Samo dvije ekipe na 22. lokalnom natjecanju Mladeži Crvenoga križa

Tradicionalno natjecanje Mladeži Crvenoga križa iz prve pomoći na lokalnoj razini u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa održano je 22. ožujka u novogradiškom Društvenom domu „Sokol“.

Nekada se odazivao veliki broj ekipa naših osnovnih i srednjih škola, znalo ih je biti 12-13. Na žalost, ove godine s područja Grada i naših općina, na natjecanju su sudjelovale samo dvije ekipe u kategoriji podmlatka iz osnovnih škola „Antuna Mihanovića“ Nova Kapela-Batrina i Dragalića.

Kao i uvijek natjecanje je provedeno u dva dijela. Učenici su pokazali znanje iz teorije u poznavanju djelovanja Crvenog križa, a u praktičnom znanje upružanju prve pomoći.

Kkao bi prikaz ozljeda bio realističan pomogli su i mai „manekeni“ - učenici OŠ «Mato Lovrak» Nova Gradiška, a sudci su bili liječnici (dr. Vesna Oršulić i dr. Darko Margetić), predavači prve pomoći, nastavnici, profesori i aktivisti Crvenog križa.

Rezultati:

Prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Antuna Mihanovića“, Nova Kapela, (mentor Josipa Tomičić ) u sastavu:Lucija Trubić, vođa ekipe i Nikola Omerović, Bernarda Didović, Laura Badanjak i Maja Perić -članovi ekipe te Valent Petranović , rezerva.

Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Dragalić, (mentor Ksenija Bokulić) u sastavu: Petra Šupica, vođa ekipe, Slavko Sudar, Iva Ćorković, Sara Vrbanić i Teo Bunjevac članovi ekipe te Vanesa Mihalić, rezerva.

Prvoplasirana ekipa OŠ „Antun Mihanović“ natjecat će se na Međužupanijskom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa 4. travnja 2020. godine u Požeško-slavonskoj županiji u Pleternici.

-Na žalost ove smo godine imali samo dvije ekipe. Sjećamo se vremena kada je bilo po 12 i 13 ekipa. Ove su godine trebale biti četiri, a prije nekoliko dana otkazala je jedna ekipa mladeži, a druga se ne može sama natjecati. Moramo kontaktirati sa svim školama i na sastanak zvati ravnatelje jer smatramo da svaka škola mora svake godine imati barem jednu obučenu ekipu i jednog nastavnika mentora.
Svaka škola ima službe koje organizira Stožer za zaštitu i spašavanje, a Crveni križ je dio toga stožera. Idemo na pokazne vježbe na koje dovodimo djecu iz drugih škola. To ubuduće nećemo činit jer smatramo da svaka škola mora imati svoju ekipu – rekao nam je u razgovoru Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa.

Također je istaknuo kako mu nije jasno otkuda takva nezainteresiranost i zašto u školama nema volonterstva.

Gradsko društvo Crvenoga križa uskoro će početi s edukacijama i pokaznim vježbama i u vrtićima, pa se nadaju da će tijekom vremena ponovno narasti broj zainteresiranih za volonterski rad i u Mladeži Crvenog križa.

 

-Grad Nova Gradiška će i ubuduće davati potporu ovom natjecanju jer je iznimno važno u današnje vrijeme educirati što veći broj, kako odraslih, tako i djece u pružanju prve pomoći kako bi znali na licu mjesta pružiti prvu pomoć unesrećenima i spasiti nečiji život. Zato su upravo ovakva djelovanja mladeži Crvenoga križa veoma bitna. Vidjeli samo da su ove godine gradske osnovne i srednje škole malo zakazale. Ne znam što je tomu razlog, ali treba ih pokušati animirati i organizirati da se uključe i vrate u okvire koji su bili prije nekoliko godina. Ne samo u pružanju prve pomoći, jer aktivnosti mladeži Crvenog križa su brojne. Djeca koja su u njima, bilo bi dobro da senzibiliziraju svoje prijatelje iz razreda i svojim primjerom im pokažu koliko je humano i važno naučiti kako nekome pomoći i pružiti prvu pomoć – rekla nam je Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada Nova Gradiška. Natjecanju je bila nazočna i Zrinka Ferenčina, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa.

I ovoga je puta naglašena važnost ovakvih okupljanja jer je važan dio rada s mladima i razvijanje natjecateljskoga duha kroz loklana, međužupanijska i državna natjecanja u kojima su naše ekipe imale izuzetne uspjehe. Također su ovakva natjecanja na različitim razinama prilika upoznati i druge krajeve i nove prijatelje, ali i steći nova iskustva.

Prvoplasiranima čestitamo i želimo puno uspjeha na Međužupanijskom natjecanju u Pleternici.

DSCN9910 DSCN9913 DSCN9914 DSCN9915 DSCN9916 DSCN9918 DSCN9936 DSCN9938 DSCN9940 DSCN9942

 AEM banner