer svi oni imaju plaće iz Proračuna, a tko nas poduzetnike i obrtnike pita kako ćemo mi? Mi moramo stvarati i u ovakvim situacijama prihode i na najbolji način se organizirati kako bismo to mogli ostvarivati. 

Mi smo to i napravili i idemo dalje. Ovi koji imaju zabrane zatvorili su radnje, a mi koji smo kratko indirektno u kontaku, uz propisanu zaštitu nastavljamo raditi. Trudimo se zadržati radnike jer smo do njih jedva došli, a ako ponovno ostanemo bez njih bojim se da ćemo svi doći u jako velike probleme. I ne samo obrtnici i poduzetnici već i država, jer tko će puniti Proračun. 

Planirate li u dogovoru sa Gradom određene i realno primjenjive mjere na razini jedinice lokalne samouprave?

-O tome se razgovara i sa Kriznim stožerom i sa gradonačelnikom, ali u svemu tomu će sudjelovati i Udruženje obrtnika kako bi se pomoglo onima prvima koji će i nakon ovoga svega opet trebati stvarati tu novu vrijednost kako bi se sustav prije svega održao, a onda iznova i pokrenuo. 

Ne možemo se mi zaduživati bez obzira na povoljnije uvjete koji se nude, to nije rješenje za nas kao što nisu ni odgode obveza jer će onda gomila duga doći na naplatu, a raditi moramo i dalje. 

Ova bolest i stanje je nepredvidivo i ne možemo znati kada će to sve završiti. Mislim da će biti sretan onaj koji ima barem komadić zemlje i naoštrenu motiku. 

Nisam pesimist, uvijek gledam naprijed i ne posustajem i nadam se da će nam sadašnja situacija biti jako dobra pouka da u budućnosti ne zanemarujemo poduzetništvo i proizvodnju kao ni poljoprivredu te da se bavimo izvozom, a ne uvozom- istaknuo je naš sugovornik.

Također se, kako je naglasio,  intenzivno surađuje i komunicira i sa Hrvatskom obrtničkom komorom, a uredit će se i na razini Grada ili šireg novogradiškoga područja da naši ugostitelji koji pripremaju hranu mjesečno dostavljaju 1000 obroka potrebitima, dakle starijima, ali i osobama koje su u samoizolaciji. Dio sredstava će sufinancirati HOK ,a za ostali dio ćemo se još dogovarati, dok će provedba biti u suradnji sa Kriznim stožerom i Crvenim križem o čemu ćemo na vrijeme izvjestiti –istaknuo je Tomislav Šimić.

Imate li saznanja o otpuštanju radnika zbog situacije s COVID-om 19?

-Uvijek ima jedan dio onih koji su na mah otpuštali čim se cijela ova situacija dogodila. Mislim da tu ima i doze sebičnosti. Obrtnici da tako kažem „stare škole“ razmišljaju o budućnosti unaprijed  i osiguraju dio sredstava za krizna vremena kako bi se mogli prevladati izvanredni problemi. Najlakše je radnika otpustiti, ali u ovoj situaciji doista treba biti socijalno osjetljiv- rekao nam je u zaključku razgovora Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner